Volledig scherm
Foto Edwin Wiekens/het fotoburo

Binnen-buitengevoel

We brengen een bezoek aan restaurant auberge De Hertog van Brabant in het lommerrijke agrarische Strijbeek, waar verder ongeveer niets te beleven valt. Je moet weten dat het restaurant bestaat, anders kom je er niet.

Het staat aan een doorgaande weg tussen Ulvenhout en Strijbeek. Dat witte pand, links van de weg. Was vroeger een café. Nu is het eigendom van Ger Bruntink. Die in het verleden ook nog eens meewerkte aan het televisieprogramma Wie is de Chef. Als 'Jan de projectontwikkelaar' maakte hij spreekwoordelijk gehakt van medekandidaten Petra ('Een bak water met wat komkommertjes noem je toch geen gazpacho') en Elly ('Haar gebakken banaan met chocoladevlokken vond ik drie keer niks').



We worden aan de deur hartelijk verwelkomd door chef-kok Bruntink zelf en de man die deze avond onze gastheer zal zijn. De laatste is een man die zijn vak goed beheerst. Hij is er wel, maar ook weer niet. Vriendelijk en attent. Schenkt op tijd bij, ook héél belangrijk.



Het voelt een beetje als thuis en toch niet helemaal, al was het maar omdat bij ons thuis geen gigantische gnoes of buffels vanaf de wand verwijtende blikken op onze borden werpen. En er ook geen lampen hangen waarin meters gewei verwerkt zijn. Je moet er van houden. Dáár passen ze wel. Het 'binnen-buitengevoel' wordt hier uitgedragen, leer ik van een van mijn tafelgenoten. Het is chique, maar niet té. En alles is te koop, wordt ons verzekerd.



We zitten comfortabel op de stoffen stoelen. Kiezen voor het aanbevolen menu. Vier gangen, 49,50 euro. Met een fles huiswijn (een huwelijk van een sauvignon blanc en een chardonnay, 26,50 per fles). De gastheer laat hem niet proeven, wat ook niet hoort bij een huiswijn.



De amuse bestaat uit een glaasje aspergesoep en een knapperig toostje met gerookte zalm. Soepje valt een beetje tegen. Wat laf, vinden we. Pure smaak, dat wel en dat blijkt deze avond de rode draad in alle gerechten. Weinig opsmuk, geen vis noch vlees verdrinkt in sauzen. Creatieve combinaties. De visvrezers onder ons krijgen ook waar voor hun geld. Een mooie carpaccio bijvoorbeeld met mini aardappelkroketjes, in plaats van ons eerste gerecht, waarin krabschaar, tarbot en coquille samengaan. Met groentjes en een klassieke beurre blancsaus.



De coquille is in tegenstelling tot de tarbot niet perfect bereid. Iets te lang op het vuur gehouden en daardoor een beetje taai. Wat je ook wel hebt als je geen verse pakt, maar Sint Jacobsschelpen uit de diepvries.



Gerechtje twee is een lamsrack, ook iéts te lang gebakken wat mij betreft, maar daarover verschillen de smaken aan tafel. De anderen zijn zeer content. Loftuitingen ook aan het adres van de chef die een en ander combineerde met een portsausje en een puree van wortel en pastinaak. Dat is een zogeheten vergeten groente, maar voor wie het niet vergeten is: dat is een crèmekleurige wortel die iets zoeter smaakt dan de gewone wortel.



Pastinaakpuree vinden we ook in het hoofdgerecht. Heel creatief: in de vorm van een asperge gespoten, zodat hij niet direct opvalt tussen het andere 'witte goud'. Uitstekend gebakken is de ossenhaas. Morieljesaus erbij, niet te veel. Wel veel tevreden geluiden aan tafel.



Het dessert is een kwartet van aardbei: de verse variant, gevat in een chocolade mandje, een spoom van aardbeienijs en een bavarois.



Hoe Bruntink het redt vragen we ons nog wel even af. Het behoorlijk grote restaurant is deze zaterdagavond nog niet voor de helft bezet. Wel lekker rustig en ontspannen, maar was ik Ger Bruntink, dan zou ik daar toch wel een beetje nerveus van worden.



En o ja, de locatie leent zich prima voor het houden van feesten en partijen en je kunt er nog jeu-de-boulen ook!

De rekening



Twee verrassingsmenu: 99,00 euro

Fles huiswijn: 26,50 euro

Twee flessen tafelwater: 11,00

Twee Irish Coffee: 17,00

Koffie: 3,75

Thee: 2,75

Totaal: 160,00

Smaakmeter: Goed





De Hertog van Brabant



Adres: Strijbeekseweg 57, Strijbeek

Telefoon: 076-5612465

Website: www.dehertogvanbrabant.eu

Geopend: van donderdag tot en met zondag

Volledig scherm
Chefkok Ger Bruntink in het rijkelijk gedecoreerde interieur van de Hertog van Brabant. foto Edwin Wiekens/het fotoburo

Eten