De zusters schenken stemmige biertjes
Over de TongDe oude koeienstal van Sint Catharinadal in Oosterhout is verbouwd tot een mooi wijnhuis annex restaurant. Van opsmuk is echter geen sprake. Dat geldt ook voor het eten: robuust en toch bijzonder.
Delen per e-mail
De zusters van Sint Catharinadal in Oosterhout hebben de exploitatie van de taveerne bij hun klooster uitbesteed, maar ze verstoppen zich allerminst. Vrolijk babbelend komen enkele nonnen ons tegemoet als we over het terrein naar het restaurant lopen en even later komt een zuster een praatje maken met een van de gasten.
Ze hebben ook echt bemoeienis met de zaak, die de naam Wijnhuis De Blauwe Camer draagt. ,,Wij doen de exploitatie maar de zusters zijn de baas", zegt kok Peter Kesseler. De zusters besluiten wanneer het open is en bepalen mede de producten. Zo worden er vooral abdijbieren geschonken. De betreffende abdijen (Averbode en Tongerlo) zijn van de Norbertijnen, dezelfde orde als waar de zusters Norbertinessen van Catharinadal toe behoren.
De zusters zijn nog maar met zestien op Sint Catharinadal, dat met nog twee andere kloosters in de 'Heilige Driehoek' aan de rand van Oosterhout ligt. Om in hun onderhoud te kunnen blijven voorzien zijn het afgelopen jaar nieuwe activiteiten gestart: een gastenverblijf, vergaderruimtes, een winkeltje met kloosterproducten en een restaurant. Verder is er een grote wijngaard van acht hectare aangelegd.
Soberheid
Wijnhuis De Blauwe Camer is genoemd haar het kasteeltje op het kloosterterrein. Uitbater Peter Kes-seler heeft een brede culinaire achtergrond in diverse restaurants. Bekend is hij ook van het Verkadehuis in Roosendaal waar hij eten en muziek met elkaar combineerde.
Het restaurant is sinds begin juli open. Koken moest eerst nog in een tent die tegen de taveerne aan stond. Sinds enkele weken is de keuken gereed, waardoor het menu verder kan worden uitgebreid. De keuze die wij deze avond hebben is nog beperkt tot twee gerechten per gang, maar dat worden er de komende weken snel meer, zegt Kesseler. Daarbij zullen de gasten steeds verrast worden want er komt geen vast menu.
De zaak is gevestigd in de oude koeienstal, die op prachtige wijze is verbouwd. Door kleine ruitjes zien we de wijnranken en het hoofdgebouw. Aan weerszijden zijn grote glaspartijen. Houten balken in de nokken zorgen voor een authentieke sfeer. Kroonluchters stralen warmte uit, net als het robuuste meubilair. Toch is de soberheid bewaard gebleven waardoor we ons er bewust van blijven dat dit tot een klooster hoort.
Puur
We nemen een stemmig Averbode Abdijbier van de tap. Het wordt geschonken in een flink glas zodat we even vooruit kunnen. Als voorgerecht heb ik pompoensoep. Die is vol van smaak, grof gepureerd en er zit lente-ui doorheen. Pittig ook. En dat gaat dan weer goed samen met het frisse, hoppige abdijbier.
Mijn tafelgenote is zeer te spreken over de gamba's op haar bordje. Het is zogeheten wildvang (dus niet gekweekt), wat te merken is aan het gambavlees dat stevig en sappig is.
We hadden bij het hoofdgerecht natuurlijk graag een wijn uit de eigen wijngaard geproefd. Maar de eerste druiven zijn pas onlangs geplukt. De wijn rijpt nu in de vaten in een ruimte naast de taveerne. Over een half jaar kunnen de eerste flessen (rosé en wit) op tafel komen. Maar de huiswijn die ons nu wordt geschonken (Xavier Roger) bevalt ook goed.
Heel puur
Als hoofdgerecht neem ik de sukade. Het vlees valt perfect uit elkaar. Het is zacht en niet te droog, ook omdat er precies voldoende jus overheen is gegoten. De zeebaars van mijn gezelschap is, op één minigraatje na, perfect gefileerd. 'Traditioneel op de huid gebakken, met peper, zout en groene kruiden waardoor de milde smaak van de vis goed uitkomt. Heel puur', is de tevreden constatering.
Beide gerechten gaan samen met groenten die grotendeels uit de eigen kloostertuin komen: onder andere savooiekool, bietjes, knolselderij, paprika, tomaat, zoete aardappel. Ze zijn allemaal precies goed gegaard.
We sluiten af met een crème brûlée en een panna cotta. De porties zijn een beetje aan de kleine kant. Dat is jammer, want ze smaken naar meer. Het laagje gekaramelliseerde suiker van de crème brûlée knispert nog als ik mijn lepel er in steekt. De panna cotta is basic: stevig en toch zacht van structuur, met een lichtzoet, romige vanillesmaak en een scheutje aardbeiensaus.
Ook nu valt het woord 'puur' weer. Het eten is als de sfeer in de zaak: geen opsmuk, geen toeters en bellen, een beetje robuust en toch bijzonder. En dat alles voor schappelijke prijzen. We zijn benieuwd hoe deze taveerne zich verder ontwikkelt en we komen in het voorjaar sowieso een keer terug om de kloosterwijn proeven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Over de Tong
Prettige Latin touch in Prinsenbeek
Voor de Ecuadoraanse keuken moet je aan de Markt in Prinsenbeek zijn. Bij Salsero, een van de weinige restaurants in Nederland waar de margarita's net zo verrukkelijk smaken als in Latijns-Amerika. -
OVER DE TONG & VIDEO
Vlaams genieten met statig chic decor in 't Koetshuis in Stabroek
Wie oog heeft voor een cultureel-historisch ambiance, kan bij brasserie-restaurant 't Koetshuis in Stabroek dubbel genieten. Maar heel nét over de grens en toch heel erg Vlaams in bijna alles. -
PREMIUMEETRECENSIE
Het hele jaar door terrasplezier bij De Fazant in Ulvenhout
De Fazant in Ulvenhout? Ja, dat is correct. Het is de nieuwe naam van uitspanning De Fazanterie. De zaak wordt ook grondig gerenoveerd. Het indrukwekkende terras is al helemaal gereed. -
Keurige kastelein over Youp, de confectiebroers Van Gils en ook leuke klanten...
ROOSENDAAL - Een kastelein klapt niet over zijn klanten. Jac Wezenbeek heeft dan ook 48 jaar zijn mond gehouden. Maar nu vult hij een boek. Over Youp, de nooit betaalde rekening van de confectiegebroeders Van Gils, maar ook over mensen die de Roosendaler wél oké vond. -
PREMIUMeetrecensie
Dit restaurant is een oase van rust in de Bergse binnenstad
Met slechts één kok in de keuken weet Oase in Bergen op Zoom een heel restaurant te runnen. De gerechten zijn prima, de bediening is aardig en de ambiance perfect. Een restaurant om even tot rust te komen.
-
PREMIUMeetrecensie
De Zeester snapt hoe het moet
Is De Zeester een ster in culinair Zeeland? Om die vraag te beantwoorden, tuffen we naar het 'einde van de wereld': Gorishoek! -
PREMIUMEetrecensie
Het nieuwe Café Noir biedt meer dan borrelen
BREDA - Dit bruincafé aan de Ginnekenweg in Breda is dé place to be voor de vrijdagborrel. Althans daar staat Café Noir om bekend volgens mijn collega’s. ‘Iedere vrijdag staat de straat bomvol’. -
Smaakbommetjes uit Baskenland bij El Patio in Breda
BREDA - Zin in tapas? Probeer ook eens pintxos, nog zo'n fenomeen uit de Spaanse gastronomie. Restaurant El Patio in Breda is specialist in deze warme en koude hapjes aan een prikker. Beslist geen liflafjes.
0 reacties