Volledig scherm
Een demonstrant tijdens een actie op de Maasvlakte in Rotterdam tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. © ANP

Wanneer krijg jij volgens de nieuwe plannen AOW? Check het hier

aow-toolMet het nieuwe pensioenakkoord kunnen we waarschijnlijk iets vroeger dan verwacht AOW krijgen. Pensioenadviseur Aon ontwikkelde op basis van de nieuwe plannen een rekenhulp. Benieuwd wanneer jij AOW krijgt? 

Het was een van de hete hangijzers in de pensioenonderhandelingen: de AOW-leeftijd. De bonden hadden aanvankelijk ingezet op bevriezing van de AOW-leeftijd van vijf jaar, maar dat werden er uiteindelijk twee. Daarmee blijft de AOW-leeftijd voorlopig steken op 66 jaar en 4 maanden.

Na die twee jaar stijgt de leeftijd stapsgewijs naar 67 jaar in 2024, drie jaar later dan gepland. Ook na 2024 blijft de AOW-leeftijd stijgen, maar minder snel dan nu nog wettelijk is vastgelegd. Een behoorlijk verschil, want tot dusver ging de AOW-leeftijd in stapjes omhoog naar 67 jaar in 2021, waarna die zou stijgen afhankelijk van de levensverwachting.

Ben jij benieuwd wat de pensioenplannen voor jouw AOW-leeftijd betekenen? Vul hieronder je geboortedatum in en zie wat je verwachte AOW-leeftijd is.

(Klik op de datum om deze aan te passen) 

Werkt de tool niet naar behoren? Klik dan hier 

Disclaimer: De (verwachte) pensioenleeftijden zijn gebaseerd op geprognosticeerde levensverwachtingen (uit 2010) van het Actuarieel Genootschap. De berekeningen zijn gebaseerd op de nu bekende gegevens uit het principeakkoord. 

Kijk hier naar de reactie van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken):

Volledig scherm
Stakers demonstreerden op de Dam tijdens de landelijke actiedag voor een goed pensioen. © ANP
  1. Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’
    PREMIUM

    Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’

    De winkelleegstand neemt voor het eerst in jaren weer toe, terwijl de online verkoop juist tegen de klippen opgroeit. Om te overleven is het noodzakelijk dat niet alleen de ketens, maar ook zelfstandige winkeliers meeprofiteren van e-commerce. Maar hoe? De bedenkers van Winkelstraat.nl hebben het antwoord naar eigen zeggen gevonden. ,,De combinatie van de ervaring van de winkeliers met een online marktplaats voor exclusieve mode is een gouden formule.’’