Zelfs omikron krijgt economie er niet onder
videoDe Nederlandse economie is het laatste kwartaal van vorig jaar tegen de verwachting opnieuw gegroeid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dat vooral te danken aan de flink op stoom zijnde industrie en de uitgaven van de overheid.
De verwachting was dat de economie een tik zou krijgen in het vierde kwartaal vanwege de snelle opmars van de omikron-variant van het coronavirus. Die opmars leidde tot een nieuwe strenge lockdown. Economen rekenden in doorsnee op een kleine krimp, maar tot ieders verrassing bleek de economie gewoon door te groeien, maar wel in een lager tempo.
Ook de zakelijke dienstverlening, waaronder bijvoorbeeld uitzendbureaus vallen, en de zorg droegen bij aan de groei. Door de sluiting van de horeca en niet-essentiële winkels in december gaven huishoudens wel iets minder uit dan een kwartaal eerder.
Over de gehele linie pakte het bruto binnenlands product (bbp) 0,9 procent groter uit dan in het derde kwartaal. Daarmee was de economische groei wel beduidend kleiner dan de plussen van 3,8 procent en 2,1 procent in de voorgaande periodes. Dat betekent dat de economie de schade door corona helemaal heeft goedgemaakt.
Meer geconsumeerd
Een en ander betekent dat de Nederlandse economie in heel vorig jaar 4,8 procent groter is geworden. Vergeleken met het eerste coronajaar werd er beduidend meer geconsumeerd door huishoudens. In 2020 waren de winkels veel langer gesloten en bleven consumenten vaker thuis uit angst corona op te lopen. Ook de uitgaven van de overheid, die veel geld stak in zaken als coronasteun en vaccinaties, en de investeringen door bedrijven lagen hoger dan in 2020.
De industrie profiteert volop va het economisch herstel. Daardoor is de vraag naar tal van goederen flink aangetrokken en ligt de productie van industriebedrijven op het hoogste niveau ooit. Vooral de machine-industrie, de metaal- en de chemische industrie kenden hierdoor forse groei.
Achterblijvers
Niet alle branches lukte het om vorig jaar weer volledig te herstellen. Voor de horeca, een van de zwaarst door de crisis getroffen sectoren, wogen de verbeteringen vorig jaar nog niet op tegen het verlies in 2020. Vergeleken met 2019 is de omzet zelfs zo'n 30 procent lager. Ook in de vervoerssector bleven de cijfers achter bij twee jaar eerder.
De reisbureaus deden weer wel betere zaken dan in 2020. Maar ook zij zitten nog niet op het oude niveau. En in de bedrijfstak waartoe de cultuur en recreatie behoren, was er vorig jaar na de forse krimp in 2020 opnieuw sprake van harde klappen: er kwam nog een krimp van ruim 3 procent bovenop. Dat kwam omdat de sector eigenlijk nog het hele jaar kampte met coronarestricties.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Belgische modeketen Veritas komt naar Nederland
-
PREMIUMColumn
Na 54 jaar begreep Ilse waarom ze altijd tweede werd in sollicitatieprocedures
De generatie 50-plussers is opgevoed onder het motto ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, wat een bescheiden generatie heeft opgeleverd die liever geen fouten maakt. Ilse (54) heeft van die opvoeding nog steeds last en zoekt hulp bij Anne-Marije Buckens (34), zij heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. -
PREMIUMStop na 27 jaar
Duitse kernreactor werd pretpark: ‘In het begin stonden mensen met witte overalls voor de deur’
Onder leiding van Han Groot Obbink groeide Wunderland Kalkar, een Duits pretpark in een afgeschreven kernreactor, uit tot een begrip. Na bijna 27 jaar stopt de Nederlandse directeur ermee. ,,Mensen waren erg voorzichtig. In het begin stonden ze met witte overalls met helmen voor de deur. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
PREMIUM
DNB-president Knot waarschuwt voor hogere lonen: ‘Met zulke looneisen blijft de inflatie hardnekkig’
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Uitlegvideo
Door deze onverwachte kostenpost wordt je bier alsmaar duurder
De bierprijzen stijgen de laatste jaren hard. Brouwerijen stellen dat dit komt door de toegenomen personeelskosten, energieprijzen en grondstofkosten. Toch boeken ze gigantische winsten. Hoe kan dat?