Volledig scherm
De inrichting van Beers & Barrels is industrieel, maar ook warm. © EDWIN WIEKENS

Eten en drinken tussen de koperen brouwketels

Over de TongDe bar is gemaakt van een oude brouwketel en klanten kunnen zelf bier tappen aan tafel of bij een tapwand. Maar Beers & Barrels is meer dan bier; er is ook een uitgebreide menukaart met vooral 'stoere' gerechten.

Vier maanden is Beers & Barrels geopend in Breda en vanaf het begin is het café-restaurant een hit. Dat is ongetwijfeld mede te danken aan de prachtige ambiance. De zaak is gevestigd in het brouwhuis van de oude Interbrew-brouwerij. De blauwe tegeltjes, het glas-in-lood en de brouwketels zijn grotendeels intact gebleven. De inrichting is industrieel, maar ook warm door de veelkleurige wandschilderingen en de behouden art déco-elementen. 

Intiem

Concept
Beers & Barrels is sinds 21 april geopend in Breda. Hetzelfde concept kent al twee zaken in Utrecht. Mensen kunnen er terecht voor alleen een drankje met eventueel een borrelhap. Maar er kan ook een compleet diner genuttigd worden.

Bijzonder aan het concept is onder meer dat klanten zelf - als ze dat willen - hun eigen bier kunnen tappen. Dat kan aan speciale taptafels of met muntjes aan een wand met kraantjes.

De zaak is elke dag open van 15.00 uur tot middernacht (in de weekeinden tot 01.00 uur) Van woensdag tot en met zondag draait een dj plaatjes vanuit een dj-booth.

Ondanks de grootte (twee verdiepingen met een entresol en een balkon) is het toch intiem. En dan is er ook nog een fijn terras aan twee zijden van het gebouw. Wij installeren ons op de bovenste verdieping aan een hoge tafel vlak naast de bar, ook zo'n pronkstuk. De bar is gemaakt van een van de brouwketels, die daartoe voor de helft is afgezaagd. Naast de bar is verder een tapwand met koperen kraantjes die van de klaringskuip van de brouwerij komen.

Tot zover de lofzang op het interieur. We waren hier al wel eens geweest om te borrelen. Maar hoe is het eten? En de bediening? Over dat laatste horen we wisselende geluiden. Het zou soms wat traag en onhandig gaan. Dat is dan de keerzijde van instant succes: met compleet nieuw personeel direct een grote, drukke zaak draaien, valt niet mee. Maar die opstartfase is kennelijk voorbij. Wij worden vanavond uitstekend en snel geholpen.

We nemen eerst even de tijd om de drankenkaart te bestuderen. De tien wijnen op de kaart vallen in het niet bij de meer dan honderd bieren. We beginnen met een Brooklyn Lager en een IJwit van de tap. Beide zijn frisse doordrinkbare bieren, waarvan de eerste (een American ale) een lichte bitterheid heeft en de tweede iets zoeter wegdrinkt. Ze hebben eigenlijk maar één nadeel: ze worden in kleine glazen (25 cl) geschonken.

Mannenliefde

De menukaart heeft een stoere Amerikaanse look en de gerechten staan er in het Engels op (met soms een Nederlandse toelichting). Duidelijke voorgerechten kent de kaart niet. Er zijn wel 'starters & bites', maar dat zijn voornamelijk borrelhappen. De serveerster raadt ons aan om samen één Beers & Barrels-platter te nemen als voorgerecht. Dat blijkt een prima keuze: een mix van nacho's en verschillende stukjes vlees. Verfijnd is het niet. Maar gezellig zo'n borrelplaat delen, past wel in de setting. De guacamole op de nacho's is grof en vers en het vlees hapt smakelijk weg (al is de sparerib van een te dikke marinadelaag voorzien).

We gaan ondertussen door met bieren proberen en zijn - mede vanwege de aparte naam - benieuwd naar de Oedipus Mannenliefde van de tap. En ook nu worden we blij verrast: een zomers biertje met een lichte citroensmaak en een scherp randje dankzij de szechuanpeper als ingrediënt.

Green Egg

Score: 8,0
Beoordeling
Voorgerecht: 7,0
Hoofdgerecht: 8,0
Nagerecht: 7,0
Bediening: 8,5
Dranken: 8,5
Ambiance: 9,5
Prijs/kwaliteit: 7,5

De rekening
B&B platter: €9,50
BBQ chicken: €14,50
Entrecote: €22,50
Chocolate pie: €5,00
Vanila ice: €5,00
8 x speciaal bier: €29,55

Totaal: €86,05

Beers & Barrels
Ceresplein 15a, Breda
076-3036200
beersbarrels.nl

Hoewel er ook kreeft en garnalen op het menu staan, voert het vlees de boventoon bij de hoofdgerechten: kip, burgers en steaks. De serveerster maakt ons enthousiast voor de kip; die is eerst bereid op de Green Egg- om daarna zes uur via het slow cooking-proces gegaard te worden. Mijn tafelgenoot gaat voor een halve BBQ Chicken en is daar zeer over te spreken: de kruidige, licht rokerige smaak zit niet - zoals zo vaak - alleen op de huid maar is diep in het malse vlees doorgedrongen. Hij likt er letterlijk zijn vingers bij af.

Zelf kies ik voor de dry-aged entrecote. Het vlees is - althans volgens de kaart - minimaal 21 dagen gerijpt in een droogkast. Daardoor wordt het vlees malser en de smaak intenser. Dat laatste proef ik er echter niet zo aan af. Ik moet de entrecôte (die wel mals en prima rare-medium gegrild is) zelf op smaak brengen met de bijgeleverde sausjes.

Ik vraag de serveerster welk bier hierbij zou passen. Ze vraagt het na bij een collega en die raadt de Brooklyn Sorachi Ale aan. Weer een rake keus; het contrast van de bittere hoppige smaak van dit saisonbier en de barbecuesmaak van het vlees zorgt voor een perfecte balans.

We hebben goed getafeld. Een nagerecht is eigenlijk niet nodig - er is ook niet veel keus -maar we nemen toch nog een chocaladetaartje (zacht en goed kruimelig) en een vanille-ijs met chocoladesaus en veel slagroom. Niet bijzonder maar wel gewoon lekker.

Na onze eerdere borrelmomenten hier, is ons nu ook de eetervaring goed bevallen. Maar het is vooral de totaalbeleving - met de vele bieren en de hippe inrichting in een historische brouwerijomgeving - die van Beers & Barrels een echte aanwinst voor Breda maakt.

Eten