Restaurant D'n Ouwe Struys: huiselijk en heerlijk

Over de TongDe trend in Breda is 'all you can eat'. Daar doet D'n Ouwe Struys niet aan mee. Wie terugverlangt naar de klassieke keuken, moet hier zijn voor uitstekende carpaccio en coquilles. Alleen jammer voor die kreeft.

Eigenaar en chefkok Albert Kiekens serveert een soep uit.
Volledig scherm
Eigenaar en chefkok Albert Kiekens serveert een soep uit. © Ron Magielse / Pix4Profs

Huiselijk. Dat woord valt direct binnen als we de sfeer willen beschrijven in restaurant D'n Ouwe Struys aan de Roskam in Breda. Als we parkeren, zien we door het verlichte raam dat in de keuken al druk én met plezier wordt gewerkt. Het is niet echt de meest idyllische plek die je kunt bedenken, zo pal aan een rotonde met uitzicht op een benzinestation, maar binnen is het aangenaam vertoeven. En daar helpen onze gastheer en -vrouw deze avond op prettige wijze aan mee.

Dertigers
D'n Ouwe Struys dankt zijn naam aan een tijdelijke verhuizing naar de Tramsingel nadat Albert Kiekens de zaak in 1996 overnam. Toen De Struys weer op de oude locatie terugkeerde, werd daar 'D'n ouwe' aan toegevoegd. Volgens de chef zelf is zijn zaak nog een van de weinige in Breda die klassiekers als chateaubriand, tournedos Rossini en gebakken zeetong op de kaart heeft staan.

,,Het wordt steeds meer all you can eat in Breda'', stelt Kiekens vast. Hij heeft veel vaste gasten die het na één of twee keer 'eten tot je klapt' wel geloven en terugverlangen naar de klassieke keuken. Hij mikt op de dertigers ,,want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst''.

Onze gastheer brengt twee fraaie bellen met de bestelde, prima huiswijn en een karafje kraanwater. De knabbelstokjes stonden al klaar. Op een bord aan de wand staat het drie gangen keuzemenu (37,50 euro).

Omdat ik graag wil weten of Kiekens écht 'de lekkerste rundercarpaccio van Breda én omstreken' als voorgerecht serveert en mijn gaste benieuwd is naar zijn in roomboter gebakken zeetong (het hoofdgerecht van dat menu), nemen we één menu en kiezen we tevens van de kaart, waarbij we na één gang wisselen.

Goddelijk
Toegegeven: de carpaccio met een royale portie eendenleverkrullen is er één waarmee D'n Ouwe Struys terecht pronkt. Heel mooi vlees, goed op temperatuur, prima. Voor wie wil weten of 'ie echt de lekkerste is: u mag altijd bellen.

Mijn gaste heeft, van de kaart, voor de coquilles met champagnesaus gekozen. Aangezien zij gewend is om alles wat ze eet altijd met een cijfer te beoordelen, meldt ze dat dit 'een 8' is. Ik vind dat ze daarmee aan de lage kant zit. Wat mij betreft zijn dit toch zeker 'de lekkerste van Breda en omstreken'. En wat een goddelijk sausje ook. Eigengemaakt, zo veel staat wel vast.

Hoewel we maar voor drie gangen gingen, verrast de keuken ons met een tussengerecht: een kerriesoepje waarin zoet, zout en pittig heel prettig in balans zijn. En het is niet zo maar een klein glaasje ook. Opnieuw zijn we blij verrast over wat Kiekens' keuken ons voorzet.

Een tussenstop in het toilet leert dat het daar fris ruikt en keurig schoon is.

Goudgele frieten
We zitten comfortabel in afwachting van onze hoofdgerechten: tong voor de gaste en 'fruit van de zee' voor mijzelf. Even schiet een scheutje spijt door mijn lijf als ik zie dat Kiekens een mooie kreeft uit het homarium (een speciaal aquarium voor kreeften) haalt. Maar ja, hoe leuk had die het nou helemaal, zo verdring ik de plotselinge wroeging.

Mijn 'fruit de mer' is een vol bord met mooie royale porties vis, schaal- en schelpdieren. Ik zie en proef kreeft, zeebaars, coquilles, gamba's, tong en een oester. Met daarbij een zalige, opnieuw eigengemaakte saus waarvan Kiekens helaas de precieze bereidingswijze niet prijs wil geven. ,,Geheim van de chef."

De groenten zijn allemaal prima al dente gegaard. Alleen de stukken aardappel laten we liggen. De ook geleverde goudgele frieten zijn namelijk niet te versmaden. Mijn gaste vindt haar tong een ietsje aan de droge kant, zegt ze, maar een 7 krijgt 'ie toch wel van haar.

Buik vooruit
De tiramisu van het menu maakt de avond voor de overkant van de tafel compleet. Ik heb gekozen voor de sabayon. Eierdooiers gemengd met suiker en drank en dan maar kloppen. Tot je een ons weegt én er zeker een pond bij mag tellen op de weegschaal. Opnieuw een klassieker en een caloriebom dus, maar wel een die je zeker een keer geproefd moet hebben. Doe dat vooral bij restaurant D'n Ouwe Struys. Ook hier is de aanbeveling 'de lekkerste van Breda en omstreken' van toepassing.

Kiekens komt na afloop nog even vragen of het gesmaakt heeft. Alle tafels gaat hij langs. De buik vooruit, kin omhoog, trotse blik. En gelijk heeft 'ie.

Eten