Woeste klant belt politie omdat hij 2 euro voor espresso moet betalen in Italiaanse koffiebar
1000 euro boeteEen hoogoplopende ruzie over de prijs van een kopje koffie liep in een Italiaanse koffiebar dusdanig uit de hand dat de politie erbij gehaald moest worden. De eigenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 1000 euro omdat hij de prijs niet duidelijk genoeg zou hebben geadverteerd.
De klant schoot uit zijn slof omdat hij tot zijn grote verrassing 2 euro moest betalen voor een cafeïnevrije espresso. Achter de bar hing geen prijzenoverzicht en dat is tegen de regels, bepleitte hij. Eigenaar Francesco Sanapo van de bar Ditta Artigianale ontkent dat er sprake is van oplichting en zegt dat zijn bar met een digitaal menu werkt. Over de 'hoge' prijs van de espresso is hij in een verklaring op Facebook duidelijk: ,,De koffie komt van een Mexicaanse plantage en wordt met grote professionaliteit bereid door mijn personeel.”
‘Kun je het geloven?’
De gemiddelde prijs van een espresso in Italië ligt rond de 1 euro, schrijft The Guardian. Maar door de stijgende inflatie, logistieke problemen en slechte koffieboonoogsten moeten klanten rekening houden met hogere prijzen voor hun koffie. Sanapo snapt dan ook niets van de boete die hij moet betalen. ,,Ze hebben me een boete opgelegd omdat iemand beledigd was dat hij 2 euro moest betalen voor een koffie. Kun je het geloven?", zegt de eigenaar in een video, terwijl hij een brief met daarin de boete omhoog houdt.
,,Zelfs vandaag kan iemand zo geïrriteerd raken dat hij de politie waarschuwt, die ons door een achterhaalde wet op het verkeerde been zet. Deze wet moet veranderen, omdat anders vrijwel alle andere horecagelegenheden ook op de bon geslingerd moeten worden.”
Deze wet moet veranderen, anders moeten vrijwel alle andere horecagelegenheden ook op de bon geslingerd worden
De prijswinnende koffiebar in het centrum van Florence omschrijft zichzelf als de eerste Italiaanse koffiebar die gespecialiseerd is in kwaliteitskoffie. Volgens eigenaar Sanapo hanteert zijn bar al sinds de opening in 2013 relatief hoge prijzen. ,,Er waren negatieve en positieve reacties, maar tot nu toe had ik nog nooit een boete gekregen", zegt hij. ,,Niemand zou boos moeten worden over het betalen van 2 euro voor een espresso."
Steun
Een lokale ondernemersvereniging breekt een lans voor de verontwaardige bareigenaar. ,,Dit is iets dat me diep raakt", zegt voorzitter Alessandro Vittorio Sorani. ,,Er zit veel werk in het produceren van een kwaliteitsproduct. Daar plukken we uiteindelijk allemaal de vruchten van."
Ook op de Facebook-pagina van de koffiebar springen klanten voor de eigenaren in de bres. ‘Als deze klant naar een bar in Londen zou gaan, zou hij de FBI erbij betrekken’, klinkt het onder meer.
Spaghetti en lasagne
Naast voor koffie gaan Italianen de komende tijd ook een stuk meer betalen voor hun spaghetti en lasagne. Daarvoor waarschuwde de topman van het pastabedrijf Divella, Vincenzo Divella, in een gesprek met het Italiaanse financiële dagblad Il Sole 24 Ore. Producenten worden door hogere kosten gedwongen om winkels een hogere prijs te rekenen voor hun pasta.
De prijs van een kilo pasta kan volgens Divella in januari tot 38 procent stijgen ten opzichte van september. Dat komt doordat durumtarwe, waarvan pasta wordt gemaakt, veel duurder is geworden. Droogte heeft vorig jaar een deel van de oogst in Canada verwoest. Italiaanse boeren hadden ook te maken met extreem weer.
Italianen eten gemiddeld 23 kilo pasta per jaar. Alternatieven zijn in verhouding een stuk minder hard in prijs gestegen. Het leven wordt de laatste tijd over het algemeen een stuk duurder in Italië. In december bedroeg de inflatie in het land 4,2 procent. Dat is het hoogste niveau in meer dan tien jaar.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CBS: Dure energie zorgt voor grootste prijsstijging industriële goederen sinds begin metingen
De prijzen die industriële bedrijven voor hun goederen vragen waren in april 29 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sprake van de grootste stijging sinds het begin van de metingen in 1981. In maart waren de prijzen nog bijna 26 procent hoger dan een jaar eerder. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Update
Stakingsdreiging bij grondpersoneel KLM nu cao-overleg vastzit
De onderhandelingen over een nieuwe cao voor grondpersoneel bij KLM zijn vooralsnog in een impasse beland. De maatschappij hoopt nog altijd op een snel akkoord, maar dat wordt lastig omdat de vakbonden niet op een lijn zitten. Platformmedewerkers van KLM dreigen ondertussen zonder tussenkomst van de bonden opnieuw tot actie over te gaan. -
PREMIUMmet video1
Kolencentrale totaal overvallen door kabinetsbesluit: ‘Een belletje was handig geweest’
Het gaat nog minstens vier weken duren voordat de Nederlandse kolencentrales weer volop kunnen draaien. Uniper, exploitant van een van de drie kolencentrales in ons land, is compleet overvallen door het kabinetsbesluit en stelt eerst veel kolen te moeten inkopen. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Eneco tegen de trend in: energierekening omlaag, mede door btw-verlaging
Klanten van Eneco zijn vanaf komende maand gemiddeld 28 euro goedkoper uit voor hun energie. Daarvan is het grootste deel, ongeveer 18 euro, te danken aan het lagere btw-tarief dat gaat gelden. De rest is te danken aan het feit dat Eneco goedkoper gas wist in te kopen. -
Brussel wil snel de stroomprijs omlaag: ‘Miljoenen mensen kunnen energierekening niet betalen’
De stroomprijs in heel Europa moet dringend omlaag. Brussel komt later deze zomer met voorstellen en hoopt dat de Europese leiders er in oktober een besluit over nemen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer