Wereldwijde schuldenlast gestegen tot recordhoogte
De wereldwijde schuldenlast is vorig jaar tot recordhoogte gestegen, meldt het Institute of International Finance. In totaal stonden door bedrijven, huishoudens en overheden voor 303 biljoen dollar (268.000 miljard euro) aan kredieten uit. Dat betekende een toename van 10 biljoen dollar een jaar eerder.
De schuldenlast liep in het tweede coronajaar wel minder hard op dan in het eerste jaar van de crisis. In 2020 nam de schuldenlast nog met 33 biljoen dollar toe. Meer dan 80 procent van de nieuwe schuldenlast kwam van opkomende markten. Deze landen zijn goed voor bijna 100 biljoen dollar van het totaal, aldus het IIF dat de belangen van honderden banken en financiële fondsen vertegenwoordigt.
Dat de wereldwijde schuldenlast in 2020 zo sterk steeg kwam doordat overheden enorme bedragen uitgaven om hun economieën door de crisis te loodsen, bedrijven te redden en mensen aan het werk te houden. Dit jaar is sprake van een vertraging van de schuldopbouw. Maar het niveau van de schulden blijft ondanks het IIF hoog. Het economische herstel en de hoge inflatie hebben het beeld wel iets verbeterd.
Historisch hoogtepunt
De mondiale schuldenlast daalde vorig jaar van een historisch hoogtepunt van meer dan 360 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product in 2020 tot 351 procent in 2021. Het percentage van vorig jaar ligt zo’n 28 procentpunten boven het niveau van voor de pandemie.
De uitgifte van schuldpapier met een duurzaam, verantwoord en sociaal label (ESG) nam een hoge vlucht omdat beleggers zich op de duurzame schuldmarkten stortten. De emissie met een ESG-keurmerk bereikte een recordniveau van 1,4 biljoen dollar, bijna het dubbele van het tempo in 2020. De totale ESG-schulden maken met ongeveer 3,4 biljoen dollar slechts 1 procent van de wereldwijde schuld uit, aldus het IIF.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Selma is langdurig werkloos: ‘Liever voor altijd in de bijstand, dan deze opnieuw aanvragen’
-
2
Topman moederbedrijf Albert Heijn bijt van zich af: ‘Winsten in Europa staan juist onder druk, kijk naar de feiten’
In een toelichting op kwartaalcijfers heeft topman Frans Muller van Ahold Delhaize van zich afgebeten. Het moederbedrijf van Albert Heijn krijgt flinke kritiek vanwege haar hoge winsten en omzetten, terwijl de prijzen voor consumenten alsmaar stijgen. Het beeld van inhalige multinational vindt Muller niet terecht. ,,Kijk naar de feiten. Onze winstmarges in Europa staan juist onder druk.’’ -
De Philips Dynastie
Waarom werd de kunstcollectie van de familie Philips zo snel geveild? ‘De centjes waren hard nodig’
De kunstcollectie van de overleden Frits Philips werd een jaar na zijn dood geveild omdat ‘de centjes hard nodig waren’. Dat zegt de zoon van Frits Philips tegen Sander Schimmelpenninck in de videoserie De Philips Dynastie. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Kwartaalwinst ING bijna verviervoudigd dankzij gestegen rente
ING heeft zijn nettowinst bijna verviervoudigd in het eerste kwartaal van dit jaar. Net als ABN AMRO, dat woensdag al zijn resultaten presenteerde, profiteerde het financiële concern flink van de gestegen rente. ING ziet ook ruimte om aandeelhouders te gaan belonen door voor maximaal 1,5 miljard euro aan aandelen in te kopen.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Met video
Ook na afvoeren activisten blijft milieu een strijdpunt op aandeelhoudersvergadering Shell
Een uur lang wisten milieuactivisten de aandeelhoudersvergadering van Shell te verstoren. Maar ook toen de vergadering doorging, bleef het klimaatbeleid van Shell de discussie domineren.