Volledig scherm
Wijnbar Pinot © Albert Skibinski

Pinot bruist van het enthousiasme

Creatief met kurk. Zo zou je de inrichting van de sinds januari geopende wijnbar Pinot in Breda kunnen omschrijven. Kapstok, muur en tafeltjes, alles is vrolijk versierd met het materiaal.

We stappen bij Pinot binnen op een doordeweekse avond en zijn duidelijk niet de enigen. We nemen plaats aan een tafeltje dat goed zicht biedt op de keuken, maar ook op de rest van het restaurant. Genoeg te zien in het pand dat eerst restaurant Soho Kitchen herbergde.

Vreemde eend
Pinot is een ietwat vreemde eend in de bijt op de Grote Markt, maar de chic aandoende wijnbar blijkt zeer toegankelijk. Maar goed ook, aangezien we vanavond voor een beperkter budget eten. Wat direct opvalt, is de grote collectie wijnen. Die vormde het uitgangspunt voor de kaart. Een kenmerkende rode en witte wijn uit elf toonaangevende wijnlanden, allemaal gemaakt van slechts één druivenras. Daarna volgden pas de gerechten, die opvallend bescheiden geprijsd zijn. Met reden, weet ober Duco: „Het zijn allemaal porties ter grootte van een voorgerecht. Met wijnsuggestie, zodat mensen op een avond meerdere gerechten kunnen proeven.” Zelf wijn kiezen kan uiteraard ook.

Wedstrijdje
Als eerste wijn kiezen we een Sauvignon Blanc. Een Nieuw-Zeelandse van Isabel Estate voor mijn tafelgenoot en de Franse Croix d’Or-huiswijn voor mezelf. Een wedstrijdje tussen de oude en de nieuwe wereld. Voordat Duco de wijnen inschenkt, vertelt hij uitgebreid over hun herkomst en de smaken die we kunnen verwachten. Hij heeft er duidelijk gevoel voor. We bestellen de soep van de week met gamba’s bij de Nieuw-Zeelander en de tomatensoep bij de Fransman. De Nieuw-Zeelander houdt zich goed staande bij het smaakvolle gerecht, maar de Fransman wordt volledig omver geblazen door de ietwat kruidige oosterse tomatensoep. Een zoetere wijn had het beter gedaan.

Allemansvriend
Voor de tweede gang kiezen we een rode wijn. De Merlot Croix d’Or-huiswijn voor mijn tafelgenoot en een Australische Shiraz van Grant Burge voor mezelf. Eens kijken of Frankrijk toch nog een punt kan behalen vanavond. De Merlot combineren we met een vegetarische cremeux van parmezaan en bietjes en de Shiraz met een hertenstoof met aardappelpuree en bieslook. De Fransoos blijkt een allemansvriend die prima samengaat met het originele vegetarische gerecht. Bijzonderder is echter de Shiraz, die een stuk lichter blijkt te zijn dan zijn Europese tegenhanger. Een niet al te zware wijn die verrast in combinatie met de goed op smaak gebrachte hertenstoof. Frankrijk-Oceanië: 0-2.

Reizen
We lassen even een pauze in en spreken met Martijn Roos, bedenker van Pinot. De jonge sommelier heeft net als Duco een grote liefde voor wijnen. Tijdens zijn reizen over de hele wereld leerde hij er nogal wat kennen. Terug in Nederland heeft hij die wereld in huis gehaald. „Ik heb alles zelf geproefd en geselecteerd. Het zijn stuk voor stuk allemaal prachtige wijnen.” Samen met Duco, die Martijn als klant leerde kennen toen hij bij Dames Pellens in Breda werkte, besloot hij eind vorig jaar zijn passie om te zetten in Pinot. Een jong team met als klap op de vuurpijl de prijswinnende kok Koen Betjes in de keuken.

Kunstwerkjes
Nadat Koen in opperste concentratie de laatste hand heeft gelegd aan het dessert, verschijnen de kunstwerkjes op tafel. Een brownie met panna cotta van kers, crème van cacao en chocolade-ijs en een citroen panna cotta met meringue en olijfolie. Vooral de citroen panna cotta springt eruit met zijn frisse smaak, gecombineerd met de olijfolie. Een klassieker in een nieuw en bijzonder lekker jasje. Hoe verleidelijk het ook is om nog veel meer te bestellen van de goed gevulde kaart, besluiten we het hier bij te houden. Budget is immers budget. Maar de volgende keer nemen we een net wat grotere portemonnee mee. Om toch ook nog dat dessertwijntje te proeven.

Oordeel: excellent

Criteria:
Gerechten: *****
Bediening: ****
Entourage: ****
Huiswijn: ****
Prijs/ kwaliteit: *****

De rekening:
huiswijn wit en rood 7,00
1 sauvignon blanc 6,00
1 Shiraz 4,00
1 tomatensoep 5,00
1 soep van de week 5,00
1 hertenstoof 9,00
1 parmezaan 7,00
2 dessert 14,00
Totaal 57,00 euro

Wijnbar Pinot
Adres: Grote Markt 46 Breda
Telefoon: 076-5329077
Website: www.wijnbarpinot.nl
Openingstijden: wo-do van 16.00 tot 0.00 uur en vr-zo van 11.00 tot 0.00 uur.

Volledig scherm
Chef-kok Koen Betjes en zijn collega in de keuken van Pinot. © Albert Skibinski

Eten