Aziatisch dineren zonder clichés bij Zhong in Hoogerheide
Over de tongZhong in Hoogerheide biedt exclusieve oriëntaalse gerechten in een strakke ambiance. Maar ook de vertrouwde babi pangang is terug te vinden op de kaart, op verzoek van de vaste gasten uit het dorp.
Delen per e-mail
Zhong is nou eens niet zo'n Aziatisch restaurant waar je door de honderden gerechten op de kaart niet meer weet wat je moet kiezen. Een nee, rode hanglampen en rieten kalenders hebben ze ook niet. Hooguit een Chinese vaas, maar dan wel eentje met moderne houtdecoratie er bovenop.
Vernieuwingsslag
Het restaurant opende in 1989 neer in Hoogerheide en maakte in 2008 een ingrijpende vernieuwingsslag op een moment dat veel traditionele Chinese restaurants er de brui aan gaven. De inrichting van Zhong is gerust keistrak te noemen. De zwarte tegelvloer blinkt als een spiegel, grijze panelen die tafelgroepen van elkaar scheiden, lange zitbanken langs de muren, schemerachtige verlichting, mooi glaswerk. Trendy, aangenaam, warm.
Alleen, op deze koude vrijdagavond waarop we de autoruiten moeten schoonkrabben, kunnen we die warme ambiance helaas niet aan den lijve ondervinden. De verwarming van het restaurant is kapot, zo wordt verteld nadat we hebben afgerekend. Tja, overmacht natuurlijk, maar een verontschuldiging vooraf zou wel netjes zijn geweest.
Mutsje
Enfin, afgezien daarvan hebben we qua culinaire ervaring toch een fijne avond. We beginnen met een amuse van een stokje kipsaté en komkommersushi. Door de kok zelf geserveerd, leuk, in traditioneel zwarte outfit met zo'n katoenen mutsje. Het restaurant draagt deels zijn naam vertelt hij: YuZhong Hu, waarbij Zhong betekent 'midden', recht uit het hart.
De serveerster die ons de rest van de avond bedient doet het minstens zo goed. Ze is ervaren, vriendelijk en klantgericht. Als we een biertje bij haar bestellen, laat ze ons kiezen uit allerlei speciale soorten, maar we houden het bij een gewone Hertog Jan.
Ze geeft uitleg bij de gerechten, de sausjes en mogelijke combinaties van gerechten. Nee, een iPad om je bestelling mee door te geven, zoals bij sommige all-you-can-eat Aziaten gebeurt, zou hier helemaal niets toevoegen. Integendeel.
À la carte
We gaan voor à la carte omdat de aangeboden menu's alleen per tafel te bestellen zijn en dat zou betekenen dat we wat weinig variatie kunnen proeven. Mijn tafelgenoot bestelt dimsum, in dit geval de combinatie van gestoomde en gefrituurde kleine hapjes. Hij is bijzonder enthousiast over de gestoomde, die goed op smaak zijn. Zacht gestoomd met stevige vulling van varkensvlees: ,,Met die pittige dip een karakteristieke Aziatische lekkernij.''
Dat geldt ook voor de smaakvolle gefrituurde garnalenstaart, maar de miniloempia's hebben te weinig vulling voor een goede smaakbeleving, vindt hij. Ik kies yu tang, de gebonden soep met garnaal en krab uit de suggestielijst, waarbij de vele verse kleingesneden groenten de vis behoorlijk blijken te overvleugelen, wat het geheel als gerecht helaas wat vlak maakt.
Smullen
Maar dan de hoofdgerechten, die maken ons blij. Aan de overkant van de tafel komt ti pan cha siew: een schotel met geroosterd varkensvlees waarover aan tafel de pittige Kantonese saus wordt gegoten en even afgedekt wordt. Voor mijn neus wordt een vol bord met black-tigergarnalen in een krokant laagje met pikante honingsaus gezet.
Het varkensvlees is mooi mals constateert mijn tafelgenoot 'zonder een spoortje vet en door het stoven erg smaakvol'. Mijn garnalen met filodeegjasjes zijn in één woord heerlijk. Lekker vers en dat sausje met veel verse knoflook maakt het tot een verrassend goed gerecht. De witte rijst die we erbij bestelden blijft bijna onaangeroerd.
We zijn eigenlijk wel verzadigd na zo veel lekkers, maar onze plicht noopt ons toch tot het bestellen van een dessert. En dat is zeker geen straf bij dit restaurant. Wat een fijn ijs serveren ze hier, al is het niet zelf gemaakt.
Mijn twee bollen rum en rozijnenijs combineren prima met een krokant deegrolletje gevuld met warme chocoladesaus. Deze spicy xiao chuen, mét slagroom, is gewoon erg smakelijk. Dat geldt ook voor mijn overbuurmans ene bol kokosijs met gebakken banaan met wat honing en chocoladesaus, al is het als totaal wat eenvoudig, vindt hij.
We willen koffie bestellen als afsluiter, maar doordat de kok en zijn gezin zelf aan de dis zijn gegaan voor in de zaak, lijken wij even te worden vergeten. Het duurt ons uiteindelijk te lang, zeker in deze kille omstandigheden. We besluiten de koffie te skippen en dan maar over te gaan op wat altijd onvermijdelijk is: afrekenen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeetrecensie
Je moet maar durven, zo'n 'hardcore' viszaak beginnen in hartje Roosendaal
ROOSENDAAL - Zeeën van Tijd serveert verse Noordzeevis in hartje Roosendaal. Het visrestaurant doet niet aan opsmuk, maar serveert hele vissen en mooie grote moten. Alles vakkundig bereid. Klassiek is weer modern. -
PREMIUMeetrecensie
Tafelen met Wiegel en Den Uyl bij het Ministerie van Eten en Drinken in Bergen op Zoom
Ministerie van Eten en Drinken, departement Bergen op Zoom, gaat voor een totaalbeleving en investeerde flink om van een oude bedrijfshal - waarin voorheen pop-ups zaten - een mooi restaurant te maken. -
OVER DE TONG
Biertjes proeven en eten bij moderne herberg Aogse Markt in Breda
BREDA - Mensen die wijn willen drinken bij het eten, hebben bij de Aogse Markt in Breda een beperkte keuze. Hier draait het om bier. Die drank blijkt goed samen te gaan met eten, zeker als dat met zorg is uitgekozen. -
Over de tong
Ook AIRrepublic is fucking perfect
Rondom zicht op zee, lekker informeel, coole omgeving en Zeeuwse producten op je bord. De nieuwe brasserie AIRrepublic geeft je de kwaliteit van Sergio Herman voor eennice price. -
Over de Tong
Prettige Latin touch in Prinsenbeek
Voor de Ecuadoraanse keuken moet je aan de Markt in Prinsenbeek zijn. Bij Salsero, een van de weinige restaurants in Nederland waar de margarita's net zo verrukkelijk smaken als in Latijns-Amerika.
-
OVER DE TONG
Complimenten aan de invalchef in Breda
BREDA - Ze kunnen er wat van, in de keuken van Brasserie Zandberg in Breda. We schuiven er met plezier aan voor een lunch. Dat de chef-kok net een dagje vrij had genomen, verandert daar niets aan. -
OVER DE TONG
Gezellig eten, drinken én bootjes kijken bij restaurant Dintelmond
DINTELMOND - Bij Restaurant Dintelmond, in de gelijknamige jachthaven, komen gasten van zeer diverse pluimage. Daar houdt de 'brede' menukaart slim rekening mee. -
PREMIUMeetrecensie
Doe-het-zelfpasta bij nieuw restaurant Hasta la Pasta
De temperatuur doet ons al aan Italië denken als we op een bloedhete avond richting Roosendaal vertrekken. Ideaal weer voor een etentje is het niet, maar we hebben zin om het nieuwe Hasta la Pasta uit te proberen. Een naam die je ofwel heel grappig vindt of niet.
0 reacties