FIFA is nog steeds veruit de meest gespeelde game, zo blijkt uit onderzoek van Multiscope.
Volledig scherm
FIFA is nog steeds veruit de meest gespeelde game, zo blijkt uit onderzoek van Multiscope. © REUTERS

Nederlanders gamen dagelijks een half miljard minuten

Nederlanders gamen samen bijna een half miljard minuten per dag. Dat wijst grootschalig onderzoek van Multiscope uit. De opmars van gamen op de smartphone is bovendien opvallend te noemen, vooral ten opzichte van de traditionele gameconsoles.

Uit de tweede editie van de Smart Media Monitor van Multiscope blijkt dat 7,6 miljoen Nederlanders gemiddeld 61 minuten per dag gamen. Dat leidt tot een totaal van bijna een half miljard minuten per dag. 35 procent van deze minuten brengen Nederlanders door met games op hun telefoon ten opzichte van 30 procent in 2017. Gameconsoles, zoals PlayStation en Xbox, blijven met een aandeel van 15 procent flink achter.

Het gamen op de smartphone is vooral populair bij vrouwen. 43 procent van de vrouwen verkiezen deze vorm boven console, tablet en pc, terwijl mannen een duidelijke voorkeur hebben voor gamen op een pc (23 procent).

Wordfeud en Candy Crush

De populairste games op de smartphone zijn klassiekers. Wordfeud (2011) en Candy Crush (2012) gaan al jaren mee en zijn nog steeds immens populair. Samen zijn ze goed voor 29 procent van de gespeelde spellen op de mobiele telefoon. Op de console is FIFA met afstand de meest gespeelde game (18 procent), waarna GTA (9 procent) op gepaste afstand volgt.