Het varken weer helemaal op de kaart gezet bij 't Geheim van Bergen
eetrecensieDe restaurateurs van 't Geheim van Bergen op Zoom nemen een varkensboerderij over om het varken te promoten. Het dier verdient een beter leven, de consument meer smaak.
Het varken heeft een beetje een slechte naam, maar dat is volgens Maarten Hamel en Josephine Bakker van 't Geheim van Bergen helemaal onterecht. Ze vinden het 'een prachtig product' en willen dat graag in hun restaurant laten zien.
Varkensvlees
Afgelopen voorjaar namen ze een boerderij met vijftien Berkshire varkens over in Steenbergen, zwartharige dieren met witte pootjes en een witte bef. Sindsdien is het tweetal niet alleen restaurateur maar ook boer, fokker en afmester. Het restaurant aan de overkant van 't Geheim waarmee ze ooit in de horeca begonnen ('t Heertje) is intussen verkocht, want twee restaurants én een boerderij werd een beetje veel. Nou is het zeker niet zo dat je bij 't Geheim van Bergen alleen nog maar varkensvleesgerechten kunt eten. Het vlees van dieren die in de modder gewroet hebben en ladingen eikels te eten hebben gekregen, is eerder een uitbreiding van de bestaande kaart. Het restaurant drukt ermee uit dat het 'natuurlijk' en 'eerlijk' belangrijk vindt en dat geldt ook voor al het overige, of dat nou rund en wild is, of vis en kreeft uit de Oosterschelde.
Wij zijn getriggerd door het vernieuwde concept - dat in de toekomst nog wordt uitgebreid met een boerderijwinkel en wellicht een restaurantwinkel - en gaan voor varkensvlees. We kiezen 't Geheim van de chef, een combinatie van een steeds wisselend voor- en hoofdgerecht van 't varken: vandaag bloedworst als voor- en kotelet als hoofdgerecht. Los van deze formule waarbij alles van het varken 'van kop tot kont' een keer aan de beurt komt, is de keus voor varken beperkt: charcuterie als voorgerecht en burger als hoofdgerecht. De charcuterie trekt mijn tafelgenoot wel, de burger niet zo en daarom kiest hij hertenrack uit Nieuw Zeeland, ook 'raised naturally'.
Uiteraard krijgen we een amuse van het huis en die bestaat uit een kroketje van gorgonzola met gel van rode biet op krentenbrood. De combinatie van smaken is zeer goed in balans, de Italiaanse schimmelkaas scherp, maar niet overheersend. We kijken na dit prettige opstapje verwachtingsvol uit naar wat verder komen gaat en genieten ondertussen van het blonde Strandgaperbier, al is het volgens de Scheldebrouwerij eigenlijk een biertje voor 'in de zon'. Warm is het niet vanavond, we vinden de binnentemperatuur vrij laag, maar een muzikant zorgt op deze 'piano-avond' voor wat extra ambiance. Sommige gasten komen speciaal voor hem, vertelt de dame die ons vriendelijk en professioneel ontvangt.
Sommige gasten komen speciaal voor de muzikant
De bloedworst wordt mooi geserveerd in drie op elkaar gestapeldej plakken met hele kleine beetjes rode kool eromheen en wat groffe korrels zout er bovenop. De bloedworstschijven zijn prima van structuur, smaken heerlijk en doen mij aan vroeger denken. Het Brabants Plateautje van mijn overbuurman is een selectie van worsten en ham. Normaal gesproken een kwestie van goed kopen en niet van goed koken, maar in dit geval zijn de worsten in eigen beheer gemaakt. En dat is te proeven, zowel de chorizoworst als de coppaham is lekker en onderscheidend, de droge worst en salami zijn 'mooie producten, al had de salami wat meer venkelzaad mogen hebben', vindt mijn tafelgenoot. Vanaf ons tafeltje kunnen we de worsten trouwens bijna zelf snijden, we zitten op een paar armlengtes van de kar met vleeswaren, die de ambachtelijke uitstraling en beleving van het natuurconcept accentueert.
Het Nieuw-Zeelandse hertenvlees blijkt supermals en met respect gegrild: mooi gaar en goed op smaak. De saus van steranijs is prima, rode kool en puree aan de droge kant en niet al te warm. Een appelbolletje en bietengel maken het bord compleet.
Mijn kotelet is een fors exemplaar, niet van die dunnekes die je thuis maakt en dan ook doorbakt
Mijn kotelet is een fors exemplaar, niet van die dunnekes die je thuis maakt en dan ook doorbakt. Deze kotelet is minstens twee keer zo dik en rosé gegrild waardoor hij superzacht is, wat nog bevorderd wordt door de forse vetrand die door het grillen licht krokant wordt. Geen traditionele bijgerechten bij de 'ouderwetse' kotelet, maar een verrassende risotto met bospaddenstoelen en truffel. Lekker hoor.
Als dessert kiezen we de Cheesecake en The Passion, de twee tips van de chef. De cheesecake is aan de stevige kant, maar smaakt goed, vindt mijn overbuurman, net als het ijs en de citroenpasta; de slagroom komt helaas uit de spuitbus, zoals in steeds meer restaurants. Het passiedessert bestaat uit een panna cotta (gekookte room) van amandel, een bavaroise (puddinkje) van mango en passievrucht, ijsbolletje en sausje. Mmm. Koffie met een crispy chocobiscuitje sluiten een fijne avond af.
De kaart
't Geheim van Bergen heeft varkensvlees omarmd sinds het ook een eigen boerderij heeft met twee hectare grond. Van het dier wordt alles gebruikt 'van kop tot kont' en dat betekent dat buiten de gewone kaart om steeds wisselende varkensgerechten worden aangeboden.
De bestaande kaart is gehandhaafd met veel keus in rundvlees (steaks van de lavagrill), vis en vooral schaaldieren, waarbij ook wordt gefocust op het 'beter leven' van de dieren.
Voorgerechten vanaf 11 euro, hoofdgerechten vanaf 18 euro. Desserts vanaf 6 euro.
De rekening
1 alcoholvrije wijn: € 3,25
1 rode wijn: € 4,50
2 Strandgaperbier: € 8,00
1 charcuterie: € 15,00
1 voorgerecht: € 12,00
1 hoofdgerecht: € 25,00
1 rack van hert: € 27,00
1 dessert passion: € 9,00
1 cheesecake: € 7,00
1 espresso: € 2,30
1 koffie: € 2,30
Totaal € 115,35
Adres: 't Geheim van Bergen
Bosstraat 20
Bergen op Zoom
Score
7,8
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OVER DE TONG
Paradijs voor de vleesliefhebber in Roosendaal
ROOSENDAAL - Bij Los Latinos hebben ze steaks in alle soorten en maten. Wie een XXXL vleeslap op zijn bord wil, kan dat krijgen. Echt een plek voor vleeseters, met een Argentijnse keuken en bijbehorende gulheid. Volle buik gegarandeerd in Roosendaal. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMOver de Tong
Sociaal eetcafé Bank15 in Breda denkt aan de kleine beurs
BREDA - In hartje Breda is Bank15 een creatieve ontmoetingsplaats waar studenten, kunstenaars, vrijgevochten geesten, grafisch ontwerpers, dak- en thuislozen, muziekliefhebbers en foodies elkaars pad kruisen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUMEETRECENSIE
Het hele jaar door terrasplezier bij De Fazant in Ulvenhout
De Fazant in Ulvenhout? Ja, dat is correct. Het is de nieuwe naam van uitspanning De Fazanterie. De zaak wordt ook grondig gerenoveerd. Het indrukwekkende terras is al helemaal gereed. -
-
-
PREMIUMEetrecensie
Restaurant De Botanist in Breda wijkt af van de standaard
BREDA - In het bekende pand ‘De Trapkes’ in Breda is sinds kort De Botanist gevestigd. Deze zaak wil zijn gasten verrassen met internationale trends. Het resultaat: shared dining, cocktails, dj’s en Aziatische invloeden. -
Over de Tong
Uit de Kunst: dineren in een artistiek decor
Rucphen een suf dorp? Forget it! We wanen ons bij Spijshuis Uit de Kunst in het centrum van de wereld, omringd door moderne kunst, hippe hapjes en tractoren die met felle koplampen voorbij snorren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer