Winkeliers zijn lockdown zat en sluiten coronatoegangsbewijs niet uit
Winkels zijn bereid om extra maatregelen te nemen, als ze maar open kunnen. Het steekt winkeliers nu dat we het enige land in Europa zijn waar niet geshopt kan worden, stelt brancheorganisatie INretail.
,,We kunnen gecontroleerd en veilig open”, vertelt INretail-directeur Udo Delfgou. De belangenclub spreekt namens 13.000 winkels en stelt dat er geen draagvlak meer is voor deze harde lockdown.
Regionale maatregelen
Delfgou: ,,En we zijn bereid om onze deuren te openen onder voorwaarden van extra maatregelen.” Volgens de directeur is er een lijst aan opties waar het kabinet uit kan kiezen, zo vertelt hij tegen deze site. ,,Denk aan een vroegere sluitingstijd, minder klanten per vierkante meter dan voorheen, winkelen op afspraak of een coronatoegangsbewijs op drukke plekken.”
Zo benoemt Delfgou het grote verschil tussen steden en dorpen. In de dorpen is het vrijwel nooit ‘druk’ in winkels. ,,Je kan dan bij winkels in grote steden klanten om hun QR-code vragen. Iets wat ze ook doen in Oostenrijk en Duitsland.” Een coronatoegangsbewijs vragen bij winkels in coronabrandhaarden is ook een optie voor INretail. ,,Dan kijk je regionaal waar het slecht gaat met besmettingen.”
Wij vragen het kabinet juist gelijk met Europa op te trekken
Click-and-collect
Voorlopig is Nederland met het click-and-collect-systeem - maar wel met dichte deuren - een buitenbeentje in het Europese continent. In andere landen is fysiek winkelen wel mogelijk. Soms met mondkapje, zoals in Portugal en Denemarken.
,,Wij vragen het kabinet juist gelijk met Europa op te trekken”, besluit Delfgou, die zag dat er in de feestdagenperiode weer veel werd gekocht in België en Duitsland. ,,In België gaat de solden beginnen, de uitverkoopweken. Dan gaan we weer volle treinen en auto's zien die de grens oversteken. Dat is pijnlijk voor onze ondernemers.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Nederlandse winkelsector: ‘Drukte in Antwerpen is voor ons schrijnend en pijnlijk om te zien’
BREDA - De aanhoudende drukte in steden over de grens, zoals Antwerpen, is de Nederlandse winkelsector een doorn in het oog. Brancheorganisatie INretail noemt het schrijnend en pijnlijk om te moeten constateren dat Nederlanders hun euro's in de buurlanden uitgeven en niet in Nederlandse winkels. -
Tientallen grote ondernemingen beloven geen belasting meer te ontwijken
Ruim veertig Nederlandse multinationals en andere grote ondernemingen hebben afgesproken om zich niet of niet meer schuldig te maken aan belastingontwijking- en ontduiking. Bedrijven als Philips, Jumbo, Ahold Delhaize, Randstad, Shell, Heineken, Rabobank en KLM maakten bekend zich achter de zogenoemde Tax Governance Code van ondernemersorganisatie VNO-NCW te scharen. Daarmee geven ze concreet aan dat ze belastingafdracht als plicht zien waarbij ze beloven geen gebruik te maken van omwegen in belastingparadijzen om maar belastingen te ontwijken. -
Nu corona voorbij is, zien meer starters in horeca en cultuur hun kans schoon
In de zwaar door de coronacrisis getroffen horeca en cultuur-, sport- en recreatiesector trekt het aantal startende ondernemers weer aan. Volgens de Kamer van Koophandel (KVK) waren er in deze sectoren afgelopen maand wel een kwart meer beginnende ondernemers dan dezelfde maand vorig jaar.
-
PREMIUMdit was 2021
We winkelen anders in coronatijd: ‘Willen op ons gemakje rondneuzen’
In de laatste dagen van 2021 schrijven onze verslaggevers verhalen over grote en kleine gebeurtenissen in het nieuwsjaar dat bijna achter ons ligt. Vandaag: anders winkelen. De drukte vermijden en dichter bij huis inkopen doen. Dat zijn de grootste veranderingen van ons winkelgedrag door de coronapandemie. Vooral winkels in kleine en middelgrote plaatsen profiteren van deze ontwikkeling. Met zelfs minder leegstand tot gevolg. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Steeds meer geld naar kapitaal ten koste van de lonen
Aandeelhouders en andere kapitaalverschaffers profiteren veel meer van de groei van bedrijven dan de werknemers. Een steeds groter deel van de welvaart gaat naar kapitaal, dat kost werknemers inmiddels duizenden euro’s per jaar.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer