Volledig scherm
In de serre van De 7 Bergsche Hoeve kun je sfeervol eten met zicht op de tuin.

De 7 Bergsche Hoeve, leunen op het Zeeuwse achterland

OVER DE TONGDe 7 Bergsche Hoeve is trots op haar verse vis. Terecht, zo blijkt uit ons bezoek aan het restaurant in Zeven-bergen. Prima paling, perfecte zalm. Al viel het woord 'saai' ook een keer aan tafel.

Ben ik misschien (te) verwend? Die vraag speelt al enkele dagen door mijn hoofd sinds we gegeten hebben bij De 7 Bergsche Hoeve in Zevenbergen. 'Ja', zal het antwoord zijn. Maar er is ook zo veel keuze en je wilt toch weten waar het het állerbeste is.

Een collega, een kenner, had me gewezen op het restaurant in zijn woonplaats. Vanwege de vis in het algemeen en de paling in het bijzonder moest ik daar zeker eens gaan eten.

Zo geschiedt dus. Het is behoorlijk warm deze woensdagavond en Emily, één van de gastvrouwen, biedt een tafel in de serre aan. Ze wijst attent op een afstapje en zegt dat maatregelen genomen kunnen worden als we problemen hebben met zon of wind. Maar we vinden dat briesje in de serre aangenaam. En de zon? Laat lekker schijnen!

A la carte

Andere tafeltjes in de serre zijn bezet door gasten van het naastgelegen Golden Tulip Hotel. Casual gekleed na een dagje toeren door de regio maken ze gebruik van het menu van De 7 Bergsche Hoeve. Ik ga à la carte en mijn gaste voor het lentemenu. 

Een tweede gastvrouw verzoekt direct ook de keuze voor het dessert aan te geven. Anders raakt de computer van slag, zegt ze. Mijn gaste zwicht voor dit argument, ik niet.

Smaakbommetje

We krijgen vers warm brood, geen amuse. Kraanwater komt in een longdrinkglas. De waterglazen op tafel en mijn wijnglas, dat ongebruikt blijft, blijven gedurende de avond op tafel staan. Gebruikte glazen worden ook niet omgeruild. Wel een punt erbij voor de huiswijn: een chardonnay van het domein Pujol-Izard.

De 7 Bergsche Hoeve heeft iets met haar Zeeuwse achterland, hebben we via internet begrepen. George Muns en zijn vrouw Maité, ook eigenaars van het hotel, 'zijn trots op hun verse visspecialiteiten'. En vers, we kunnen het u verzekeren, is de vis.

Aftrap

Mijn gaste heeft uit drie mogelijkheden gekozen voor een aftrap met de 'cannelloni van gerookte zalm, gevuld met een mousse van blacktiger garnaal en Bergsche asperges'. Een prachtige pres(en)tatie. Een heerlijke mousse in een rolletje gerookte zalm van de beste kwaliteit. Een romig smaakbommetje dat het prima kan vinden met de asperge. Aanrader!

Denk niet dat ik afzie. Vanwege de tip van voornoemde collega heb ik gekozen voor de proeverij van gerookte paling. Ook nu weer mag de visleverancier meedelen in de complimenten. En de keuken heeft er mooi mee uitgepakt. Prima paling, rillette van zeebaars met een crème van wasabi en limoen en ook voor mij mini-cannelloni van zalm gevuld met vismousse.

Sprankeling

We merken aan de tafeltjes om ons heen dat het tempo er vanavond flink in zit. Dus geven wij aan dat we even een pauze willen inlassen tussen voor- en hoofdgerechten. Al was het maar om te genieten van het uitzicht (nou ja, de hoeve ligt aan een tamelijk druk kruispunt) en de wandschildering (olijke blikken van koe, schaap, paard en varken). Een interieurdesigner is druk in de weer geweest met boomtakken, lampjes, potjes, balletjes en vogelhokjes. Iets te druk misschien. En wat een hoop mieren op tafel!

Ik ben bij de vis gebleven en dat betekent dat mijn maaltijd vervolgt met de visschotel. Geserveerd in een beurre blanc, ofwel een witte botersaus, met Stellendamse garnalen. Of het nou gaat om de zeebaars, de schartong, de blacktiger garnaal of de zalm: alles is even vers en even goed bereid. Toch mis ik iets. Is het een bite? Iets van pit? ,,Ik mis de sprankeling'', valt de overkant me bij.

Wij proeven met elkaar mee. Mijn gaste, geen liefhebber van risotto gebiedt de eerlijkheid te zeggen, heeft nog nooit zo'n lekkere risotto (met truffel, asperge en shiitake) gegeten. En haar schartongfilet is boterzacht en kakelvers!

Maar ook op haar bord gebeurt niet dát wat we hadden gehoopt. Het woord 'saai' valt. Misschien zijn we inderdaad verwend. Want ook de groenten zijn beetgaar, precies zoals wij het graag hebben. Pijnpunt: de mayonaise. Die is geschift. De frietjes zijn zich bleek geschrokken.

Mijn gaste heeft nog recht op een dessert, haar aangeraden door gastvrouw drie: een fraai vormgegeven combinatie van vanille parfait en ijs met een saus van mango, met daarbij wat vers fruit. Voor mij is er een kaasplankje dat qua kaaskeuze geen aparte vermelding in de wacht sleept: brie, Kernhem, Old Amsterdam en Bleu des Moines.

Enfin, ik zei al: verwend. Dus was het goed? Ja, het was goed. Was het heel bijzonder? Daar moet ik nog een nachtje over slapen.

Beoordeling
Voorgerecht  8,0
Hoofdgerecht 7,7
Nagerecht  7,5
Dranken  8,5
Bediening 7,5
Ambiance7,5
Prijs/kwaliteit 7,5

De rekening
(2 personen, 3 gangen)
Lentemenu  € 32,50
Proeverij vis  € 19,00
Visschotel  € 27,00
Kaasplateau € 11,00
Twee huiswijnen € 8,80
Drie Amstel 0,0  € 9,75
Totaal € 108,05

De 7 Bergsche Hoeve
Schansdijk 3, Zevenbergen
www.7bergschehoeve.nl

Eten