Volledig scherm

Oosterhoutse Italiaan La Forchetta, 'Goede bedoelingen, weinig geduld'

OOSTERHOUT - Het vrij jonge La Forchetta in Oosterhout heeft nog niet alles in de vingers. Maar de bediening is uitstekend en de gelegde basis veelbelovend.

La Forchetta, Italiaans voor 'de vork', huist sinds begin dit jaar in een smal en knus pand in een druk hoekje van de Oosterhoutse Markt. We nemen op een van de laatste warme avonden van het jaar plaats op het terras. De serveerster brengt ons brood en schenkt wat olijfolie en balsamico-azijn op een bordje. Het brood is verrukkelijk: een goede, stevige korst, een klein tikje vettig, een stevige bite. "Bakken we zelf", meldt de serveerster. Wanneer het schaaltje leeg raakt, vult ze soepel zowel het brood als de olijfolie aan.

Voorgerecht
Wanneer onze voorgerechten even later op tafel verschijnen, hebben we een beetje spijt van onze gulzigheid. Mijn tafelgenote koos voor calzone fritto: een dubbelgevouwen, gefrituurde pizzabodem gevuld met ricotta en gemalen salami. De Zuid-Italiaanse inslag van La Forchetta openbaart zich. In Campania en op Sicilië schrikken ze niet terug voor enthousiast frituurwerk en stevige hoeveelheden vet; in dit Oosterhoutse restaurant evenmin. Er had wat meer salami in mogen zitten, maar het stevige gerecht is verder smaakvol. Al past het wellicht beter als lunch, of bij lekkere trek op de late avond, dan als smaakmaker aan het begin van een maaltijd.

Mijn voorgerecht, een panzanella Toscana (broodsalade), is eveneens aan de machtige kant. Zeer eenvoudig opgemaakt. De salade bestaat vrijwel geheel uit broodkruim. Dat is weliswaar goed op smaak gebracht met wat citroen en olijfolie, maar meer tomaat, komkommer en kruiden waren welkom geweest. Zelfs panzanella kan niet leunen op brood alleen.

Wanneer we onze serveerster vragen naar de rode huiswijnen, biedt ze ons direct aan de verschillende opties even te proberen. Ze keert direct terug met proefglazen en een ontspannen toelichting. Het is tekenend voor de bediening bij La Forchetta. Die is gedurende de hele avond van hoog niveau: buitengewoon attent en vriendelijk. Hoewel het terras goed vol zit en de medewerkers zichtbaar hard werken, nemen ze uitgebreid de tijd voor elke tafel en hebben ze oog voor detail. Om terug te keren bij die wijn: ik kies de Vecchia Torre di Leverano, soepel en fijn.

Hoofdgerecht
De hoofdgerechten komen op tafel. Kabeljauw met lichte tomatensaus voor mijn disgenote, een pizza estiva (cherrytomaten, mozzarella, rucola, olijven en basilicum) voor mij.

Die pizza is bíjna helemaal gelukt. Een bodem om je vingers bij af te likken, prima mozzarella, basilicum en rucola. Maar de tomaatjes zijn waterig en de olijven gewoon vies – rare, laffe, waterige groene dingetjes. Ik wip ze zonder pardon naar de zijkant van het bord en houd zo alsnog een meer dan smakelijke pizza over.

De vis van mijn tafelgenoot is goed bereid. Mooi gegaard, niet te. De groente in een hoek van het bord laat wel wat te wensen over: een hoopje slappe, kapotgekookte groente. Was dat ooit venkel, vragen we ons af? De gepofte ui die ernaast ligt is dan weer wél uitstekend: verleidelijk zoet en rijk aan geur en smaak.

Nagerechtje
Voor de gewonemensenmaag blijken de porties bij La Forchetta ruim. Beide borden gaan halfvol terug: we willen immers nog een nagerechtje proeven.

Dat hadden we ook kunnen laten, want zowel de tiramisù als de cassata Siciliana blijken zwaar en klef; beide nagerechten kloppen qua smaak aardig, maar missen elke luchtigheid. Het restaurant serveert er wél een hemels dessertwijntje bij: een frisse, verrassend lichte Moscato d'Asti. Alsof er een engeltje over je tong piest.

Onzeker

Daarna verlaten we wat weifelend het restaurant. Onzeker wat we er van moeten vinden. La Forchetta combineert prachtingrediënten met vreemde miskopen, topwijn met desserts die de juiste afwerking missen. Op elk bord troffen we smaken die ons aangenaam verrasten èn elementen die ons deden fronsen.

Een beetje alsof de koks wel weten waar ze heen willen, maar het geduld missen om het uiteindelijk zo af te leveren als ze het in hun hoofd hebben.

Over de bediening kunnen we wel helder zijn: daar is werkelijk niets op aan te merken. Over een tijdje komen we maar eens terug. Want al is de boel nog niet 'af', in dit jonge restaurant, we hebben het gevoel dat er wel degelijk potentie in zit.

BEOORDELING

Voorgerecht: 6,5
Hoofdgerecht: 7
Nagerecht: 5
Bediening: 9
Sfeer: 7,5
Prijs/kwaliteit: 6

Eindscore: 7-

ADRES

Italiaan La Forchetta
Markt 15 in Oosterhout
0162 - 694566
www.la-forchetta.nl

Openingstijden:
Maandag, woensdag tot en met zondag: 17.00 - 00.00 uur.

Volledig scherm
restaurant La Forchetta in Oosterhout Foto Else Loof
Volledig scherm
pizza estiva

Eten