Brasserie De Pastorie in Sprundel: 'Heel gewoon' goed
OVER DE TONGSPRUNDEL - Waar vroeger pastoors verpoosden, zitten nu kinderen in klimrekken terwijl de ouwelui op het terras van een lunch of drankje genieten. De Pastorie in Sprundel is een prima pleisterplaats voor jong en oud.
Delen per e-mail
Als je bij een zaak met de naam De Pastorie neerstrijkt, weet je natuurlijk al een beetje wat je qua ambiance kunt verwachten. Tikje ouwe chique, wat grandeur en een beetje reli-historie. Daar voldoet Brasserie de Pastorie in Sprundel allemaal aan, maar beslist niet zodanig dat het formeel en stijfjes wordt. Integendeel.
Het restaurant is gevestigd in een prachtig en groot pand in de St. Jan- straat, maar maakt geen kolossale of opgeprikte indruk. De vroegere tweedeling op de begane grond is gehandhaafd waardoor de sfeer huiselijk blijft met een haard, grote klok een stijlvolle bar.
Kinderparadijs
Waar de brasserie zich mee wil onderscheiden is evenwel de grote tuin achter het gebouw dat uit 1842 stamt. Een groot terras en speeltuin met houten klimtoestellen, een paradijs voor de kinderen.
De blauwe plastic afvaltonnen van een zeker ijsmerk uit de omgeving vallen meteen op als we ons aperitief buiten gebruiken. Geen spelend kind zal zich eraan storen, maar ze doen wat ons betreft de stijl en sfeer van het geheel geen goed.
De witte wijn zelf wordt in prachtige glazen met beeldmerk van het huis geserveerd, goed koud en fris van smaak, geen doorsnee Chardonnaytje dat toevallig in de aanbieding is! De wijntjes worden gebracht door een ober die een wat verlegen indruk maakt. Keurig netjes is hij overigens wel.
Het blijkt later de eigenaar van Brasserie de Pastorie te zijn, met zijn 27 jaar behoorlijk jong.
,,Vijf jaar geleden hebben we dit gebouw van de gemeente gekocht, het stond al lang leeg", zegt Enzo van Tichelt. ,,Na een verbouwing van anderhalf, twee jaar ben ik begonnen. Ik had jullie wel verwacht", zegt hij later lachend.
Concept
Het concept van brasserie en speeltuin heeft hij een beetje afgekeken van andere succesvolle etablissementen in de grensstreek. ,,Er is in deze omgeving niet zo veel qua restaurants, de bevolking hier houdt van heel gewoon. Of het bord vanaf de linker- of rechterkant wordt neergezet door de ober, dat maakt ze niet zo veel uit. Daarom heb ik gekozen voor een focus op gezinnen en families, met een kaart zonder al te veel verrassingen. We hebben wisselende menu's, maar bief, zalm, carpaccio, varkenshaasje, dingen die de mensen kennen en lekker vinden, moeten er altijd op staan."
Supervers
Dat brengt ons als vanzelfsprekend bij de gerechten van vanavond. We hebben de keus buiten op het terras gemaakt, maar laten ze binnen serveren waar het warmer is.
Voor mij komt het zomermenu eraan met als eerste de gerookte forel die mij aangenaam verrast. Normaal niet zo dol op gerookte waar, maar de lauwwarme vis is vers bereid en zacht van smaak.
Mijn tafelgenoot neemt als voorgerecht het trio van gerookte zalm, kreeftenbitterbal en scampi. Hij is tevreden over de vis, maar vindt de presentatie met de forse slabladeren aan de grove kant en moet te veel op zoek naar de dressing.
Het brood dat we vooraf krijgen, is overigens su-per-vers. Grote sneden, vermoedelijk afgestemd op de lokale voorkeuren, maar erg smakelijk.
Groot en stevig
Bij mijn menu hoort als hoofdgerecht een diamanthaas met scampi's in een portsausje en met gewokte groenten. De schouderbiefstuk is tussen medium en well done besteld en komt ook zo. Geen bloed, maar het mes zakt toch snel door de stevige structuur van het vlees heen.
De twee scampi's liggen er naar mijn idee wat verloren bij, het duo-gerecht is toch vooral een vleesgerecht. Van goede kwaliteit trouwens en dat geldt ook voor de Black Angus entrecote van de grill die de overbuurman krijgt; op verzoek wordt de romige pepersaus afzonderlijk geserveerd. ,,Zeer goed gebakken, precies de gevraagde gaarheid." De frieten zijn krokant, groot en stevig.
Dessert
Dessert voor ons beiden zijn de gemarineerde aardbeien met slagroom en frambozenijs. Vers spul met vooral smakelijk ijs. Dit frambozenijs smaakt echt naar vruchten en is tegelijkertijd romig.
De ober/eigenaar biedt ons namens de zaak koffie aan, uiteraard nog voordat we hebben afgerekend en ons bekend hebben gemaakt als krantenmensen.
Hij heeft gezien dat we nieuwelingen in het restaurant zijn en wil op deze manier een gebaar maken om zijn gastvrijheid te benadrukken. In de hoop dat we nog eens terugkomen.
Gaan we zeker doen, Enzo, op een wijnavond!
Beoordeling
Voorgerecht 7,0
Hoofdgerecht 7,5
Nagerecht 7,0
Bediening 7,0
Ambiance 7,8
Prijs/kwaliteit 7,0
Score 7,2
De rekening
(2 personen, 3 gangen)
Maandmenu €29,50
Vistrio €14,50
Angus entrecote €23,50
Aardbeiendessert €6,50
2 x huiswijn €7,00
Spa rood €2,00
Negroamaro wijn €3,75
Totaal €86,75
Brasserie de Pastorie
Sint Janstraat 62,
Sprundel
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Over de Tong
Uit de Kunst: dineren in een artistiek decor
Rucphen een suf dorp? Forget it! We wanen ons bij Spijshuis Uit de Kunst in het centrum van de wereld, omringd door moderne kunst, hippe hapjes en tractoren die met felle koplampen voorbij snorren. -
PREMIUMEetrecensie
De vlag van Le Jardin in Rucphen wappert nog altijd fier
RUCPHEN - De hartstocht van eigenaren Ad en Dianne Lips steekt hun bediening en keuken aan. Een avondje Le Jardin voelt als een warme douche met moderne gerechten op basis van de klassieke Franse keuken. -
OVER DE TONG
Bij Vincents scoren ze misschien sneller dan op het voetbalveld
ETTEN-LEUR - Vanuit eetcafé Vincents zie je de plek waar Vincent van Gogh zijn schildercarrière begon in Etten-Leur. Het interieur is geïnspireerd op diens 'Terras bij nacht', maar verder gaat de vergelijking niet. -
PREMIUMEETRECENSIE
Best toeven bij brasserie Tartaar in Etten-Leur
Wat is het een genoegen te eten in een restaurant waar de bediening er duidelijk zin in heeft. Waar de sfeer goed is en de ruimte royaal. Dan neem je eerder voor lief dat het hoofdgerecht niet echt een koploper is. -
OVER DE TONG
Verfijnde combinaties in Eethuys 1535 Breda
Eethuys 1535 is met zijn Aziatische keuken op hoog niveau een aanwinst voor de restaurantwereld in Breda. Er worden fijne dranken gereserveerd, zoals een verrassende cava met rood pepertje.
-
PREMIUMEetrecensie
Brasserie Schutterslust maakt verwachtingen niet waar
Als je je café-restaurant ‘brasserie’ gaat noemen, je tournedos 26,50 euro, de hertensucade 24 euro en een kaasplankje een tientje kost, dan creëer je verwachtingen. Die Schutterslust niet waarmaakt. -
PREMIUMover de tong
Ook in Breda koken de Dames Pellens op niveau
Dames Pellens in Breda was lange tijd op de eerste plaats een wijnbar. Maar sinds chef-kok Daan de Brouwer de scepter in de keuken zwaait, mag de zaak zich ook met recht restaurant noemen. -
Over de tong
Schilderen met ingrediënten
Restaurant 't Witte Paard in Etten-Leur toont lef. Het heeft het culinaire roer omgegooid en wil een Bib Gourmand veroveren. Goed eten voor een toegankelijke prijs dus. Zulke ambitie wekt verwachtingen.