Welkom in ‘kloonstad’: winkelstraten lijken steeds meer op elkaar
Winkelstraten in Europese steden gaan steeds meer op elkaar lijken. Overal duiken dezelfde modemerken op, dezelfde huishoudketens en dezelfde Starbucks-vestigingen.
Ben je als toerist nu in een winkelstraat in Kopenhagen of in de Haagse Spuistraat? Of in de Schildergasse van Keulen, of in de Rechtestraat in Eindhoven? Dat de winkelstraten steeds meer op elkaar beginnen te lijken, is evident.
Maurits Bongenaar van adviesbureau Ecorys ziet de ontwikkelingen met lede ogen aan. De eenvormigheid zal als een boemerang op de winkels en winkelstraten terugslaan, stelt hij. Sterker, de economische levensvatbaarheid van steden, dorpen en winkelgebieden staat volgens hem zwaar onder druk. Nog even en de plaatselijke bevolking laat de binnensteden en winkelcentra massaal links liggen, claimt hij.
Overdreven? Nou dat valt nog te bezien. Neem het laatste boek van schrijver Ilja Leonard Pfeijffer. Zijn Grand Hotel Europa is feitelijk een klaagzang op de 'disneylandisering' van Venetië, maar zou net zo goed van toepassing kunnen zijn op Amsterdam, Praag en Londen. Al deze steden dreigen ten onder te gaan aan hun eigen succes, want ze worden overspoeld door toeristen. Of zoals Bongenaar het samenvat: ,,Steden passen zich aan de wensen van de teenslippers dragende wereldburger aan, wat ten koste gaat van de culturele eigenheid.”
Schuld
De schuld van de verschraling van het stedelijke aanbod volledig bij de toeristen leggen zou te kort door de bocht zijn. Uit de laatste sectorprognose van ABN Amro over de detailhandel blijkt bijvoorbeeld zonneklaar dat winkelen op zaterdag in vijf jaar tijd met 12 procent is teruggelopen, terwijl de verkopen in de detailhandel juist met 13 procent zijn toegenomen.
Sonny Duijn, sectoreconoom Retail & Leisure van ABN Amro, ziet dat de winkelleegstand in met name middelgrote centra snel toeneemt. De dertien-in-een-dozijn-winkelstraten en winkelcentra verliezen blijkbaar sneller hun aantrekkelijkheid dan de straten waar winkels en winkeltjes zich in positieve zin onderscheiden van de rest.
Ook Bongenaar ziet een verlies van lokale waarden en tradities. ,,Als bezoeker in een populaire Europese stad krijg je al gauw het idee dat een groot deel van de winkels, horecatentjes en evenementen bestaan bij de gratie van de toerist. De toenemende verbondenheid maakt dat culturele voorkeuren door steeds meer mensen worden gedeeld.”
Overal ter wereld halen mensen 's ochtends hun koffie bij Starbucks, lunchen ze bij McDonald's, kopen ze hun sokken bij de H&M en kijken ze 's avonds in de bioscoop naar dezelfde Amerikaanse films.
Tekst loopt door onder de foto
Lef
Om dit bij-effect van de globalisering een halt toe te roepen en de toegenomen concurrentie met onlinebedrijven het hoofd te bieden, zullen winkeliers alle zeilen moeten bijzetten, stelt Duijn. En ze zullen een beetje lef moeten tonen. ,,In een tijd waarin veel winkelgebieden met teruglopend bezoek kampen, is het van extra belang dat lokale overheden, ondernemers en vastgoedeigenaren samen hun winkelgebied aantrekkelijker maken.''
Hoe dan? Duijn heeft wel een idee: ,,Breng bijvoorbeeld meer diversiteit aan in de straten. Eenvoudig is dit niet, omdat pandeigenaren bij voorkeur verhuren aan winkels die een hoge omzet per vierkante meter hebben. Zij kunnen de hoge huren wel betalen. Dit in tegenstelling tot een gitaarwinkel, kapper of escaperoom: die hebben in de regel minder omzet. Toch kunnen juist deze zaken de ontbrekende schakel zijn om een winkelgebied attractiever te maken.''
De Britse denktank New Economics Foundation publiceerde recent een studie over ‘clone towns'. Een selecte groep winkelketens is zo nadrukkelijk aanwezig in de Britse steden dat van enig onderscheid nauwelijks meer sprake is: ook de binnensteden aan de overkant van de Noordzee zijn steeds meer op elkaar gaan lijken.
Volgens de denktank zou nu al 40 procent van de Britse steden binnen deze 'klooncategorie' vallen. Als het aan de New Economics Foundation ligt, dient er een ondergrens te zijn in het aantal eenmanszaken in een bepaald gebied, en een bovengrens in de hoeveelheid winkelketens. Ook moeten eenmanszaken beschermd worden door middel van subsidies en het beperken van buitensporige huurverhogingen.
In Amsterdam worden de Negen Straatjes vaak aangehaald als voorbeeld waar grotere winkelketens langzaam maar zeker de eenmanszaken en boetiekjes verdrukken. De Damstraat in het hartje van de stad is inmiddels berucht om haar Nutella-shops en Argentijnse steakrestaurants. Het is geen toeval dat Amsterdam sinds oktober 2017 in het centrum geen nieuwe winkels meer toelaat waarvan het aanbod voornamelijk op toeristen is gericht.
Tekst loopt door onder de foto
Uitwassen voorkomen
Bongenaar spreekt van 'belangrijke stappen om uitwassen te voorkomen'. De kanttekening dient te worden geplaatst dat de maatregelen voorlopig alleen zijn gericht op het remmen van cultuurverschraling, niet op het terugdringen ervan.
Om te voorkomen dat er letterlijk honderden, zo niet duizenden kloonsteden ontstaan, moeten de steden zelf ingrijpen. Vanaf het stadhuis. ,,Stedelijk beleid kan een rol spelen door grotere ketens te weren en meer draagvlak te creëren voor lokale producenten. Even belangrijk is een consumentenbeweging die vaker gebruik maakt van het unieke culturele aanbod'', besluit Bongenaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Topman Booking krijgt beloning van 54 miljoen dollar
Topman Glenn Fogel van Booking Holdings krijgt dit jaar 54 miljoen dollar (51 miljoen euro) aan beloningen voor zijn verdiensten tussen 2018 en 2021. Het gaat voor een deel om aanpassingen aan eerdere bonuspakketten in aandelen die door de coronacrisis sterk in waarde waren gedaald, meldt het moederbedrijf van de Nederlandse hotelboekingensite Booking.com. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUM
Steeds meer geld naar kapitaal ten koste van de lonen
Aandeelhouders en andere kapitaalverschaffers profiteren veel meer van de groei van bedrijven dan de werknemers. Een steeds groter deel van de welvaart gaat naar kapitaal, dat kost werknemers inmiddels duizenden euro’s per jaar. -
Omzet PostNL daalt door wegvallen effecten corona
De omzet van PostNL is in het eerste kwartaal gedaald. Dat komt onder meer doordat in dezelfde periode vorig jaar meer pakketten werden verstuurd vanwege de coronapandemie. Ook de hoeveelheid brieven liep terug omdat vorig jaar nog veel uitnodigingen voor een coronavaccinatie bij mensen thuis werden afgeleverd. -
Gigantisch tekort aan krantenbezorgers: bonus van 1000 euro voor wie zich aanmeldt
Wie nu een krantenwijk neemt of een nieuwe collega aanmeldt, krijgt een bonus van 1000 euro die in drie termijnen wordt uitbetaald. Dagbladuitgeverijen DPG Media (BN DeStem, AD) en het Mediahuis (Telegraaf, NRC) hopen op die manier het ‘gigantische tekort’ aan bezorgers terug te dringen. ,,Het gaat om onwaarschijnlijke aantallen”, verzucht DPG-directeur Erik van Gruijthuijsen.
-
KLM moet met ‘iets goeds’ komen om herhaling bagagedrama te voorkomen
KLM moet met ‘iets goeds’ komen willen ze in de nabije toekomst problemen zoals afgelopen weekend op Schiphol voorkomen. Als het aan FNV-bestuurder David van de Geer ligt wordt er deze week nog een gesprek gevoerd tussen de leiding van KLM en de vakbond over de voorwaarden waarop grondpersoneel bij KLM aan het werk is. Blijft een akkoord uit dan lijken nieuwe acties onvermijdelijk. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken.