Volledig scherm
Gastheer Arthur Braat aan tafel bij zijn gasten.

Keurige gerechten en gulle glazen

Over de tongDe Korenbeurs in Made heeft alles onder één dak, inclusief een eigentijdse bistro: Fundi. Je kunt er eten in een levendige omgeving, omringd door hotelgasten. Gastheer Arthur Braat zorgt voor vrolijke gezichten.

We zijn om half zeven de enige klanten. Het zal toch niet hè? Maar dan loopt het restaurant ineens vol. Het zijn vooral hotelgasten: sportieve recreanten die in West-Brabant komen fietsen, een ouder echtpaar dat iets te vieren heeft, twee zakenlieden en acht in pak gestoken Fransen op bedrijfsuitje. Op veilige afstand van huis nemen ze hun nieuwe president even flink de maat.

Zo'n gemengd publiek is typisch voor een horecabedrijf als De Korenbeurs. Dit soort familie-ondernemingen vormt van oudsher de ruggengraat van de regionale horeca. Mensen trouwen, rouwen en vergaderen er. En ze vieren het weekeinde op het terras of aan de toog.

Maar de tijd staat niet stil. De Korenbeurs is aangesloten bij hotelformule Best Western Hotels en biedt onderdak aan (internationale) toeristen en zakenlui. Iedereen met lekkere trek kan terecht in het restaurant: bistro Fundi. Alles onder één dak!

Zin in zee

We hebben het in deze levendige omgeving al snel naar de zin. De stoelen zitten lekker en de aankleding van de moderne, quasi klassieke zaak is in orde. Het aanstekelijke enthousiasme van gastheer Arthur Braat doet de rest.

De vakman neemt net zo vlot bestellingen op in het Engels, Frans en Nederlands als dat hij in TomTom-modus twee gasten aan tafel vriendelijk de weg wijst naar hun volgende adres. Een werknemer met het horecahart op de juiste plaats.

Het aantrekkelijk geprijsde maandmenu (vier gangen voor 29,50 euro) lonkt. Dat is niks te veel voor diverse tapas, soep van doperwten en ribstuk, Australisch rundvlees en panna cotta als dessert. Op de seizoenskaart steken in dit jaargetijde natuurlijk asperges de kop op.

We hebben echter zin in zee en beginnen à la carte met coquilles, rauw geserveerd. Het zijn geen vlezige, met de hand geoogste Schotse of Noorse Jakobsschelpen, maar de populaire semi-verse variant uit Noord-Amerika. Ook niet verkeerd, hoor.

De chef heeft goed begrepen dat hij dit delicate spiervlees in zijn waarde moet laten. Hij marineert de plakken in olijfolie en limoen, legt ze op een dunne laag gele courgette met toefjes guacamole, blaadjes purper kruid en krokante reepjes aubergine: goed mondgevoel, subtiel en smakelijk.

De in krokant tempurabeslag gefrituurde sappige garnalen van het andere voorgerecht vormen een trendy combinatie met noedelsalade, komkommer, blokjes mango en yoghurt-sinaasappeldressing. Allemaal zachte, moderne smaken met oosterse knipoog uit de wereldkeuken.

De vier grote garnalen van de plancha delen het bord met slow cooked buikspek, crème van aardpeer, beetgare venkel en romanesco, een weelderige Italiaanse koolsoort die door Michelangelo zelf lijkt te zijn gebeeldhouwd. Surf & Turf heet zo'n vis- en vleeshuwelijk in het Engels.

De smaken passen goed bij elkaar. De garnalen zijn knapperig en allerminst overcooked. Niet te lang gebakken dus. Alleen missen we misschien daarom juist het pittige grillsmaakje dat de hete plaat er doorgaans aan geeft. Maar nu zeuren we. De smaken combineren prima.

Tijdnood

De filet van de eend heeft chef-kok Martijn Broeken bereid in een moderne ovenkast die het vlees zeer nauwkeurig op lage temperatuur gaart. We vinden dat het procedé in dit geval wat ten koste gaat van de sappigheid, maar doen daar niet moeilijk over: het vlees is smakelijk en mals. Verder pittige tarte tatin van zoete, rode ui, pastinaakmousseline, wederom stronkjes romanesco en een honing/balsamicosaus waarin de Italiaanse azijn de boventoon voert.

Fundi heeft een uitgebalanceerde, wereldse wijnkaart met aantrekkelijke prijzen. De flessen gaan hier beslist geen vier of vijf keer over de kop. ,,We zetten op elke fles gewoon hetzelfde vaste bedrag'', verklapt Broeken. Zouden ze overal moeten doen. Zo blijft ook in een restaurant goede wijn betaalbaar. De meeste flessen kosten hier tussen de 20 en 30 euro. Het leuke is dat Fundi ze vrijwel allemaal per glas aanbiedt, wat een uitstekende service is. Onze gulle glazen zijn waar voor hun geld.

Puntje van aandacht vormt het tempo. De keuken doet er door de plotselinge drukte bijna twee uur over om de eerste twee gangen door te geven. Maar als we de kordate gastheer vertellen dat we in tijdnood komen, verschijnt het toetje binnen een paar minuten op de dis. Eind goed al goed. Het is een chocoladecake met vloeibaar hart (moulleux), ingelegde amarenekersen, ijs en mascarpone: vertrouwde zaligheid om te delen.

Score: 7,5

Beoordeling

Voorgerecht 8,0
Hoofdgerecht 7,3
Nagerecht 7,5
Bediening 7,5
Ambiance 7,5
Prijs/kwaliteit 7,0

De rekening(2 personen, 3 gangen)

2 x Jopen lentebier €8,00
1 x glas Viognier €5,70
1 x glas Pinot Noir €6,00
2 x Crodino €6,00
Coquille €14,50
Gamba’s tempura €13,50
Gamba’s buikspek €24,00
Filet van eend €21,00
Moelleux chocolade €9,00
Totaal €107,70

Restaurant Fundi
Kerkstraat 13, Made
korenbeurs.nl

Eten