Volledig scherm
De Oesterbeurs is tegenwoordig voorzien van een lichte, moderne inrichting. © Marcelle Davidse

Kreeft eten zonder kliederpartijen bij De Oesterbeurs

OVER DE TONGYERSEKE - Het seizoen van de Oosterscheldekreeft is in volle gang. Zeeuwse restaurants bieden een speciaal menu. Dat klinkt aanlokkelijk. Dus gaan we naar Yerseke, van oudsher het hart van kreeftvangst en -handel.

Restaurant De Oesterbeurs in Yerseke is één van de horecazaken die pronken met een kreeftenmenu, in dit geval in drie of vier gangen. Omdat het zondagmiddag is en we alle tijd van de wereld hebben, gaan we voor de viergangenversie.

Aperitief

Maar niet voordat we ons aperitief hebben gedronken. Dat is een verrassend lekkere cava met een aardbei op de rand van het glas en een schijfje komkommer erin. Vooral die komkommer geeft de koele wijn een bijzonder smaakaccent: tikje bitter, vleugje zuur, beetje droog.

We krijgen ook twee veelbelovende amuses. Een mousse van makreel met bovenop wat haringkuit, plus een gekonfijte garnaal met wat groente. So far, so good.

Eerste gang

De eerste gang brengt een salade op tafel met stukjes gekookte kreeft op aardappel, met chutney van gekonfijte sjalot, truffelmayonaise, crème fraîche, gewelde eierdooier, gepofte quinoa en Zeeuws spek, plus wat blaadjes sla. De smaken zijn goed op elkaar afgestemd, met naast de kreeft het gewelde ei in sterke bijrol. Een prima begin van het menu. Op een haar op het bord na.

Er is ook een speciale kreeftenwijn die in alle aangesloten restaurants wordt geschonken. Dit jaar is het de Pariglia, een Vermentino van de Sardijnse wijnmaker Attilio Contini. Het is een prima wijn die zich moeiteloos staande houdt tijdens de maaltijd. Aangenaam fris en met behoorlijk wat diepgang.

Smaakbommetje

De tweede gang is een bisque. Die van kreeft doortrokken vloeistof is opgepept met cognac en venkel. Het is een aangenaam smaakbommetje, aangevuld met stukjes kreeft en rivierkreeftjes. Het zilte van de kreeft, de warmzoete cognac en het anijsachtige accentje van de venkel zorgen samen voor veel intensiteit. Jammer van het scherpe stuk kreeftenpantser dat nog in de bisque zit.

Derde gang

Het is even wachten op gang drie. Dus kijken we wat rond. We herinneren ons de Oesterbeurs van alweer lang geleden als een traditioneel, toen al oubollig ingericht restaurant. Anno 2017 is het er een stuk lichter, redelijk modern en met comfortabele stoelen en flinke tafels. Zowel buiten als binnen zijn er deze dag een paar tafeltjes bezet. Er komen nog altijd veel Belgische gasten, laten wij ons vertellen. Een bezoek aan het toilet leert dat vrouwelijke gasten er een trap voor op moeten. De heren-wc oogt wat gedateerd.

Terug aan tafel komt gastheer Colin Murre aanzetten met speciale slabben. Er staat een kreeft op met naar boven gerichte scharen. Het schortje moet onze kleding behoeden als we straks met speciaal gereedschap en vooral met onze onhandigheid het pantser van een halve kreeftenscharen gaan kraken.

Oplepelen

De kreeft wordt gegrild en gaat vergezeld van zeekraal en asperges, zo belooft het menu. Uitgeserveerd blijkt het om twee halve kreeftjes persoon te gaan. Het zijn exemplaren van een centimeter of twintig lang, gemeten zonder de scharen want die zitten er niet aan. Terwijl de scharen in onze beleving de lekkerste stukken kreeft bevatten. Er valt niets te kraken en leeg te peuteren.

De slab die we om hebben, is overbodig. Het kreeftenvlees uit de staart komt er met behulp van een vork eenvoudig uit en de wat drabbige substantie bij het hoofd laat zich makkelijk oplepelen. Er valt niks te kliederen. De omlijsting van de kreeft is oké, maar het dier zelf hebben we lekkerder gegeten.

Eigenaresse Madelon Mulder vertelt dat het formaat van de kreeft op het bord afhangt van wat er uit de Oosterschelde wordt gevist. Zijn het grotere exemplaren, dan kan er een halve met schaar op je bord belanden. Zijn het kleine kreeften, dan wordt er gewikt en gewogen, waardoor het kan zijn dat er kreeft zonder scharen wordt voorgezet.

Dessert

Het dessert is gelukkig zeer geslaagd en kent zelfs een amuse vooraf. Het goedgevulde bord voor ons is een lust voor het oog. De smaken van aardbeien, amarenen kersen, sorbetijs, een chocolade makaron en nog wat eetbare snuisterijen vormen een heerlijk harmonieus geheel.

We bestellen nog twee espresso's. Die komen na een tijdje op tafel, vergezeld van allerlei zoetigheden waar we niet om hebben gevraagd, voldaan als we zijn door het uitgebreide dessert. Op de rekening blijken de twee kopjes koffie op deze wijze samen 12 euro te kosten. Je komt dat in meer zaken tegen. Kennelijk moet je als gast nadrukkelijk aangeven dat je alleen een klein kopje koffie blieft.

Al met al zijn er net te veel minpuntjes. Op grond van het prijsniveau mag je meer verwachten.

Beoordeling

Voorgerecht  8,5
Tussengerecht  8,0
Hoofdgerecht  7,5
Nagerecht  8,5
Bediening   7,5
Ambiance  7,5
Prijs/kwaliteit  7,0
Score  7,8

De rekening

(2 personen, 4 gangen)
2 x huiscocktail € 16,00
1 x fles water  € 5,75
2 x kreeftmenu  € 135,00
2 x koffieplateau  € 12,00
1 x kreeftenwijn  € 29,50
Totaal  € 198,25

De Oesterbeurs
Wijngaardstraat 2, Yerseke
oesterbeurs.nl

Eten