Volledig scherm
Vader Ludo, Moeder Monique met zoons Tijn (links) en Huub uit Minderhout voor het eerst aan het eten bij Le Poulet. © Else Loof / Pix4Profs

Café Poulet: puur en simpel

HOOGSTRATEN - Als Nederlanders België willen proeven en beleven, rijden ze meestal linea recta naar Antwerpen. Daar zwalken op een zaterdagavond tegenwoordig zoveel luidruchtige kaaskoppen langs de Schelde dat de inheemse bevolking zich amper nog op straat durft te vertonen.

Hoogstraten kan ook. Het is zo'n typisch Belgisch provinciestadje met foeilelijke lintbebouwing, net over de grens bij Hazeldonk. Het krioelt er weliswaar van de Nederbelgen, onder wie belastingvluchtelingen die hier fiscaal asiel hebben gekregen, maar het is écht België.

Rond de grote kerk hebben Bourgondiërs ruime keuze: talloze eethuizen, waarvan vele met klassiek Belgische signatuur. Sinds enkele maanden zit hier ook Café Poulet, waar het allemaal draait om kip. Het is een moderne conceptzaak in een statig, klassiek horecapand met de uitstraling van een Belgische brasserie. Het is alleen al een plezier om in zo'n uitspanning te verpozen en even te genieten van de sierplafonds.

Kip staat hier dus centraal, gegrild in eigen rotisserie. Eigenaar en chef-kok Luc Schellekens (44) hangt daar niet de eerste de beste plofkip in. Hij verwerkt bij voorkeur scharrelkiekens uit de Kempen: heel, half of per 'bil', als hamburger, schnitzel, filet, saté of in de videe (ragout), in wraps, salades en pasta's. Kip! Inderdaad: het meest veelzijdige stukje vlees.

Klassiek
De chef serveert alle gerechten standaard met Belgische frieten en gemengde groene salade. Voor een euro of wat extra maakt hij er in zijn keuken sauzen bij zoals klassieke stroganoff-, peper-, champignon- of dragonsaus, ouderwetse braadjus of hippe jalapeño-limoen en barbecuesaus.

Er is een aparte groentekaart met onder meer witlofsla, geroosterde courgette, ratatouille en coleslaw. Andere bijgerechten zijn aardappel in de schil, krieltjes met spek, puree en rijst.

Schellekens zegt dat hij zijn klanten 'in een gezellige omgeving, ongedwongen wil laten genieten van verfijnde kip'. Een soort kip plus dus. Bij die formule past volgens hem geen peperdure Bresse-kip, de Rolls Royce onder de slachthoenders. Hij vindt de Franse superscharrelkip net iets 'te'.

Het vlees valt sowieso niet in de smaak bij veel consumenten in de Lage Landen, niet alleen door de hoge prijs maar ook de (natuurlijke) stugheid. Onze generaties zijn opgegroeid met zacht plofkippenvlees en we schrikken ons een hoedje als we ineens echt moeten kauwen op een stevige natuurbout.

Vroeger tijden
Wij smullen vandaag van malse, kruidige ribbetjes en fluweelzachte rauwe ham van het Duroc-varken. De Kempische Kippenbil coq au vin smaakt naar vroeger tijden, en dat is positief bedoeld. In de fijne wijnsaus treffen we lekker veel paddestoelen. Het halve haantje uit de rotisserie is een signature dish: sappig met een pikant velletje en braadjus van oma. Zo wil je gevogelte eten: simpel en puur. Alle botjes gaan kaal terug naar de keuken.

Schellekens geeft aan salades en groentes een eigen, pittige draai. In de ratatouille gaat bijvoorbeeld geen rood pepertje maar een schep Hollandse sambal.

Ambiance
Graag hadden we de ouderwetse rijstepap als nagerecht geproefd, maar fysiek reiken we niet verder meer dan het delen van een gekarameliseerde dubbele flipper. Dat blijken ietwat kort gebakken peertjes te zijn met vanilleijs en speculaascrumble. De wijnkaart staat nog in de kinderschoenen. Chef is bezig die uit te breiden, mede aan de hand van de vraag van zijn klanten. De Chileense rode wijn van de carménèredruif past hoe dan ook prima bij de kippetjes en is zijn geld waard.

We vinden het tafelwater nogal straf geprijsd net als de sterke dranken maar daar staan uitstekend bediening en een mooie ambiance tegenover. Antwerpen? Waar lag dat ook weer?

Adres
Café Poulet, Vrijheid 124, Hoogstraten.
Open: donderdag tot en met maandag vanaf 11.00 uur.
Telefoon 003234304663, cafepoulet.be.

Rekening
1 rauwe ham Duroc € 7,60
1 Duroc-spareribs € 8,50
1 halve kip € 15,70
1 coq au vin € 14,30
1 coleslaw € 3,50
1 witlofsla € 3,50
1 ratatouille € 5,00
1 peertjes/ijs € 8,20
1 Carménère € 32,20
1 water natuur € 8,00
Totaal € 106,50

Score
Voorgerechten 7,4
Hoofdgerechten 7,8
Nagerecht 7,2
Prijs/kwaliteit 7,5
Wijn 7,5
Bediening 7,5
Entourage 8,0

Eindcijfer: 7,6

Eten