Sandra Phlippen
Volledig scherm
PREMIUM
Sandra Phlippen © Guus Schoonewille

We moeten onze handelsgeest niet laten breken door belangen van de Amerikanen

de week van phlippenSandra Phlippen is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.

Het absolute kroonjuweel van het Nederlandse bedrijfsleven ASML mag van de Amerikanen niet doorstoten in China. Anderhalf miljard euro wordt er jaarlijks in Veldhoven verdiend aan de chipmachine-export naar China. Maar de echte showstopper moet nog komen: de ultraviolet-machine. Daarmee maak je chips waarmee je kunt meespelen in de elite van de mobiele technologie, zoals bijvoorbeeld het Amerikaanse Intel doet. En dat meespelen in de top, dat is nou precies wat de Amerikanen willen voorkomen.

Zoals te verwachten viel, wordt er gesmeten met argumenten over nationale veiligheid. Maar sinds Trump nationale veiligheidsargumenten uit zijn mouw schudt om zo democratische tegenwerking te omzeilen voor het bouwen van een muur tegen immigranten of het optrekken van tariefmuren tegen Chinese import, is het argument van nationale veiligheid nogal sleets.

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?