Welkom Energie officieel failliet: gedupeerde klanten zien kans op compensatie slinken
updateDe rechtbank Midden-Nederland heeft Welkom Energie vandaag officieel failliet verklaard. Daarmee neem de kans voor de 90.000 klanten verder af dat ze nog iets van hun geld terugzien. Wel belooft nieuwe leverancier Eneco zijn best te doen om de tariefstijging te beperken.
Woensdag werd al bekend dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de leveringsvergunning van de kleine leverancier introk en dat Eneco de klantportefeuille overneemt. Daarmee was Welkom Energie het eerste slachtoffer in Nederland van de afgelopen tijd explosief gestegen energieprijzen.
De rechtbank heeft Sjakko van Raaijen van Okkerse & Schop Advocaten als curator aangewezen. Hij gaat komende weken in kaart brengen hoeveel geld er nog in kas is bij de failliete leverancier en welke schuldeisers er zijn. Ook zal hij er zorg voor dragen dat alle klanten een eindafrekening ontvangen.
In de wachtkamer
De 90.000 gedupeerde klanten zitten tot die tijd in de wachtkamer. Velen stelden afgelopen dagen tegen het AD voor honderden tot duizenden euro's het schip in te gaan. Zo hebben velen nog een welkomstbonus van 150 tot 200 euro te goed en een hoger voorschot betaald dan strikt noodzakelijk.
,,Of er voor de kleinverbruikers nog een uitkering te verwachten is en zo ja welk bedrag, kan ik nog niet zeggen”, laat Van Raaijen weten. Nu Eneco een klein bedrag heeft betaald om de klantenportefeuille van Welkom Energie over te nemen, zou er in ieder geval iets van geld moeten zijn.
Of er voor de kleinverbruikers nog een uitkering te verwachten is, kan ik nog niet zeggen
Experts verwachten dat meer kleine energiebedrijven Welkom Energie zullen volgen. Veel prijsvechters kopen hun gas en stroom in op de kortetermijnmarkt. Normaliter is dat zeer voordelig, maar bij snel stijgende prijzen keert het zich tegen hen. Aangezien klanten de prijzen tegen veel lagere tarieven hebben vastgezet, maken ze enorme verliezen op elke klant.
Vandebron en Pure Energie maakten kort geleden bekend hun variabele tarieven nu al te verhogen in plaats van daarmee te wachten tot 1 januari. Bij Vandebron verdubbelen de tarieven per 1 november ruimschoots.
Tekst gaat verder na de foto.
Dreigende brieven
DGB Energie en Enstroga probeerden de contracten met klanten zelfs eenzijdig op te zeggen als gevolg van de explosief gestegen gas- en elektriciteitsprijzen. Enstroga deed dat aanvankelijk met dreigende brieven aan de eigen klanten. Na ingrijpen van de ACM bond het bedrijf in. Klanten kregen daarop op vriendelijkere toon het verzoek over te stappen.
Eneco mailt Welkom-klanten
De 90.000 (ex)klanten van Welkom Energie hebben vrijdag een e-mail van hun nieuwe leverancier Eneco gekregen met daarin wat hen te wachten staat. In het schrijven, dat in het bezit van het AD is, vertelt directeur consumenten Joris de Groot dat zij uiterlijk op 5 november de nieuwe tarieven en voorwaarden ontvangen. ,,Ook informeren we je over je termijnbedrag, dat gebaseerd is op je energieverbruik en je nieuwe leveringstarieven.” Klanten met een slimme meter hoeven niets te doen, wie nog geen slimme meter bezit wordt gevraagd de meterstanden door te geven.
Eneco laat alvast weten dat klanten veel meer gaan betalen. ,,Er is al enige tijd een uitzonderlijke situatie op de energiemarkt. De inkoopprijzen van energie zijn enorm gestegen, ook voor ons. Dit betekent helaas dat je tarieven ten opzichte van je contract bij Welkom Energie zullen stijgen. Natuurlijk proberen we deze stijging van je energiekosten zo veel als mogelijk te beperken.”
Eneco excuseert zich in de mail dat de procedure niet sneller verloopt: ,,Wij zijn voor je bezig met de overgang naar Eneco, we vragen hiervoor je geduld. Tegelijk zegt het bedrijf geen vragen te kunnen beantwoorden over hun vorige contract. ,,Voor alle vragen die gaan over je voormalige contract met Welkom Energie, zoals je eindnota, lopende klacht of welkomstcadeau, kunnen wij je helaas niet helpen en verwijzen we je naar Welkom Energie.”
In het AD van vandaag pleiten onder meer de Vastenlastenbond en de Consumentenbond voor strenger toezicht op energiebedrijven. Zij zouden net als banken een stresstest moeten kunnen doorstaan. In de Tweede Kamer heeft Pieter Omtzigt inmiddels een motie ingediend die het kabinet vraagt te onderzoeken of de ACM inderdaad streng genoeg controleert. Zijn motie wordt door diverse partijen gesteund.
Luister ook onze podcast Geld Dichtbij:
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amsterdam Trade Bank, onderdeel van Russische Alfa Bank, failliet verklaard
De Amsterdam Trade Bank (ATB), een Nederlandse dochter van de Russische Alfa Bank, is failliet verklaard. De bank had zelf een aanvraag ingediend voor een bankroet waarna de rechtbank in Amsterdam curators heeft benoemd. -
PREMIUM
Een jaar en vele betaaldeadlines later leeft Chinees vastgoedbedrijf Evergrande nog steeds
Deze week verstreek weer geruisloos een betalingsdeadline van het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande, dat kampt met een schuld van $300 miljard. Het herstructureringsplan dat in maart zou komen is nu verschoven naar juli. Ondertussen duurt de vastgoedcrisis in het land voort. -
Nederlandse inflatie in april licht gedaald
De inflatie in Nederland is in april wat minder sterk gestegen dan een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt de inflatie deze maand op 11,2 procent op jaarbasis. In maart gingen de consumentenprijzen nog met 11,7 procent omhoog. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.
-
Energieleverancier Enstroga stuurt noodkreet aan klanten die tariefverhoging weigeren
Energieleverancier Enstroga vraagt klanten die een tariefverhoging voor stroom en gas weigerden om vrijwillig over te stappen naar een andere energiemaatschappij. Blijven zij klant met de eerder afgesproken lagere tarieven dan vreest het bedrijf voor het voortbestaan, staat in een brief aan de klanten. -
PREMIUMNeste
‘De brandstofmotor is niet de vijand, dat is CO2’
Hernieuwbare diesel, gemaakt van onder andere oud frituurvet, kan de CO2-uitstoot van bussen en vrachtwagens tot 90 procent verminderen, stelt producent Neste. Het bedrijf wil de productie verdubbelen. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.