Volledig scherm
Meddie van den Elshout bedient gasten in haar tapasrestaurant. © René Schotanus

De Spaanse kant van Ulvenhout

Over de tongBij restaurant Comida y Bebida in Ulvenhout kun je tapas eten in een aangenaam rustig tempo. Gewoon met een Spaans pilsje in de hand kijken wat je gaat bestellen. Boterzachte buikspek, bijvoorbeeld.

Je hebt tapasrestaurants die met een all-you-can-eat-formule werken. Die aanpak wekt maar al te vaak gulzigheid en de daaruit voortvloeiende amechtigheid op. Door de gefixeerde lage prijs blijken de ogen altijd weer groter dan de maag en wordt het schransen in plaats van proeven.

Rustig aan

Comida y Bebida in Ulvenhout brengt je niet in die verleiding. De gerechten op de kaart zijn, zo leren we deze vrijdagavond van onze serveerster, groot genoeg om steeds met tweeën van te eten. En ze verzekert ons dat we het rustig aan kunnen doen qua bestellen. Gewoon steeds drie of vier schoteltjes per keer en daarna weer eens kijken wat je verder nog zou lusten.

Met een glas Verdejo wijn en een Spaans pilsje bij de hand bekijken we de kaart. Het aanbod is een gevarieerd geheel van vis- en vleesgerechten, schotels met warme groenten en salades. Bovendien staan er op de krijtborden buiten en achter de bar dagaanbiedingen. Vandaag zijn dat gegrilde asperges, geroosterde dorade en gekookte scheermessen. Die scheermessen, langwerpige schelpen met dito beestjes erin, gaan even aan onze neus voorbij. De laatste portie werd zojuist uitgeserveerd op het tafeltje naast ons.

We gaan deze eerste ronde desondanks voor wat lekkers uit zee: garnalen in olie met veel knoflook en rode peper en voor almejas: venusschelpen op zijn Spaans. We nemen er ook nog een tomatensalade bij en gemarineerde artisjokken.

Aangenaam bitter

Comida y Bebida is een fris ingerichte zaak. Langs de bar staan er tweepersoonstafeltjes voor het raam. Meer naar achteren toe vind je grotere tafels. Die grenzen aan een ruimte waar wat grotere gezelschappen kunnen zitten. Daar weer naast is een speelkamer voor de kids, want ook die doen het restaurant aan.

Deze vrijdagavond komen er veel vaste gasten, zo blijkt. Ze worden hartelijk begroet door het personeel en hebben het nadien ook aan tafel hoorbaar naar hun zin.

Onze eerste gang blijkt op tafel van prima kwaliteit. De garnalen zijn beetgaar en mild pittig. De venusschelpen geven hun zilte inhoud makkelijk prijs en de artisjokken komen gehalveerd en lichtjes gegrild op tafel. Het is even een werkje om precies vast te stellen waar de eetbaarheid ophoudt, maar de aangename, wat bittere smaak vergoedt alles.

De tomatensalade is voortreffelijk. Er zit peterselie bij, net als rode uien en een vleugje pesto. De dressing erover zorgt voor een frisse smaak. Een juiste balans tussen zoet en zuur. Bovendien is de salade zo groot dat hij voor de volgende gang rustig kan blijven staan.

Chemie

Voor die tweede gang is de keuze gevallen op een lamsspies en op chicharrones: dat is langzaam geroosterd buikspek in sinaasappelsaus. We nemen er de gegrilde asperges bij voor het smaakcontrast. En papas arragudas con mojo: in de schil gekookte krielaardappeltjes en geserveerd met een kruidensaus.

Het buikspek is boterzacht en bijzonder van smaak. Zo lekker dat je er moeilijk van af kunt blijven. De groene asperges zijn beetgaar gegrild en heerlijk in al hun eenvoud. De papas arragudas en de bijbehorende mojo smaken zoals het hoort.

Het lamsvlees is ook heel mals, alleen is er geen chemie ontstaan tussen de bijgevoegde kruiden en het vlees. Hun smaken blijf je afzonderlijk proeven. Jammer.

Al met al blijken de acht geserveerde gerechten ruim voldoende. We kiezen voor wat ambachtelijk ijs na. Bolletjes vanille- en walnotenijs aan de ene kant en sangria- en bloedsinaasappelijs aan de andere. Simpel, maar lekker.

Onstuimig

We hebben bij de maaltijd de huiswijnen gedronken. De rode was een Tempranillo uit de Navarra: zacht, maar overtuigend. De witte Verdejo komt uit de regio La Mancha en is een tikje onstuimig.

Wie denkt dat er bij Comida y Bebida een Spaanse kok in de keuken staat, heeft het mis. Het eten wordt er bereid door Wunian van den Elshout. Hij is door de jaren heen verslingerd geraakt aan de Spaanse keuken, vooral die die je op de talloze Spaanse eilanden aantreft en die zich kenmerkt door eenvoud en versheid.

Samen met zijn vrouw Meddie begon hij in 2015 het tapasrestaurant aan de Dorpstraat in Ulvenhout, waar voorheen een traiteur gevestigd was. Meddie is er de gastvrouw en zij en haar collega's zorgen de gehele avond voor een prettige, zeer efficiënte bediening.

De kaart

Comida y Bebida serveert zijn gasten tapasgerechten in flinke porties.

De kaart is uitgebreid, maar overzichtelijk met een ruime keuze uit vis-, vlees- en vegetarische gerechten. Naast de kaart zijn er ook steeds extra gerechten, afhankelijk van seizoen en aanbod.

Grotere gezelschappen kunnen er op afspraak terecht.

Comida y Bebida
Dorpstraat 88
Ulvenhout
comidaybebida.nl

Beoordeling

Voorgerecht 8,0
Hoofdgerecht 7,5
Nagerecht 7,5
Bediening 9,0
Ambiance 8,0
Dranken 7,5
Prijs/kwaliteit 7,5

Score: 7,9

De rekening

(2 personen)

Knoflookgarnalen € 7,25
Venusschelpen € 7,95
Tomatensalade € 5,50
Artisjokken€ 4,95
Buikspek € 7,95
Lamsspies € 8,50
Asperges€ 6,95
Papas arrugadas € 5,50
2 ijs € 11,00
3 huiswijn € 11,25
1 Mahou bier € 2,40
2 espresso € 4,40

Totaal € 83,60

Eten