Volledig scherm
Kippenboeren: 'NVWA medeschuldig aan Fipronil-crisis. © videostill

‘Voedsel- en Warenautoriteit heeft niet gefaald in fipronilcrisis’

GIFEIERENDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft niet gefaald in het toezicht voor en tijdens de fipronilcrisis in 2017. Dat heeft de rechter beslist in de rechtszaak die brancheorganisatie LTO namens 124 kippenboeren had aangespannen. 

Tijdens de fipronilcrisis werden miljoenen eieren vernietigd en 3,5 miljoen kippen afgemaakt, omdat ze besmet bleken met het verboden schoonmaakmiddel fipronil. Zo’n 180 bedrijven gingen tijdelijk op slot. Sommige bedrijven zijn nog steeds niet open.

De LTO daagde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de rechter omdat de instantie volgens de boeren laks zou hebben gehandeld tijdens de fipronilcrisis in 2017. Als de waakhond adequaat had opgetreden, was het nooit zo uit de hand gelopen, claimen zij. 

De toezichthouder kreeg weliswaar al in november 2016 de eerste tip, maar waarschuwde pas in de zomer van 2017. Een reden was omdat het een strafrechtelijk onderzoek wilde starten naar ChickFriend, het bedrijf dat zei iedere kip van bloedluis af te kunnen helpen. 

De rechtbank stelde dat de NVWA ‘met meer voortvarendheid had kunnen reageren op de eerste signalen van fipronilgebruik’, maar voegde eraan toe dat ‘de middelen van de organisatie beperkt zijn en dat keuzes moeten worden gemaakt’.

Optreden

De eisers waren ook boos over het optreden van de adjunct-directeur van de NVWA. Op tv meldde hij dat consumenten voorlopig maar geen eieren moesten eten. De rechtbank noemde zijn uitspraken ‘ongelukkig maar niet onrechtmatig’. De rechter wees de kippenboeren op hun ‘eigen verantwoordelijkheid’ voor controle op welke middelen in hun stallen worden gebruikt. 

De boeren hoopten met de uitspraak compensatie te kunnen eisen. De crisis heeft de sector 65 tot 75 miljoen euro gekost. De boeren moesten uiteindelijk zelf opdraaien voor de kosten.