Waarde landbouwexport ondanks corona naar recordhoogte
De totale waarde van de Nederlandse landbouwexport is in 2020 naar een recordhoogte gegroeid, ondanks de coronacrisis. De groei is te danken aan een stijging van de prijzen en de wederuitvoer, qua volume werd wat minder geëxporteerd. Dat melden Wageningen Economic Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De landbouwexport kwam vorig jaar naar schatting uit op een waarde van 95,6 miljard euro, 1 procent meer dan in 2019. Daarvan is 68,3 miljard euro export van Nederlandse makelij en 27,3 miljard euro wederuitvoer. De waarde van de landbouwexport van Nederlandse makelij is met 0,6 procent gekrompen. Het CBS maakt wel de kanttekening dat de ramingen door de coronacrisis met meer onzekerheid zijn omgeven dan in andere jaren.
Sierteelt, zoals bloemen en planten, was het belangrijkste exportproduct met een waarde van 9,5 miljard euro. Dat is 0,3 procent meer dan in 2019. Volgens het CBS had de sierteeltexport het in de eerste maanden van de coronacrisis heel lastig, en herstelde daarna. De export van vlees, zuivel, eieren en groenten daalde vorig jaar tussen de 3 en 4 procent.
Ruim een kwart van de landbouwgoederen ging naar Duitsland en daarmee was het ruimschoots de belangrijkste exportbestemming. De uitvoer naar het buurland groeide met 4 procent ten opzichte van 2019. De export naar andere de grote afzetmarkten België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk daalde licht.
,,Hoe belangrijk een stabiele internationale voedselketen voor de voedselzekerheid in binnen- en buitenland is, is dit jaar dubbel en dwars gebleken. Daar leveren onze boeren en tuinders een belangrijke bijdrage aan,” aldus Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland. ,,Land- en tuinbouwproducten van Nederlandse bodem worden in Europa en verder gewaardeerd. Maar ook voor de export van landbouwgerelateerde producten, zoals machines en kasmaterialen, is de kennis en kunde van onze primaire sector onmisbaar. Qua voedselveiligheid, innovatie en duurzaamheid lopen Nederlandse boeren en tuinders voorop.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Inspirerend: deze bedrijven hebben geen moeite om personeel te vinden en vast te houden
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Met video's
Ryanair-topman Michael O'Leary voorspelt chaos: ‘Zomer vol geschrapte vluchten’
Kunnen we deze zomer zorgeloos op vakantie naar Spanje, Portugal of verder naar het zuiden? Ryanair-topman Michael O’Leary voorspelt chaos door te verwachten stakingen bij de luchtverkeersleiding in Frankrijk, waardoor er geen vliegtuigen over het land mogen. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
PREMIUM
DNB-president Knot waarschuwt voor hogere lonen: ‘Met zulke looneisen blijft de inflatie hardnekkig’
-
-
-
PREMIUM
Niet aansprakelijk voor chaos door drukte? Top van Schiphol moet zich bij de rechtbank melden
Topmanagers van Schiphol moeten zich volgende maand verantwoorden bij de rechtbank in Haarlem over hun rol bij de druktechaos op de luchthaven vorig jaar. Een groep luchtvaartmaatschappijen wil zo de miljoenenschade die ze hebben geleden, alsnog vergoed krijgen. Schiphol wijst tot nu toe alle aansprakelijkheid af.Luchthaven Schiphol, Amsterdam -
1
Ondernemers: Nu nog prijsstijging, later dit jaar wel stabilisatie of zelfs daling
Ruim een kwart van de ondernemers in de detailhandel, van bijvoorbeeld supermarkten, voedingsspeciaalzaken en kledingwinkels, verwacht dat de prijzen in het volgende kwartaal verder zullen stijgen. De groep ondernemers die er zo over denkt is wel kleiner dan in de voorgaande kwartalen.