Volledig scherm
Vincents in Etten-Leur: Nieuwe zaak met grootstedelijke uitstraling. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Bij Vincents scoren ze misschien sneller dan op het voetbalveld

OVER DE TONGETTEN-LEUR - Vanuit eetcafé Vincents zie je de plek waar Vincent van Gogh zijn schildercarrière begon in Etten-Leur. Het interieur is geïnspireerd op diens 'Terras bij nacht', maar verder gaat de vergelijking niet.

Zondagavond. De voetbalinterland Nederland-Bulgarije is op tv. Een uitgelezen gelegenheid om de zinnen culinair te verzetten. Bij Vincents scoren ze misschien sneller dan op het veld.

Na binnenkomst valt meteen al de eerste goal. Hij vliegt van de schoen van eigenaar Jan Karel Fikke, de bedenker van het bijzondere totaalconcept van zijn nieuwe horecazaak in hartje Etten-Leur, compleet met hotel, kookstudio en binnenkort ook nog een kookwinkel en -bibliotheek.

De begin dit jaar geopende Bistro & Bar Vincents heeft grootstedelijke allure. Centraal in de weidse zaak staan een grote vierkante bar en indrukwekkende open keuken.

Het interieur laat zich omschrijven als een zorgvuldig uitgekozen allegaartje van modern retromeubilair in een grote diversiteit aan stijlen: van eenvoudige houten tafels en stoelen tot en met knusse loungebanken, luxe fauteuils en eethoeken uit een Amerikaanse diner.

Boven de ellenlange leestafel hangen meer modellen veelvormige lampen dan op de lichtafdeling van Ikea.

Domineeswoning

Het restaurant biedt ruim zicht op de voormalige kerk van voorganger Van Gogh en de plek waar ooit zijn domineeswoning stond. Hier begon zijn talentvolle zoon Vincent het tekenen van dorpsbeelden en -mensen onder de knie te krijgen. 

Volledig scherm
Vincents in Etten-Leur: Nieuwe zaak met grootstedelijke uitstraling. Foto: Marcel Otterspeer / Pix4Profs © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Vandaar de naam en kleurrijke inrichting, waarbij Fikke zich vooral liet inspireren door Van Goghs schilderij Terras bij nacht, van een bistro met terras in Arles, inclusief fel groene, blauwe, paarse en gele tinten.

Die impressionistische kleuren zijn volop terug te vinden in het weelderige interieur, op het terras en in het servies van eetcafé Vincents. Hier zitten we dan, helemaal in de stijl van de grote kunstenaar. Je verwacht bijna automatisch dat er afgesneden varkensoor op het menu staat, maar zo ver trekt chef-kok Roeland van Houten de vergelijking toch niet door.

Voorgerecht

Uit het driegangenmenu (met keuze uit zes hoofdgerechten!) eten we vooraf een rundercarpaccio. Het ultradun gesneden, malse lendenvlees is eerst kort geschroeid op het gloeiende hart van Vincents' keuken: de Josper. De chef bereidt nagenoeg alle vlees, vis en groente op deze populaire houtskooloven, die centraal staat in het restaurant.

De garnering met kruidige mayo-dressing en pijnboompitjes is klassiek te noemen, maar door de knapperige stukjes gesmolten kaas geeft de keuken toch een eigen, pittige zwaai aan de carpaccio.

Ribbenkast

Volledig scherm
Vincents in Etten-Leur: Nieuwe zaak met grootstedelijke uitstraling. Foto: Marcel Otterspeer / Pix4Profs © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Het borstvlees van de kip-cocktail belandde ook via de Josper in een vacuüm getrokken zak voor langzame garing. De kip-cocktail verschijnt niet in een cocktailglas maar wordt geserveerd als een frisse, kleurrijke salade met malse, sappige stukken kipvlees met zachte cocktailsaus. Simpel en lekker.

Dat is ook de côte à los (ribkotelet) van het Belgische Brasvarken met champignonsaus en toefjes erwtenpuree: fijne bbq-smaak.

Over het andere hoofdgerecht kun je discussiëren: zoete spareribs (uit de Josper natuurlijk). We krijgen een indrukwekkende portie, zowat een halve ribbenkast dunkt ons. Het vlees is zo gaar dat het letterlijk van de botten valt. ,,Precies zoals de mensen in deze regio het willen'', verklaart eigenaar Fikke. Dat is een heldere keuze.

Maar wij kluiven graag van malse varkensribben die op Amerikaanse wijze (bij nog lagere temperatuur) zijn gegaard. Die zijn sappiger en hebben meer 'bite'. Het knoflookachtige witte sausje had van ons wat pittiger gemogen.

Bij de hoofdgerechten uit het menu krijgen we frietjes met mayo en een simpele maar smakelijke groene salade. De twee glazen rode wijn zijn hun geld waard. Een brede keuze biedt de wijnkaart trouwens niet, wat in lijn ligt met de beoogde laagdrempeligheid.

Nagerecht

De hippe 'milkshake' van koffie en Kahlua gaat erin als koek. Door twee rietjes zuigen we het vloeibare toetje in een mum van tijd leeg. Het andere nagerecht van panna cotta, een crème met limoen en basilicum en een bolletje ijs maken we in harmonieuze samenwerking net zo snel soldaat.

De bedreven jonge dame en heer van de bediening doen hun werk met een prettige mengeling van ongekunstelde vriendelijkheid en professionele belangstelling: 'Smaakt het u? Wilt u even wachten met het volgende gerecht? Heeft u nog wensen?'

Nou hoeven ze ook niet zo hard te rennen. Door de voetbalinterland kun je deze zondagavond een penalty missen zonder een klant in de bistro te raken, maar zo'n glimlach is en blijft een verademing.

Beoordeling

Voorgerecht   7,5
Hoofdgerecht 7,5
Nagerecht   7,5
Bediening  9,0
Ambiance   8,5
Prijs/kwaliteit  7,5
Score  7,6

De rekening

(2 personen, 3 gangen)
Brood en boter    €4,50
Driegangenmenu  €53,00
Cola Zero  €2,40
Leffe Bruin €3,80
Ramon Rioja   €5,90
Laurent Grenache   €3,90
Totaal   €73,50

Bistro & Bar Vincents
Oude Bredaseweg 2
Etten-Leur
vincents.nl

Volledig scherm
Chef-kok Roeland van Houten bij de Josper, het hart van de keuken. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Eten