Volledig scherm
Chef Martin Wattimena en personeelsleden Tom Hagenaars en Chantal Stander. foto Chris van Klinken

Italiaans met een eigentijdse swing

Je moet er wat voor doen om er een plekje te bemachtigen. Eenmaal aan tafel bij Il Maccherone in Bergen op Zoom wordt die moeite beloond met geweldig eten. Italië ligt om de hoek. In de Korte Bosstraat in Bergen op Zoom, om precies te zijn. Wat een sfeer, wat een kwaliteit en wat een verrassingen. Bij Il Maccherone bruist het.

'De kleine Italiaan' heet dit restaurant in de volksmond. Een paar straten verder ligt 'de grote Italiaan'. De capaciteit van Il Maccherone is beperkt. Reserveren is niet alleen aan te raden, het is pure noodzaak, zeker tegen het eind van de week. Dan volgt steevast de vraag of je in de 'vroege shift' (tot een uur of acht) geplaatst wil worden of in de late. Zozeer geliefd is Il Maccherone.

Wij kiezen voor de late zit en arriveren tegen half negen. Alle tafels zijn nog bezet. Of we even aan het buffet willen wachten. Een glas prosecco van het huis en een aangeboden schotel met mooie vleeswaren (antipasti, salame) veraangenamen de korte wachttijd. Enkele gasten uit de eerste zit maken plaats.

Het geroezemoes is niet van de lucht. Glazen klinken. Ons hart springt op. Het tot de laatste millimeter gevulde en bezette restaurant kleurt warempel oranje. We ontwaren grote, volle glazen 'Aperol spritz', al jaren een alcoholische hit in Italië. We wanen ons even op het Piazza Bra aan de voet van de Arena in Verona, waar we ooit kennis maakten met dit godendrankje.

De sfeer in Il Maccherone maakt ons al bij voorbaat blij. Er komen pizza's voorbij, maar vooral ook fraai opgemaakte borden met gigantische gamba's en vleesgerechten. Dat belooft wat! Net als het prima brood en de verse kruidenboter. Op een schoolbord prijken aanbevolen wijnen en dagspecialiteiten: Il Maccherone heeft steeds nieuwe verrassingen in petto.

We kiezen voor carpaccio - altijd een goede graadmeter - en mosselen als voorgerecht. Daarbij een fles pinot grigio uit het hoge Italiaanse noorden. Een mooie, strakke wijn, die lekker combineert bij de gerechten. De carpaccio is boterzacht en flinterdun gesneden. Die mag echt wat meer body hebben. En nog een puntje: liever de truffelschaaf gehanteerd voor de Parmazaanse kaas dan de fijne rasp. Het oogt wel mooi, maar de bite ontbreekt. Te veel bite daarentegen heeft het stuk komkommer, dat verdwaald is tussen de fijne sla die de het rundvlees bedekt. Het is detailkritiek: het gerecht is namelijk in zijn totaliteit goed.

En oh, wat zijn de mosselen lekker. Cozze della casa. Vijf flink uit de kluiten gewassen exemplaren in een pittige saus, waarin jonge zeekraal, uitjes, rode witlof, knoflook en pernod zijn verwerkt, op een toefje lintpasta.

Pernod (met zijn venkel-impressie) bij de Italiaan? "Jawel", zal chef Martin Wattimena met platte, zwarte koksmuts later verklaren, "we gaan uit van de traditionele Italiaanse basis. Maar we voegen daar een persoonlijke en soms eigentijdse swing aan toe." Nou, bij deze mosselen van het huis is dat ten volle gelukt.

De uitermate vriendelijke en deskundige jongedames uit de bediening gunnen ons de gevraagde pauze, alvorens de hoofdgerechten te presenteren: filetto maccherone (tournedos met kalfsjus van oude port) en tagliata di manzo (in plakjes geserveerde ribeye). Perfecte vleesgerechten, ruime porties, prima opgediend. De zachte biefstuk - rood, zoals gevraagd - ligt op een bedje van groenten - peultjes, lamsoor, asperges(!), sugar snaps - en wat spaghetti. De in een glaasje geserveerde saus met oude port is een bevestiging van wat chef Martin hierboven beweert: een persoonlijke swing die ons bijzonder enthousiast maakt.

De tagliata met balsamico-azijn, uitermate smakelijke tomaatjes, rucola en Parmezaanse kaas zijn een lust voor oog, neus en mond.

Ik kan het na al dit lekkers niet laten om ook nog een dessert te nemen. Het wordt een boomstammetje - cannoli - gevuld met chocolademousse en begeleid door sinaasappel en vruchtensaus. Een waardige afsluiting van een superavond.

Als we napraten met de chefs Martin en Jerry Wattimena en Tom Hagenaars (sommelier en regisseur in het restaurant), is snel verklaard waarom Il Maccherone ons zo verrast. Hier spreken toewijding, creativiteit en ook ervaring. In de regio bekende namen als De Draak, Le Bouleau,

D'n Dieje en Het Hooihuis hebben als leerschool gediend voor de nog jonge garde van dit Italiaanse eethuis. Ze namen het een kleine vijf jaar geleden over van de toenmalige - eerste en uit Italië afkomstige - eigenaar. Voor de vaste gasten uit die tijd was het even wennen, want de kaart was in meer dan 25 jaar nooit veranderd. Opeens verschijnen gerechten met een 'hedendaagse en niet-Italiaanse swing' op tafel, worden er wijnen uit Nieuw-Zeeland en Portugal geschonken en verandert de gerechtenkeus met enige regelmaat. Wij noemen dat vooruitgang. We roemen dat en belonen dat met de kwalificatie 'zeer goed'.

De rekening

Fles Pinot grigio 26,50

Fles San Pellegrino 4,00

Cozze della Casa 9,50

Carpaccio 10,50

Tagliata di manzo 19,75

Filetto Maccherone 24,50

Cannoli Sicilliana 7,50

---------------------------

Totaal 102,25

Il Maccherone

Adres: Korte Bosstraat 9A

Bergen op Zoom

Telefoon: 0164-244157

E-mail: info@ilmaccherone.nl

Website: www.ilmaccherone.nl

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 17.00uur tot 22.00uur

Eten