Volledig scherm
Havermelk wordt steeds populairder, aldus producent Oatley. © Oatley

Zweeds haverdrinkmerk Oatly opent fabriek in Vlissingen

Haverdrinkmerk Oatly opent binnenkort een fabriek in Vlissingen. Dat is de eerste buiten thuisland Zweden. Per jaar zal er 120 miljoen liter haverdrink worden geproduceerd. De fabriek levert 15 arbeidsplaatsen op.

Oatly opent zijn tweede Europese fabriek in Nederland om aan de snelgroeiende vraag naar haverdrinkproducten te voldoen. De populariteit van zuivelalternatieven is enorm toegenomen en blijft groeien, aldus het bedrijf. Met de fabriek in Vlissingen wordt de productie dichter bij belangrijke markten gebracht en kiest Oatly bewust voor een duurzamere productieketen en vermindering van transport-uitstoot. ,,We hebben de vraag naar onze producten en plantaardige alternatieven in Nederland en de omliggende regio’s zien groeien. Vlissingen is de perfecte locatie voor onze productie als we op een duurzame manier aan deze groeiende vraag willen voldoen”, zegt Fredrik Gustavsson van Oatly.

Naast de opening van de fabriek zijn er plannen om het logistieke deel eveneens  in Vlissingen onder te brengen. De verpakking van de producten wordt uitbesteed aan een lokale partner die direct naast de fabriek van Oatly opereert. De nieuwe productiefaciliteit in Vlissingen zal ook capaciteitsoverschot opleveren, wat kansen biedt om nieuwe producten  te ontwikkelen en te introduceren. 

Omdat Oatly vindt dat consumenten beter geïnformeerd moeten worden over de klimaatimpact van voedsel, labelt het bedrijf de verpakking van alle producten met concrete cijfers die de co2-uitstoot van het veld tot de winkel laten zien. Het bedrijf roept voedselproducenten wereldwijd op om hetzelfde te doen, zodat klanten de kans krijgen om producten te vergelijken. 

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’