Volledig scherm
Uitbater Ton van der Linden van Gastrobar Floor schenkt wijn in voor zijn gasten. Foto Ramon Mangold / Pix4Profs

Floor zaak met smaak aan de Grote Markt in Breda

BREDA - Floor is een opmerkelijke nieuwkomer in Breda. Een geraffineerde inrichting is gekoppeld aan overzichtelijke menukaarten.

We kunnen deze avond bij gastrobar Floor traditioneel drie gangen à la carte eten als we willen, maar we kunnen ook gaan voor een viergangenverrassingsmenu. Dat à la carte kunnen we ruim opvatten. We kunnen zowel kiezen uit de dinerkaart als uit alle kleine gerechtjes die op het barmenu staan.

Gezien het tijdstip besluiten we het traditioneel te houden: drie gangen van de dinerkaart. Die kaart is een toonbeeld van helderheid. Zes voorgerechten, zes hoofdgerechten en vier nagerechten, variërend in prijs van 6 tot 12 euro en bij de eerste twee gangen ruime keus uit vis, vlees en vegetarisch.

Floor haalt zijn ingrediënten uit de nabije omgeving. Als het even kan liefst producten van biologische herkomst.

Voorgerecht
Als voorgerecht kiezen we voor Makreel met Nederlandse quinoa en Gepekelde zalm. De quinoa is helaas op, maar omdat we zin hebben in makreel gaan we in op het voorstel om er wat extra sla aan te voegen. Eenmaal op het bord oogt het wat magertjes. De vis smaakt prima, maar het bord had nog wel wat contrast en substantie kunnen gebruiken.

De gepekelde zalm gaat vergezeld van een oester in tempura, oestermayonaise en flink wat peultjes, erwtjes, zeekraal, groene asperges en gerookte kroten. Goed van smaak en mooi in balans.

We drinken er een Zuid-Franse chardonnay bij, een niet al te droge wijn die goed op kan tegen de beide, stevig smakende vissoorten.

Hoofdgerecht
Als hoofdgerechten komen Galloway-rund van de barbecue en Zacht gegaarde procureur van Durok-varken op tafel. We hebben er als extra dikke bio-frieten bij besteld.

Beide vleesgerechten bevallen uitstekend. Het rundvlees is perfect medium gegrild en het kleine randje vet aan de zijkant zorgt voor extra smeuïgheid. De garnituur van bosui, pickles en aardappelschillenchips ziet er fraai uit is lekker bovendien.

Het stukje procureur is botermals. Het beetje vet erin smelt op de tong. De smaak van het vlees herinnert aan lang vervlogen tijden. De appelcompote erbij versterkt dat gevoel. De bio-friet smaakt zoals friet bedoeld is. De zelfgemaakte mayonaise is top.

Een cabernet-sauvignon uit de Languedoc en een rosso uit Montepulciano zorgen ervoor dat deze gang als aangenaam de boeken in kan.

Aangenaam
Aangenaam is sowieso een woord dat te binnen schiet als je bij Floor zit te eten. De bediening is prettig en attent. De uitleg van de kaart is helder en op het tempo waarin de gerechten doorkomen, valt niets aan te merken.

De gastrobar is sinds juli van dit jaar open en is gevestigd in het pand aan de Grote Markt waarin voorheen Het Kabinet zat. Uitbaters Nicole van Kastel en Ton van der Linden hebben de ruimte grondig laten verbouwen. Het resultaat is indrukwekkend. Met wit gestucte muren zijn gangen, rondingen en doorkijkjes gecreëerd. Ook qua interieur is Floor een smaakvolle zaak.

Aan de voorzijde valt een ruim loungegedeelte op, met diepe banken die uitzicht bieden op de Grote Markt. Tegen de wand staat een kolossale kast met ingelijste dingetjes en andere snuisterijen die voor een huiskamereffect zorgen.

Pal daarachter ligt een flinke restaurantruimte met open haard en een dominante, centrale tafel. Ook elders in het etablissement zijn eetplekken: aan de bar, aan tafeltjes in nissen. Al met al meer dan genoeg plek om op je gemak te kunnen eten.

Dessert
De loungemuziek, kennelijk onmisbaar in dit soort gelegenheden, komt op een bescheiden volume uit de speakers. Het is ook het juiste soort, niet te opzwepend en bij vlagen zo nietszeggend dat je 'm amper nog hoort als de desserts wordt opgediend.

Dat dessert is voor de een buffelyoghurt met vers fruit en sorbetijs van frambozen. Het andere bestaat uit ijs en chocolade waaraan de smaak van Zuidam-whisky uit Baarle-Nassau is toegevoegd, plus karamel en cantuccini. Mooie bordjes met goeie combinaties.

Floor is zowel qua genre als qua inrichting en sfeer een aanwinst voor Breda. En het belangrijkste: de brigade van chef-kok Sven Uijttewaal levert kwaliteit.

Gastrobar Floor

Adres: Grote Markt 39 – 41 4811 XP Breda

Telefoon: 076 5140629

Openingstijden: ma 17-23 uur, di 12-23 uur, wo11-23 uur, do 11-00 uur, vr 16-00 uur, za 11-00 uur, zo 11 - 23 uur

www.gastrobarfloor.nl

Rekening

Gepekelde zalm € 12
Makreel €12
Brabants rund €12
Durok varken €12
IJs met Zuidam €6
Bio yoghurt €6
4 huiswijn €19
1 cava €5,50
1 La Trappe blond €4
Bio friet €4
2 espresso €4,80
Totaal € 97,30

Score
Voorgerechten 7,8
Hoofdgerechten 8,0
Nagerecht 7,8
Prijs/kwaliteit 7,8
Wijnen 7,5
Bediening 8,0
Entourage 9,0

Eindcijfer: 8,1

Eten