Volledig scherm
Het kantoor van de financiële waakhond aan de Vijzelgracht in Amsterdam. © Google Street View

Verzekeraars beboet vanwege reis naar China voor dienstverleners

Verzekeraars SRLEV en Vivat Schadeverzekeringen hebben elk een boete van 200.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit vanwege het organiseren van een reis naar China voor 35 medewerkers van financiële dienstverleners waarmee werd samengewerkt. En dat mag niet, zegt de toezichthouder.

Doel van de reis, in april 2017, was om de genodigden te laten kennismaken met de Chinese cultuur en manier van zakendoen bij Anbang, de Chinese eigenaar van zowel SRLEV als Vivat. De AFM beschouwt een exclusieve reis als deze als een niet toegestane vorm van beloning, ook als de uitgenodigde deelnemers zelf alle kosten dragen.

De verzekeraars hebben het zogeheten provisieverbod en een vergelijkbare provisieregeling overtreden. Sinds 2013 betalen klanten hun financiële dienstverlener rechtstreeks. Adviseurs en bemiddelaars mogen voor verzekeringen dus geen vergoeding of beloning (provisie) meer ontvangen van de verzekeraar die de polis aanbiedt. Dat is om ervoor te zorgen dat de tussenpersonen onafhankelijk blijven en zich volledig kunnen richten op de belangen van de klant.