Eenvoud is het motto bij Grand Café Klaerenbeek, ze schenken met royale hand
Over de tongJez Looman is terug op zijn oude nest. Na twee decennia is Grand Café Klaerenbeek aan de Ginnekenweg in Breda weer in zijn handen. Hij blijkt een gulle kok die de zaken graag eenvoudig houdt.
Jez Looman en John Vandijck zijn respectievelijk chef/eigenaar en gastheer bij Grand Café Klaerenbeek in Breda. Maar je zou je ook voor kunnen stellen dat je te maken hebt met een duo dat de theaters af gaat met een tragikomisch stuk voor twee heren.
,,Ik ben geen echte kok." Opmerkelijk genoeg een uitspraak van de chef zelf. Gevolgd door: ,,Je moet mij niet vragen een vijfgangendiner voor te schotelen." Looman, gekleed in een smetteloos witte jas met opschrift 'Maître de cuisine' is er dan al mee bekend dat hij recensenten over de vloer heeft gehad. Eenvoud is zijn motto. ,,We zijn geen moeilijk restaurant."
En dat blijkt al uit de kaart. Uiensoep, slakken, roompaté, een salade of carpaccio vooraf, veel rechttoe rechtaan vleesgerechten en drie visgerechten, waartoe Looman ook de kikkerbillen rekent. Zijn motivatie: kikkers vind je ook in het water. Kikkervissenbillen, zeg maar.
Voor de vegetariërs is het zwaar behelpen bij Klaerenbeek, maar daar wordt momenteel aan gewerkt. Er komt een nieuwe kaart met ook enkele gerechten voor mensen die vlees noch vis wensen.
Oude nest
Looman startte Klaerenbeek in 1989. Bouwde de zaak een jaar later uit, verkocht het geheel in 1997 aan Meijer Beheer en keerde vier maanden geleden terug op het oude nest. Onze gastheer vertelt ons dat een aantal gerechten in die korte tijd al weer geschrapt is. Zoals de zalmcarpaccio en de botervis. Liepen niet. Daarvoor is op de huid gebakken zalm in de plaats gekomen.
We hebben deze derde kerstdag gereserveerd, maar dat had niet gehoeven. Een dag eerder waren alle tafels volgens Vandijck bezet geweest, nu is slechts één ander tafeltje bezet en dat stel vertrekt al rond zeven uur. We hebben die avond de zaal én de aandacht van de gastheer dus voor ons alleen. Wat maakt dat-ie ons bij het afruimen soms nét iets te snel af wil zijn. Opvallend: hij heeft een royale hand van schenken. Zou hij thuis niet doen, vertrouwt hij ons toe, maar in Klaerenbeek is het 'veel' wat de klok slaat. De gast mag niets tekort komen.
Zo houdt de 'keuken' volgens de gastheer ook geen maat bij het voorgerecht. Hij verontschuldigt zich zelfs als hij de Ceaser salad serveert. We bestelden de kleine variant: ,,Niet schrikken, dit ís de kleine", zegt Vandijck als hij het diepe bord, royaal belegd met salade, vijf kippendijen, Parmezaanse kaas, croutons en een lekkere dressing, voorzet. Looman zal later bevestigen dat hij per ongeluk toch de grote portie doorgaf. Mijn gast heeft daarna feitelijk al genoeg gegeten.
Ik koos voor de Encebollado, een vissoep uit Ecuador. We vinden hem beiden aan de waterige kant, maar redelijk gevuld (voorverpakte visvariatie) en lekker pittig. ,,Niet té pittig?", wil de chef weten, om daar aan toe te voegen dat dat wel hoort bij een Chileense soep. Vergissing.
Legendarisch
Mijn gast had graag de Rack of lamb geprobeerd, maar navraag in de keuken leert de gastheer dat het lam op is. Dus valt de keuze op 'onze legendarische spareribs - ongeveer 750 gram -', variant 'Bandoeng, besmeerd met onze hete bbq saus'. Dat legendarische houden we voor rekening van de eigenaar zelf, maar mals en prettig gekruid is het vlees zeker.
Kruidenkennis deed Looman op in Amerika. Met als gevolg dat er niet veel zijn die kruiden zoals hij kruidt, spreekt hij uit. We krijgen dit gerecht overigens voor de helft van de prijs; Klaerenbeeks decemberaanbieding. De maand is al duur genoeg. Mijn gegrilde Entrecôte gaat op verzoek vergezeld van een kom (extra) stroganoffsaus. Eigengemaakt heeft de gastheer me verzekerd. Dat zal, maar elke vergelijking met deze, het meest op bruine bonensoep lijkende en naar verdunde pepersaus smakende substantie gaat mank.
Overigens een prima stuk, uitstekend gegrild vlees. Dat mag ook wel voor 24,50 euro. De T-Bone (350 gram) doet zelfs 32,50 euro. Volgens de website tenminste, want inmiddels blijkt het bedrag met vier euro verlaagd. Looman heeft een andere, goedkopere leverancier gevonden, vertelt hij.
Mijn gast past als het woord 'nagerecht' valt. Ik heb nog wel ruimte voor een Irish koffie. Die wordt op een metertje afstand bereid en opnieuw zie ik dat de gastheer niet zuinig is met, in dit geval, de whiskey. En niks zoals het recept wil 'de room voorzichtig op de koffie schenken'. Gewoon zo uit de spuitbus. Een trommel met koekjes erbij. Ook hier geldt weer de eenvoud. Maar dat is geheel in de lijn van Looman.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeetrecensie
Tafelen met Wiegel en Den Uyl bij het Ministerie van Eten en Drinken in Bergen op Zoom
Ministerie van Eten en Drinken, departement Bergen op Zoom, gaat voor een totaalbeleving en investeerde flink om van een oude bedrijfshal - waarin voorheen pop-ups zaten - een mooi restaurant te maken. -
PREMIUMover de tong
Ook in Breda koken de Dames Pellens op niveau
Dames Pellens in Breda was lange tijd op de eerste plaats een wijnbar. Maar sinds chef-kok Daan de Brouwer de scepter in de keuken zwaait, mag de zaak zich ook met recht restaurant noemen. -
Over de tong
Ook AIRrepublic is fucking perfect
Rondom zicht op zee, lekker informeel, coole omgeving en Zeeuwse producten op je bord. De nieuwe brasserie AIRrepublic geeft je de kwaliteit van Sergio Herman voor eennice price. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
PREMIUMEETRECENSIE
Eten bij restaurant In den Molen: ‘Smaken verschillen’, zegt de gastvrouw
Restaurant In den Molen in Etten-Leur was veertig jaar geleden een publiekstrekker, vermaard om zijn paling. Je moest er weken vooraf reserveren. Die tijden zijn voorbij. -
OVER DE TONG
Paradijs voor de vleesliefhebber in Roosendaal
ROOSENDAAL - Bij Los Latinos hebben ze steaks in alle soorten en maten. Wie een XXXL vleeslap op zijn bord wil, kan dat krijgen. Echt een plek voor vleeseters, met een Argentijnse keuken en bijbehorende gulheid. Volle buik gegarandeerd in Roosendaal.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer