Volledig scherm
© Reuters

Weer gedoe tussen Ryanair-personeel en top

Ryanair probeert uit alle macht stakingspogingen van zijn personeel te dwarsbomen, met wisselend succes. Zo kreeg de prijsvechter bij de rechter in Ierland zijn zin met een verbod van een 48-uursstaking van piloten. In Portugal mag een vijfdaagse actie van het cabinepersoneel wél doorgaan. In Groot-Brittannië is het afwachten; daar beslist de rechter later vanmiddag of er gestaakt mag worden.  

De Ierse prijsvechter heeft het de laatste tijd weer flink aan de stok met vakbonden in Europa. Hun verwijt is dat de luchtvaartmaatschappij loononderhandelingen bewust aan het frustreren is. Ook zou Ryanair zich in sommige landen niet aan eerder gemaakte afspraken houden. Redenen voor de vakbonden om stakingen af te kondigen, maar dat wil lang niet overal lukken. 

In Ierland vond Ryanair vandaag de rechter aan zijn zijde. Ierse piloten wilden morgen en overmorgen het werk neerleggen. De rechtbank oordeelde echter dat de pilotenvakbond bepaalde eisen niet heeft nageleefd, zo had het een bemiddelingstraject niet goed afgerond, en om die reden mag er niet gestaakt worden. 

In Portugal hebben de stakers iets meer geluk. Zij mogen vanaf vandaag vijf dagen lang staken, al was er ook een kleine tegenslag: de Portugese overheid stelde dat de vakbond moest zorgen voor een minimumdienstregeling, waardoor slechts een beperkt aantal vluchten zal uitvallen. 

Schadepost

In Groot-Brittannië is het nog afwachten of er gestaakt mag worden. De Britse rechter doet later vandaag uitspraak. Als de medewerkers hun zin krijgen, kan dat een behoorlijke schadepost zijn voor Ryanair. Dit weekend belooft het een extra druk weekend te worden qua vliegreizen, omdat veel Britten maandag een vrije dag hebben.

Britse Ryanair-piloten zijn het zat, omdat ze na anderhalf jaar praten nog altijd geen loonbod hebben gekregen van hun baas. Behalve twee dagen in augustus willen ze ook in september drie dagen het werk neerleggen. Dat geldt ook voor collega’s in Spanje. Het cabinepersoneel wil in september staken tegen de voorgenomen sluiting van twee bases op de Canarische eilanden. Precieze data zijn nog niet bekend.

Vorig jaar zomer en het jaar ervoor werd Ryanair ook geplaagd door stakingen en onrust onder het personeel. 

  1. Flinke domper voor verpleegkundigen: 'gratis vliegticket-actie' loopt niet volgens plan

    Flinke domper voor verpleeg­kun­di­gen: 'gratis vliegtic­ket-ac­tie' loopt niet volgens plan

    Een gezamenlijke actie van KLM en beroepsvereniging V&VN om verpleegkundigen en verzorgenden te bedanken voor hun harde werk tijdens de coronacrisis is niet helemaal volgens plan verlopen. Hulpverleners die behoefte hebben aan vakantie konden zich verspreid over drie dagen opgeven om kans te maken op een gratis vliegticket. Maar door de overweldigende belangstelling moesten twee inschrijfmomenten op het laatste moment worden geschrapt. Verpleegkundigen reageren teleurgesteld.