Volledig scherm
Chef-kok Maurice de Coninck en zijn vrouw Heleen van restaurant Da Maurizio in Scherpenisse Foto Peter van Trijen © BN DeStem

Restaurant Da Maurizio in Scherpenisse: Een stukje Italië aan de Oosterschelde

Over de tongBij restaurant Da Maurizio in Scherpenisse kun je streekproducten in een Italiaans jasje eten. Die verrassende combinatie staat garant voor een ontspannen avondje genieten van heerlijke ecogastronomie.

Verlate herfstbladeren draaien driftig rondjes op het  marktpleintje van Scherpenisse. Het is stormachtig op de avond dat we naar Ristorante Albergo Da Maurizio gaan. Druk is het niet op deze onstuimige dag. 

De winter is een lastige tijd voor het restaurant dat enigszins excentrisch ligt op het eiland Tholen. In de zomer weten veel Belgen en andere toeristen het restaurant prima te vinden, legt gastvrouw Heleen de Coninck uit.

We kennen de zaak nog uit de tijd dat die De Gouden Leeuw heette en een voortreffelijke kok en enkele hotelkamers had. Maurice de Coninck doopte het gerenommeerde etablissement om tot Vis aan de Markt en specialiseerde zich in vis, vooral in Oosterscheldekreeft. 

Die specialiteit heeft hij niet aan de dijk gezet toen hij vorig jaar zijn bedrijf na wat persoonlijke perikelen een nieuwe naam gaf: Da Maurizio, een Italiaanse parafrasering van zijn eigen voornaam.

Slowfood

Maurice heeft geen Italiaanse achtergrond, maar is naar eigen zeggen Italiaans georiënteerd. Ook omdat hij wijnen uit dat land importeert naast veel kwaliteitswijnen uit Duitsland.

Via contacten in Napels verdiepte hij zich op diverse  stageplaatsen in de Italiaanse keuken, met name die waar het draaide om slowfood.

De in Italië opgerichte slowfoodbeweging gaat uit van eenvoud en wil van simpele, oorspronkelijke ingrediënten iets lekkers maken. Op een langzame manier, als een soort tegenwicht tegen het industriële fastfood-voedsel. Slowfood wil de traditionele keuken behouden en de duurzame veehouderij en de teelt van gewassen stimuleren.

Prachtige producten herkenbaar en smaakvol bereiden en presenteren: daar hebben ze bij Da Maurizio verstand van. Ik bestel het driegangenmenu, mijn disgenoot gaat voor à la carte. De Italiaanse lucht die we bij binnenkomst opsnuiven, wordt na onze bestelling al snel als opmaat voor onze neus gezet: een broodje van pizzadeeg uit de houtoven met een grove tapenade. Eenvoudig en bijzonder smakelijk.

Gastvrouw Heleen, vriendelijk en prima timing, vraagt of we ook het wijnarrangement willen. Maar we moeten nog rijden en dan is vier glazen echt te veel. Het wordt een fles bubbelwater, San Pellegrino, en een glas droge witte huiswijn, die lekker krachtig van smaak blijkt.

We signaleren in het restaurant behoorlijk wat wijnrekken. Om reclame te maken voor de wijnimport die Maurice de Coninck naast het restaurant runt, legt Heleen uit. Maar de rekken, verschillend van vorm, waarborgen ook een intieme sfeer door de opstelling tussen de tafels.

Pure smaak

De ambiance van Da Maurizio is aangenaam door de aardtinten en de zachte verlichting. Eros Ramazzotti en de zijnen accentueren met muziek de Italiaanse formule, maar in de kunst aan de muur vinden we ook de Oosterschelde prominent terug.

Volledig scherm
Bord in restaurant Da Maurizio in Scherpenisse © BN DeStem

De voorgerechten arriveren en zien er even aanlokkelijk uit als ze smaken. Binnen het driegangenmenu koos ik als voorgerecht de kalfsfilet die mooi roze is, lekker stevig van structuur en niet dun. Eronder fris aangemaakte aardappelblokjes en rucola met daarop enkele schijfjes truffel.

Een behoorlijke portie, maar toch licht verteerbaar. Mijn overbuurman koos de gerookte paling met garnalen en zalm, ook niet karig geportioneerd. Ik zie hem genieten.

De kabeljauw die ik daarna krijg, is super. Wat een heerlijk dikke en stevige filet met een stukje krokante huid, onvergelijkbaar met de supermarktvis.

Wat een pure smaak! Geweldig lekker met de donkere  inktvispasta en lichte mediterrane jus van gedroogde tomaat. Ook de Saltimbocca alla Romana met ham, witte wijn en salie aan de overzijde bevalt uitstekend. Italiaans gekruide aardappeltjes en pittige mix van warme groentes (waaronder spruiten) zijn precies zoals ze moeten zijn.

Toetje

Hét traditionele Italiaanse toetje tiramisu wordt op duizend en een manier gemaakt. Maurizio serveert het dessertgebak volgens een eigen variant op de traditie van Piemonte: een dunne donkere koek met daarop een lichte mascarponecrème die naar koffie, hazelnoot en vanille smaakt en een bolletje ijs erbij. Fijn en niet zwaar, maar toch net iets te veel na al het eerdere lekkers. De soesjes met ‘overheerlijke’ citroenvulling van mijn gast zijn in een mum op.

We sluiten af met koffie. De Maurizio is een uitstekende zaak met professionals die weten hoe ze hun gasten moeten verwennen. We beloven een keer terug te komen in het kreeftenseizoen. Dat begint gelukkig eind maart al!

Beoordeling
Voorgerecht - 8,5
Hoofdgerecht - 9,0
Nagerecht - 8,5
Bediening - 8,0
Ambiance - 9,0
Prijs/kwaliteit - 9,5
Score - 8,5

De rekening (2 personen, 3 gangen)
Driegangenmenu ..€ 35,00
Insalata di Mare......€ 14,00
Saltimbocca ...........€ 24,00
Soffi al Limone..........€ 8,00
3 x huiswijn..............€ 12,00
1 x sole bruis ..............€ 5,50
2 x koffie.....................€ 7,00
1 x cognac...................€ 7,50
Totaal .................€ 113,00

Da Maurizio
Hoge Markt 8-10, Scherpenisse
www.visaandemarkt.nl

Da Maurizio is een Italiaans restaurant waar je ook eethuisgerechten zoals pizza en pasta kunt eten tegen trattoriaprijzen. Er zijn wisselende, aan seizoensproducten aangepaste drie-, vier- en vijfgangenmenu’s voor 35, 45 en 55 euro en er is een trattoriamenu van 29,50 euro. 
Daarnaast staat er vanaf eind maart een  Oosterscheldekreeftmenu van 59,50 euro op de kaart. Bijpassende wijnarrangementen kosten 15 euro voor vier glazen. Ook kan er à la carte gekozen worden uit Italiaanse vlees- en visgerechten of schelp- en schaaldierenmaaltijden

Volledig scherm
Gerecht in restaurant Da Maurizio in Scherpenisse © Da Maurizio

Eten