Bali Baru: Tropisch gevoel in Roosendaal
ROOSENDAAL - Roosendaal heeft er sinds kort een Indonesisch eethuis bij. Het is er zo goed toeven dat je je zo nu en dan op Bali waant.
Delen per e-mail
Een tafel vol lege réchauds, schaaltjes en borden. Dat rest na een perfecte rijsttafel, die Hollandse vondst met Indonesische wortels. Dat het woord rijsttafel nog steeds deel uitmaakt van de inlandse taal Bahasa Indonesia weten we wel, maar dat dat ook geldt voor woorden als knalpot en koelkast las ik in het soms hilarische boekje Eilandverhalen van de Bredase kunstenares en regionale kunstorganisator Ageeth Boermans.
Wij reisden niet af naar het eilandenrijk in Zuidoost-Azië, maar trokken naar het centrum van Roosendaal, waar zich sinds kort een Indonesisch restaurant bevindt. De familie Lam uit Tilburg - daar jarenlang succesvol ondernemers met restaurant Bali - zocht een nieuwe zaak. En zo belandden ze op de Markt, waar ze hun 'toko' Bali Baru noemden. Logisch, want het betekent Nieuw Bali.
Een overzichtelijk restaurant, niet te groot - dat was feitelijk de reden waarom ze er in Tilburg een punt achter hebben gezet -, maar wel met een authentieke menukaart. Daar zorgt mevrouw Lam wel voor, want zij is geboren en getogen in de 'gordel van smaragd'. Ze is prominent aanwezig in Bali Baru, waar ze de bediening verzorgt. Soms samen met haar dochter Jennifer, die in Nederland is opgegroeid. Maar Jennifer, die na de middelbare hotelschool ook nog de hogere hotelschool afmaakte, staat eveneens haar mannetje in de keuken, waar ze haar vader assisteert als dat nodig is.
Op tafel verschijnt een fles huiswijn - een prettige, frisse chardonnay uit de Pays d'Oc in het diepe zuiden van Frankrijk. En een schaaltje kroepoek met pindasaus. We bekijken de kaart en kijken ook rond. Beeldschermen aan de muur met daarop idyllische taferelen van het leven en het landschap op Bali. Dde gedachten gaan naar die altijd geïdealiseerde tempo doeloe, de goeie ouwe tijd, meer dan honderd jaar geleden in Nederlands Indië. Aan de muur oud-koloniale attributen die je in een gemiddeld Hollands huishouden niet tegenkomt, in een inlands hutje op Bali trouwens evenmin.
Op een groot bord voor de deur stond het al aangekondigd: keuze uit rijsttafels of à la carte. Ala carte biedt dezelfde keus als het afhaalmenu - ook afhalen blijkt hier mogelijk. Er is verder nog een satémenu verkrijgbaar met vijf soorten saté en begeleidende groenten voor 44 euro voor twee personen. Bij die satés zit ook lamssaté, tja, what's in a name, we zitten hier immers bij de familie Lam.
Wij kiezen voor rijsttafel en uit het aanbod - Sumatraans, Balinees, beide voor één of uitgebreider voor twee personen - gaan we voor de Bali-variant Besar, het eethuis is immers naar Bali vernoemd.
En zo verschijnen in mooi en modern serviesgoed achttien gerechtjes, vergezeld van witte en gele rijst (bami of nasi goreng was ook mogelijk geweest). Te veel om op te noemen, maar alle klassiekers zijn erbij: atjar tjampoer (acar campur staat er Bahasa op de kaart), gado gado, rujak manis (vruchten in zoet-scherpe saus), pisang goreng, sajor lodeh (groenten in kokosmelk) en dan vleesklassiekers als babi kecap, ayam belado (kip in gefruite sambal), vier soorten saté (kip, varken, lam en garnalen) en ikan asem manis (visfilet in zoetzure saus).
Je bent er even zoet mee, maar gelukkig functioneren de réchauds goed. Het is een heerlijk avondje en om ons heen horen we van de andere gasten - onder wie we enkele bekende lokale smulpapen onwaren - ook goede geluiden.
"Een aanwinst voor Roosendaal", horen we een kenner zeggen, en gelijk heeft ie, want een authentiek Indonesisch eethuis was tot voor kort niet te vinden in Roosendaal.
Jennifer Lam vertelt dat de start goed verlopen is, dat Roosendaal de gang naar Bali Baru - nu koud drie maanden open - begint te vinden en dat er hoe dan ook niet aangepast zal worden aan de Nederlandse smaak.
"Mijn vader, die uit Hongkong komt - streeft naar de authentieke Indonesische keuken. En de gasten waarderen dat, want de reacties zijn positief."
Ook wij zijn positief. Het is bij Bali Baru goed, zeker als je de rekening in ogenschouw neemt. Die kwam uit op 67,85 euro, da's toch bijna niets voor zo'n avond genieten?
Geef uw mening over dit restaurant op www.bndestem.nl Daar staan meer eetrecensies
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Over de Tong De zusters schenken stemmige biertjes
De oude koeienstal van Sint Catharinadal in Oosterhout is verbouwd tot een mooi wijnhuis annex restaurant. Van opsmuk is echter geen sprake. Dat geldt ook voor het eten: robuust en toch bijzonder. -
PREMIUM
Eetrecensie Charmeoffensief in het huis van de officier
Toegegeven: aan dineren bij Kruiden & Jasmijn hangt een prijskaartje. Maar daarvoor krijg je wel klasse retour – op je bord én om je heen. Neem alleen al de gastheer: wat een charisma. -
OVER DE TONG La Pergola, een drielandenpunt in Baarle-Nassau
Restaurant La Pergola in Baarle-Nassau grossiert in Italiaanse kost, waarbij de nadruk ligt op de smaken van Sardinië. Qua sfeer doet La Pergola denken aan een gemoedelijke Sardijnse trattoria. -
OVER DE TONG Brasserie De Pastorie in Sprundel: 'Heel gewoon' goed
SPRUNDEL - Waar vroeger pastoors verpoosden, zitten nu kinderen in klimrekken terwijl de ouwelui op het terras van een lunch of drankje genieten. De Pastorie in Sprundel is een prima pleisterplaats voor jong en oud. -
PREMIUM
Eetrecensie Alles bij Boca's in Breda is ‘klein’ zodat je lekker lang kunt peuzelen
Boca's. Dat is de naam van een nieuwe (broodjes)bar in de Karnemelkstraat in Breda. Aan tafel, aan de bar of in de knusse loungehoek kun je je met een groepje smakelijk vermaken.
-
OVER DE TONG Glansrol voor saté bij Dani's huis in Etten-Leur
Dani Lagarde zet gerechten op tafel waarvan de recepten binnen zijn Indische familie van generatie op generatie zijn overgeleverd. Een aanrader, zeker voor satéliefhebbers. -
OVER DE TONG Gezellig eten, drinken én bootjes kijken bij restaurant Dintelmond
DINTELMOND - Bij Restaurant Dintelmond, in de gelijknamige jachthaven, komen gasten van zeer diverse pluimage. Daar houdt de 'brede' menukaart slim rekening mee. -
PREMIUM
Eetrecensie Brasserie Schutterslust maakt verwachtingen niet waar
Als je je café-restaurant ‘brasserie’ gaat noemen, je tournedos 26,50 euro, de hertensucade 24 euro en een kaasplankje een tientje kost, dan creëer je verwachtingen. Die Schutterslust niet waarmaakt.