Winkelverkopen gestegen, omzet industrie 15 procent hoger
De verkoop door Nederlandse winkeliers is in het derde kwartaal gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om een toename van ruim 3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet van kledingwinkels nam het sterkst toe. Ook de omzet van de industriesector steeg, met 15 procent.
Kledingwinkels verkochten in het derde kwartaal 12 procent meer. Die branche werd vorig jaar zwaar getroffen door de coronacrisis. Ook schoenenwinkels verkochten meer en zetten de afgelopen periode meer om. De non-foodsector als geheel boekte ruim 4 procent meer omzet.
Winkels die elektronica voor consumenten verkopen, boekten het afgelopen kwartaal op jaarbasis wat minder omzet. Dat was in de voorgaande twee kwartalen ook het geval.
De foodsector boekte 2 procent minder omzet doordat supermarkten minder verkochten. Bij voedingsspeciaalzaken waren de opbrengsten wel iets hoger dan een jaar eerder. Supermarkten en speciaalzaken boekten vanaf het begin van de coronacrisis hogere kwartaalomzetten vergeleken met het jaar daarvoor. Dat komt doordat klanten meer geld uitgaven aan luxere producten omdat de horeca grote delen van 2020 gesloten bleef.
De onlineverkopen van de detailhandel stegen in het derde kwartaal met 10 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat is volgens het CBS de laagste omzetgroei in zeven jaar. De internetverkopen namen sinds de uitbraak van het coronavirus in maart 2020 steeds sterk toe.
Ook omzet industrie gestegen
De omzet van de industrie is in het derde kwartaal van dit jaar met ruim 15 procent gestegen in vergelijking met dat kwartaal een jaar eerder. Dat kwam vooral door de plus die raffinaderijen en chemie boekten. De afzet van deze branches werd mede vooruit geholpen door de sterk opgelopen afzetprijzen, meldt het CBS in een kwartaalbericht over de industrie.
Raffinaderijen en chemie waren goed voor een omzetplus van ruim 47 procent. Dat kwam vooral door de aardolie- en chemische industrie die respectievelijk 93 en 37 procent meer omzet genereerden. De afzetprijzen stegen daarbij met 60 en 36 procent. Ook metaal en papier en de grafische sector presteerden veel beter dan een jaar eerder.
In de meeste industriële bedrijfstakken lagen de opbrengsten hoger dan een jaar eerder. Dat gold evenwel niet voor de transportsector. Producenten van auto’s, aanhangwagens en opleggers zagen de omzet op jaarbasis met bijna een kwart dalen. Vooral in het buitenland werd minder afgezet. De producenten van overige transportmiddelen zoals treinen, schepen, vliegtuigen en bromfietsen zagen de omzet met een vijfde stijgen.
Het aantal uitgesproken faillissementen in de industrie was 22, veel minder dan een jaar eerder. Toen werden er in de industrie 58 faillissementen uitgesproken.
Een kwart van de industriebedrijven verwacht een hogere omzet de komende maanden. Daarmee zijn ze in doorsnee wat positiever over de omzet in vergelijking met een kwartaal eerder. Ook het aantal bedrijven dat verwacht meer mensen aan te zullen nemen nam toe.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Tienduizenden ondernemers hebben nog geen cent van hun coronaschuld afgelost
-
PREMIUMColumn
Na 54 jaar begreep Ilse waarom ze altijd tweede werd in sollicitatieprocedures
De generatie 50-plussers is opgevoed onder het motto ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, wat een bescheiden generatie heeft opgeleverd die liever geen fouten maakt. Ilse (54) heeft van die opvoeding nog steeds last en zoekt hulp bij Anne-Marije Buckens (34), zij heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Kabinet: Opleggen concurrentiebeding aan medewerker wordt moeilijker
Bedrijven mogen straks niet meer voor langere tijd een concurrentiebeding opleggen aan personeel dat vertrekt. Verder moet exact duidelijk zijn op welke plekken iemand geen vergelijkbare baan mag uitoefenen, dient er een zwaarwegend belang te zijn voor zo'n beding en moet de werkgever een vergoeding betalen aan de werknemer als tegemoetkoming.
-
Verzekeraars: Recordbedrag aan schade door extreem weer in 2022
-
-
-
PREMIUM
Op boodschappenjacht in Duitsland: een hype of scheelt het echt in de portemonnee?
Als je de hype mag geloven, ben je een dief van je portemonnee als je in Nederland je boodschappen doet. In Duitsland moet je zijn, zeggen de fans op het groeiende aantal Facebookgroepen die zich daarmee bezighouden. Maar is het over de grens wel echt zo veel goedkoper?Borculo, Enschede, Haaksbergen -
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.