Volledig scherm
Eten onder de industriële lampen van Bon Sang. © ron magielse / pix4profs

'Goeie genade', beslist een aanrader

Over de tongGoeie genade! Dat is vrij vertaald de betekenis van Bon Sang, de naam van een restaurant aan de Oosterhoutseweg in Teteringen. De culinaire keuze is niet reuze in het dorp. Zelfs de pizza's moeten uit Breda komen.

Je moet wél weten hoe er handig kunt komen. Voor je het weet ben je namelijk de oprit van het tankstation, dat achterlangs toegang geeft, voorbij en zie je het restaurant al liggen. Maar dan ben je al weer te ver en is afslaan niet meer mogelijk. We zijn niet voor één gat te vangen en keren om. Nu lukt het wel.

De inrichting is vrij sober en robuust, vinden we beiden. Industriële lampen aan het plafond, frames van stalen buizen, eenvoudig gedekte houten tafels en stoelen waarop je het goed uithoudt. In de vloer van kaal beton zijn putjes aangebracht. Handig voor de schoonmakers.

Gastvrouw Dewi beleeft haar derde dag bij restaurant Bon Sang, begrijpen wij van haar vrouwelijke collega. Ze doet het goed. Attent, vriendelijk, ze heeft er echt zin in. Maar wanneer ze naar het oordeel van een mannelijke collega iets te lang bij ons tafeltje blijft staan, wordt ze letterlijk teruggefloten. Ander werk aan de winkel, blijkbaar.

Mazzel

Er prijkt, zo merken we op als we de kaart krijgen, een flink gat qua aanbod en prijs tussen de menu's en de à la carte-gerechten. De informatie dat we ook voor een surprisemenu hadden kunnen kiezen (35 euro voor drie gangen) onthoudt gastvrouw Dewi ons jammerlijk. Dat aanbod blijkt te staan op een voor ons niet zichtbaar bord aan de muur.

Het menu van 19,50 euro voor drie gangen nodigt óns niet echt uit. We willen vanavond verrast worden, meer dan door bijvoorbeeld tomatensoep, schnitzel of dame blanche uit dit keuzemenu.

Mijn gaste twijfelt tussen eend en coquilles; ze besluit uiteindelijk voor de eend te kiezen. Ik twijfel ook en neem de coquilles. Omdat we toch bij elkaar proeven, zitten we twee keer goed. Als we mazzel hebben, tenminste. En dat hebben we.

De eend is op oosterse wijze bereid en goed op smaak gebracht met een Chinees mengsel van vijf kruiden. Het vlees is medium gebakken, zoals mijn gaste ook gevraagd had. 'Donald' gaat vergezeld van krokant gebakken Iberico spek, een crème van aardappel en wasabi en meloenbolletjes die zijn geïmpregneerd met chili en gember.

Mijn drie coquilles, vers en uitstekend gebakken, combineren smakelijk met enkele plakjes coppa di parma, gerookte pompoen, mayonaise met Indiase kruiden en wat gefrituurde salie. Ik houd het vanavond bij een tonic, terwijl mijn gaste beschaafd van de huiswijn nipt. Dat is een Spaanse: Sedosa. ,,Lekker'', luidt haar oordeel.

Een dame in een rolstoel, die enige tafeltjes verderop zit, wordt door een vriendin naar het toilet begeleid. Die is schoon, meer dan ruim en ook voor minder validen uitstekend toegankelijk, stel ik later zelf vast. Weer een pluspunt.

Mayonaise

Gastvrouw Dewi informeert al vrij snel daarna of de hoofdgerechten geserveerd kunnen worden. Dat kan, bevestigen wij. Eerst komen de frietjes met mayonaise en een bakje salade met een mayonaisedressing. Mijn gaste krijgt haar tournedos met gamba's en een jus van gepofte knoflook. Aanrader!

Ik zou bijna jaloers worden, gek op knoflook als ik ben, ware het niet dat ook mijn lamsfilet met kruidenkorst en truffeljus niet te versmaden is. Wát een vlees. Twee keer eerder in de afgelopen veertien jaar vroeg ik 'de keuken' naar de herkomst van het vlees en twee keer was het antwoord opvallend genoeg hetzelfde: G & B uit Yerseke.

Dit vis- en vleesbedrijf levert aan de horeca, voornamelijk in de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Brabant en Limburg. ,,Wij leveren alleen producten die van uitstekende kwaliteit zijn'', staat op de website van G & B. Met zulk vlees wordt het wel een stuk lastiger om er 'een potje' van te maken. De keuken van Bon Sang geeft het vlees die meerwaarde die het verdient.

Honneurs

We hebben zo gesmuld dat we besluiten een nagerecht te delen. Daar wordt geen probleem van gemaakt. Sterker nog: we krijgen beiden een lepeltje waarmee we de panna cotta van witte chocolade en citroen met rood fruit en frambozenijs soldaat maken. Het blijkt een uitstekend slot van een geslaagde avond.

Chef-eigenaar Randy Donders heeft uitgerekend deze dinsdag een vrije avond, horen we na afloop. Cindy Crezee neemt op die momenten van afwezigheid de honneurs waar, begrijpen we, en dat doet ze uitstekend. Niets ten nadele van de chef zelf, maar we hebben hem vanavond niet gemist.

Beoordeling

Voorgerecht........................8,2
Hoofdgerecht.....................8,7
Nagerecht............................8,5
Bediening..............................7,7
Ambiance .............................7,5
Prijs/kwaliteit.....................8,0

De rekening(2 personen, 3 gangen)

Coquilles.....................€ 12,50
Eendenborst. ............€ 12,50
Lamsfilet.....................€ 22,50
Tournedos..................€ 24,75
Panna cotta..................€ 8,75
Huiswijn.........................€ 6,50
Tonic...............................€ 4,40
Totaal.......................€ 91,90

Restaurant-café Bon Sang
Oosterhoutseweg 14
4847 TC Teteringen
bon-sang.nl

Score: 8,1

BN DeStem nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

Eten