VodafoneZiggo komt met internet van glasvezelniveau
VodafoneZiggo voorziet zijn miljoenen internetklanten van fors sneller en stabieler internet over de kabel. Vanaf 2020 kunnen huishoudens op glasvezelsnelheid downloaden, zo maakt het telecombedrijf vandaag bekend. De uploadsnelheid gaat eveneens fors omhoog.
Het dataverbruik stijgt elk jaar met 40 tot 50 procent
De snelheidsverhoging is nodig nu het dataverbruik in huiskamers en bij bedrijven explosief blijft toenemen. ,,Neem een gezin: daar is het steeds normaler dat vader Netflix kijkt, dochter naast hem op de iPad bezig is, zoonlief aan het gamen is en moeder op de studeerkamer op de pc zit", zegt Eben Albertyn, technisch directeur bij VodafoneZiggo. ,,Wij zien het dataverbruik jaar op jaar met 40 tot 50 procent stijgen. Dat vergt veel van het kabelnetwerk."
Het supersnelle internet kan worden uitgerold dankzij een nieuwe technologie, Docsis 3.1 in jargon. ,,Dat is een internetstandaard die wereldwijd is afgestemd met providers", vertelt Albertyn. ,,Daardoor lukt het om veel hogere snelheden uit hetzelfde kabelnetwerk te halen dan nu. Vergelijk het met het verschil tussen 3G en 4G."
De operatie, die VodafoneZiggo tientallen miljoenen euro's kost, is mede mogelijk door het dit voorjaar bekendgemaakte besluit om te stoppen met analoge televisie. Daardoor komt capaciteit vrij voor beter en sneller internet. Momenteel schakelt het bedrijf regio per regio af, in september is de regio Rotterdam aan de beurt.
1 Gigabit per seconde
Primeur voor het supersnelle internet is voor twintig huishoudens en bedrijven in de Utrechtse wijk Oog in Al. Zij mogen het supersnelle internet de komende maanden uittesten. Vanaf deze week beschikken zij over snelheden van 1 Gigabit per seconde. Ter vergelijking: nu gelden snelheden tussen de 150 en 200 Megabit per seconde als supersnel. Zo is het doel van de Europese Commissie om in 2020 de helft van de Europeanen een snelheid van minstens 100 Mbit te geven.
VodafoneZiggo gaat dus veel verder. De 1 Gigabit per seconde is overigens slechts het begin: de snelheid kan de jaren erna tot wel vijf keer hoger worden opgevoerd. ,,Al met al krijgen klanten snelheden vergelijkbaar met glasvezel", zegt Albertyn.
Hij beklemtoont dat de verbetering veel meer dan snelheid alleen is. ,,Het gaat ook om verbetering van de stabiliteit en wat in de telecomwereld latency heet: de snelheid waarmee een signaal over het internet reist en een druk op de knop effect heeft bij de ontvanger."
Downloaden vs uploaden
De betere stabiliteit merken klanten nu deels al. ,,Normaliter daalt de stabiliteit van het internet in warme periodes behoorlijk. Dankzij verbeteringen van het netwerk waren er tijdens de hittegolf nu veel minder problemen."
Wat voorlopig wel een verschil blijft met glasvezel is dat alleen de downloadsnelheid op dat niveau ligt. Het uploaden van bestanden gaat tot vijf keer trager. Toch wordt dat in de toekomst beter. Op termijn kan de uploadsnelheid even snel worden, net als bij glasvezel.
Zelf wijst VodafoneZiggo er op dat de meeste huishoudens geen superhoge uploadsnelheden nodig hebben. ,,Als mensen bijvoorbeeld een groot aantal foto's of een video willen delen, laten ze de computer 's nachts aanstaan." Voor sommige bedrijven is dat anders, erkent Albertyn.
Nieuwe router
Om van het supersnelle internet gebruik te kunnen maken, hebben huishoudens vaak wel een nieuw modem of nieuwe router nodig. ,,Wij brengen het snelle signaal naar de meterkast. Alleen werken niet alle modems met de nieuwe technologie. Bestaande routers kunnen maar bepaalde snelheden aan."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe de Duitsers nu ook van het Russische gas af willen
Nu Rusland abrupt de gaskraan naar Polen en Bulgarije heeft dichtgedraaid, haast Duitsland zich om voorbereid te zijn op eenzelfde scenario. Minister Habeck van Economische Zaken neemt het strijdplan voor het afscheid van Russische ruwe olie als blauwdruk voor een gasexit. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUM
Elektrisch over het water wordt de norm
De verduurzaming gaat nog goeddeels aan de pleziervaart voorbij. Maar dat verandert snel. ,,Over een paar jaar mag je de grachten niet meer op met een boot die op benzine of diesel loopt.’’ -
PREMIUMColumn
Elk gesprek met Carla is vermoeiend, bij elke vraag die ik stel, vraagt ze waarom ik deze stel
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen.
-
1000 euro boete
Woeste klant belt politie omdat hij 2 euro voor espresso moet betalen in Italiaanse koffiebar
Een hoogoplopende ruzie over de prijs van een kopje koffie liep in een Italiaanse koffiebar dusdanig uit de hand dat de politie erbij gehaald moest worden. De eigenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 1000 euro omdat hij de prijs niet duidelijk genoeg zou hebben geadverteerd. -
PREMIUMColumn
De krappe arbeidsmarkt brengt ons allemaal op het randje van waanzin
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.