Volledig scherm
Foto Restaurant Adriatico in Roosendaal

Restaurant Adriatico in Roosendaal: simpelweg smakelijk

Over de TongROOSENDAAL - Restaurant Adriatico in Roosendaal zweert bij de pure smaken van de authentieke Italiaanse keuken. Wellicht dat het er daarom zo druk is.

Als een restaurant vier maanden na opening elke avond afgeladen vol zit, is er iets aan de hand. In het geval van Adriatico wekt het eerlijk gezegd ook enige verbazing.

Een snelle blik op de menukaart doet ons namelijk vermoeden dat we te maken hebben met een doorsnee Italiaan. Het eethuis klopt zich niet op de borst met originele gerechten of culinaire tovenarij. Adriatico blijft comfortabel dicht bij de Italiaanse restaurantkeuken van alle dag, en dat voor schappelijke prijzen. Met zo’n basisformule en ‘authentieke specialiteiten met verse, eerlijke en mooie producten’, zoals de kaart vertelt, is niks mis. Maar echt onderscheidend is ze in dit verwende tijdsgewricht nou ook weer niet. Integendeel zelfs. Wat verklaart het succes dan wel? De aankleding misschien?

Modern restaurant
Eigenaar Riki Jovanovic (68) heeft het oude hotel Merks in Roosendaal omgetoverd in een modern restaurant: vrolijke Italiaanse tinten en beeltenissen, houten vloer en nononsense tafels en stoelen. De uitstraling is fris, maar ook daar alleen trek je geen volle zalen mee. Jovanovic is geboren in Montenegro, een land dat voor Italië aan de overkant van de Adriatische Zee ligt en eeuwenlang onder (culinaire) invloed van de azzuri heeft gestaan. Dat verklaart de keuze voor deze keuken. De baas woont en werkt al 45 jaar in Nederland als horeca-ondernemer. Hij heeft Adriatico opgezet met het idee dat zijn zoon de zaak kan overnemen en is daarbij niet over één nacht ijs gegaan. Samen met chef-kok Renato de Maio (39) struinde hij tientallen beurzen, proeverijen en mediterrane restaurants af om zijn formule vorm te geven.

Adriatico zit ook vanavond nagenoeg vol met een gemengd publiek: vrolijk kwetterende gezinnen met jonge kinderen, zwijgende echtparen, beleefde zakelijke duo’s en warempel een verjaardagspartijtje. Het personeel komt de onthutste jarige toezingen met een ietwat vals hiep hiep hoera en trakteert hem op een ijsco met brandende sterretjes. Niet iedereen zit er misschien op te wachten, maar het is hartelijk en schaart de zaak meteen stevig in de categorie familierestaurants. Gezellig, heet dat in Nederland.

Hoewel de jonge personeelsleden de benen onder hun bips vandaan rennen, houden ze goed overzicht en staan ze ons met een glimlach te woord. Mochten ze een steekje laten vallen, of in geval van onze buren een wijnglas, dan schiet Jovanovic meteen te hulp met veger en blik. Als een buurtwacht surveilleert hij door zijn domein, begroet hij gasten, inspecteert hij borden en houdt hij glimlachend maar o zo nauwlettend horecatoezicht. De keuken kan het hoge tempo vanavond goed bijbenen. De baas zelf mag dan geen Italiaanse roots hebben, zijn chef en pizzabakker zijn van onvervalste Napolitaanse snit. Ze draaien hun hand niet om voor een pastaatje meer of minder. Ze hoeven natuurlijk geen ingewikkelde haute cuisine in elkaar te knutselen. Maar wat ze aan klassiek Italiaanse kost op het bord leggen, klopt als een zwerende vinger.

Voorgerechten
​De laatste keer dat we zo’n lekkere caprese aten, kunnen we ons niet heugen. In Italië maken ze hem niet beter. Zachte, diep smakende buffelkaas, dunne plakken zoete vleestomaat, verse blaadjes rucola en basilicum, druppels zelfgemaakte pesto, zwarte olijven en een likje ingedikte balsamico. Goede ingrediënten, juiste verhoudingen koele, zoete tractaties in de mond. Zeldzaam lekker. Hoe goed Het Lelijke Eendje is hebben we dus geproefd, maar er wacht nog een aangename verrassing: de rekening.

Goede ingrediënten, juiste verhoudingen, een ruime portie: de simpelheid zelve maar helemaal raak. Dat geldt ook voor het andere voorgerecht: slasoorten, zoete meloen en vers gesneden, zilte plakken jonge Parmaham die je naar binnen kunt zuigen. We beginnen het te begrijpen.

De pizza calzone, zo’n dichtgevouwen enveloppe, heeft een knapperige korst en een smakelijke vulling van groentes en kaas in de juiste verhouding; daarbij een degelijke ragu Bolognese. Wederom doeltreffend bereid. De pizzaiolasaus bij de malse, gebakken kalfslapjes is zo verkwikkend als je hem hoopt te krijgen: intense tomatensaus met knoflook, ansjovis, kappertjes en oregano. We worden helemaal vrolijk. Het schaaltje zacht gegaarde paprika, aubergine, courgette en gebakken aardappelen gaat ook helemaal op. Zo wil je elke dag met de familie eten.

Het is maar goed dat de helft van de calzone in een doggybag gaat, want de nota bene gedeelde tiramisu krijgen we met zijn tweeën slechts met moeite op. Dat ligt niet aan de smaak. Hij is gemaakt met een gulle portie volle, romige mascarpone. Alleen de lange vingers zijn (nog) een beetje droog en geven niet veel extra smaak. Kennelijk zijn ze niet of heel zuinig besprenkeld met koffie en drank. Ach, ook oma vergat wel eens een kleinigheidje in haar keuken.

Over de wijnkaart kunnen we heel kort zijn, want dat is hij zelf ook. Geen zware kanonnen of bijzondere parels, maar bij rood én wit de makkelijke keuze uit drie of vier flessen traditioneel Italiaans. Meer dan twee keer gaan ze niet over de kop. Dat is heel vriendelijk, zoals dit hele restaurant dat is.

Adriatico

Adres: Brugstraat 55-57
Roosendaal
Tel: 0165-533169
www.restaurantadriatico.nl

*Klassiek Italië slaat hier de klok: pasta, pizza’s carne, pesce en dolce.
*Dagelijks zijn er suggesties buiten de kaart om. Een driegangenverrassingsmenu kost 32,50.
*Dagelijks open van 12.00 tot 22.00 uur.

Score:
8

Beoordeling:

Voorgerecht 8,2
Hoofdgerecht 8,2
Nagerecht 7,6
Bediening 8,0
Ambiance 8,0
Dranken 8,0
Prijs/kwaliteit 8,0

De Rekening

Sourcy Rood 2,00
Chianti Ruffino 27,00
Caprese 9,50
Prosciutto melone 11,25
Pizza calzone 11,50
Scaloppina 18,50
Tiramisu 6,50

Totaal euro 86,25

Volledig scherm
Restaurant Adriatico in Roosendaal : eigenaar Rki Jovanovic temidden van zijn gasten, schenkt nog eens bij … Foto: Tonny Presser/Pix4Profs

Eten