Volledig scherm
Els en Werner Robbens in hun restaurant in Berendrecht. © peter van trijen/pix4profs

Gastronomisch feestje net over de grens

Over de tongIn België weten ze heel goed wat genieten is. Dat ondervonden we in Berendrecht, net over de grens. Restaurant Reigershof maakt van een doordeweekse avond moeiteloos een gastronomisch feestje.

Je hebt garnalen die smaken zoals je ze bij de supermarkt koopt: veelal in Marokko gepeld en onder hoge waterdruk in plastic verpakt. En je hebt garnalen die ouderwets en intens smaken zoals het hoort. Die laatste categorie hebben ze in Reigershof in Berendrecht.

Divers

We zijn niet de enige gasten deze woensdag. We horen Nederlands spreken als we binnenkomen, naast Engels en natuurlijk Vlaams. De clientèle is divers, zowel particulier als zakelijk en komt uit de wijde omtrek. Het restaurant dankt zijn naam aan het naastgelegen bos dat sinds jaar en dag een reigerskolonie van zo'n tachtig koppeltjes herbergt.

Waar nu Reigershof is, was ooit een smidse met staminee waar je een pintje kon drinken terwijl de smid zijn werk deed of waar je op de tram naar Antwerpen wachtte. Enkele foto's laten de situatie van zo'n honderd jaar geleden zien. Later was er ook een winkel, vertelt gastvrouw/- sommelier Els Robbens. ,,Wij zijn hier begonnen in 1981 als brasserie. In 2009 kochten we het buurpand erbij en hebben we alles gemoderniseerd."

Klassiek

Als zij de keuken van Reigershof in één woord zou moeten vangen, wordt het 'klassiek'. Die omschrijving geldt ook voor de inrichting met rieten stoelen, vinden wij, met de toevoeging 'eigentijds'. We zien keurig strak tafellinnen, mooi glaswerk en bestek tegen een achtergrond van rustige aardtinten. Alles straalt uit dat Reigershof gaat voor kwaliteit en weinig fratsen, inclusief de bescheiden maar deskundige bediening.

,,De menu's wisselen we elke twee maanden. Een aantal gerechten houden we, zoals tarbot, garnaalgerechten en hoeveduif bijvoorbeeld."

Mijn tafelgenoot is verrukt als hij juist die duif op de kaart ziet staan. ,,Exclusief product, zie je bijna nergens, die bestel ik absoluut." Hij gaat à la carte en kiest naast de hoeveduif als hoofdgerecht, vooraf de asperges met Noordzeegarnalen en afzonderlijk geserveerde, traditioneel gemaakte mousselinesaus.

Brabantse Wal

Die asperges krijg ik als voorgerecht van het gansrijdersmenu ook, met dát verschil dat mijn asperges dunner zijn en minder in aantal. Staat tegenover dat ik er een krokante ravioli van ei bij krijg. De asperges (van de Brabantse Wal, zegt Els later) hadden wat ons beiden betreft net iets langer mogen koken, maar smaken goed. Zeker in combinatie met de zeer verse garnalen die volgens de gastvrouw in België gepeld worden, een mooie entree.

Maar we moeten nog even terug naar de leuke amuses die we voor het voorgerecht kregen: aspergesoepje met (tikje overheersende) lente-ui, een crème brûlée van ganzenlever en mousse van eend met kapperappeltje en korreltjes smakelijke koude gort. En we moeten ook niet vergeten te melden hoe lekker de alcoholvrije cocktail van gingerale, cranberry, limoen en gember naar binnen glijdt. Deze pink ginger is meer dan een limonade met een smaakje.

Zevende hemel

De hoeveduif met garnituur van doperwtjes, gestoofde sla, huisgemaakte saus en een aardappelgratin blijkt een toppertje. De rosé gebraden filets zijn precies zoals het hoort, vindt mijn disgenoot van vanavond. ,,De gekonfijte pootjes zijn superlekker. En wat is het veel!"

Ik krijg als vangst van de dag rog met fregola sarda: dat zijn kleine pastabolletjes met courgette, citroengras en kokos, een Sardijnse specialiteit. Hmmm. Rog kan wel eens taai zijn, maar deze filet van kennelijk een fors exemplaar is prima klaargemaakt.

Wat is het toch fijn wanneer koks hun goede ingrediënten waarderen en respecteren. Hulde voor chef-kok Werner Robbens, die we onze complimenten niet zelf kunnen overbrengen omdat hij na zijn culinaire kunsten meteen aan de boekhoudkundige arbeid moet.

Verwennerij

Mijn toetje is een madeleine (schelpvormig cakeje) met witte chocolade, mangomousse en kalamansi: dat is een hybride vrucht van Chinese kumquat en mandarijn. Oh, wat een heerlijkheid, pure verwennerij.

Mijn overbuurman bevindt zich ook zowat in de zevende hemel wanneer hij zijn krokantzachte en lauwwarme madeleine met chocolade en vleugje specerijen proeft, vergezeld van een mousse van pure en witte chocolade, die hij 'ongelofelijk zacht van structuur' noemt.

Ons feestje gaat verder als we koffie bestellen waar allerlei snoeperijen bij blijken te horen: macaron, mini amandelcakeje, chocolade gevuld met ganache en sinaasappel, mini crème brûlée, stevige warme mini-oliebol en een schaaltje marshmallows, of moeten we 'nonnenbillekes' zeggen, we zijn immers in België.

Hoe dan ook: we werden Bourgondisch verwend, van begin tot eind.

Score: 8,2

Beoordeling

Voorgerecht 7,5
Hoofdgerecht 8,3
Nagerecht 9,3
Bediening 8,0
Ambiance 8,0
Prijs/kwaliteit 8,0

De rekening(2 personen, 3 gangen)

Gansrijdersmenu....€ 37,00
Asperges garnalen€ 21,00
Hoeveduif..................€ 32,00
Chocolade.................€ 10,00
Pils...................................€ 3,00
Pink ginger ..................€ 7,00
Rode wijn......................€ 6,00
Witte wijn......................€ 6,00
2 x koffie.....................€ 10,00

Totaal ....................€ 132,00

Restaurant Reigershof
Reigersbosdreef 2
Berendrecht
hetreigershof.be

Eten