Veelgeplaagd Maison van den Boer waarschijnlijk in Britse handen, intensieve gesprekken gaande
De veelgeplaagde, ruim honderd jaar oude, cateraar Maison van den Boer uit Veghel staat op het punt over te gaan in andere handen. Er zijn vergevorderde en intensieve gesprekken met de Britse Compass Group, een van de grootste cateraars ter wereld en met verschillende bedrijven ook actief in Nederland.
Meerdere bronnen in de branche bevestigen de gesprekken tussen de Compass Group en de koninklijke luxe-cateraar Maison van den Boer, cateraar van grote en luxe evenementen als Indoor Brabant en kunstbeurs Tefaf in Maastricht.
De ondernemingsraad is op de hoogte van de overname en heeft een positief advies afgegeven. Maison van den Boer verkeert al enige jaren in zwaar weer. Door corona, maar ook door ruzie in de familie.
Geen commentaar
Het bedrijf reageert desgevraagd niet. Algemeen-directeur Jeroen Enzerink, die in het buitenland verblijft, en financieel directeur Jacques Laumans van Maison van den Boer willen de mogelijke overname door de Britse gigant - goed voor een omzet van zo'n 20 miljard euro - ontkennen noch bevestigen.
Ook bij het hoofdkantoor van het beursgenoteerde Compass Group in het Verenigd Koninkrijk en bij het Nederlandse hoofdkantoor van het bedrijf in Amsterdam wil en kan niemand bevestigen dat er gesprekken gaande zijn over de overname van de Veghelse luxe-cateraar Maison van den Boer. In Nederland is het bedrijf actief op zevenhonderd locaties als horecagelegenheden, gezondheidszorg, (overheids)instellingen, maar ook tijdens sportwedstrijden en culturele evenementen. Compass Group is in vijftig landen wereldwijd actief met meer dan 500.000 medewerkers.
Onder de foto: bedrijf ging nog niet zo lang geleden langs de rand van de afgrond
Ternauwernood faillissement afgewend
Het Veghelse cateringbedrijf, bijna 116 jaar oud, vecht al enige jaren voor het voortbestaan en ging meermaals langs de rand van de afgrond. Het coronavirus en het verbod op grootschalige evenementen heeft het in grote financiële problemen gebracht. Het bedrijf raakte zo’n negentig procent van de 45 miljoen miljoen omzet kwijt.
De nood was halverwege 2020 zelfs zo hoog dat het bedrijf schuldeisers vroeg om kwijtschelding van tachtig procent van de openstaande bedragen. Niet alle schuldeisers gingen daar toen mee akkoord, maar ternauwernood kon het faillissement worden afgewend.
Het bedrijf greep stevig in. Het schrapte in totaal 140 van de ruim 300 banen. En het succesvolle bedrijfsonderdeel en ziekenhuiscateraar Food for Care werd verkocht. Ook werd er een interim-directeur aangesteld die orde op zaken moest stellen.
Onder de foto: de keerzijde van een te grote broek aantrekken
Hevig familieconflict
Op de achtergrond speelde bovendien ook nog een hevig conflict tussen de aandeelhouders in de familie Van den Boer over de koers van het bedrijf. Zo werd twee jaar geleden Noud van den Boer, toenmalig directeur en grootaandeelhouder, aan de kant geschoven door andere aandeelhouders, waaronder zijn zus Sandra Melchior-Van den Boer, getrouwd met een nazaat van de Limburgse miljardair en vastgoedmagnaat Leon Melchior. De kern van de kritiek: hij wilde met het bedrijf een te grote broek aantrekken en dat werkte alleen maar averechts.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Heineken denkt bierprijzen te moeten verhogen vanwege inflatie
-
Stijgende inflatie volgens experts niet verontrustend: 'Herstel is in Nederland veel krachtiger’
In de hele eurozone daalde de inflatie, behalve in Nederland. Daar steeg de inflatie juist. Hoe kan dat nou? -
Wilde staking uitgebroken bij autofabriek Nedcar
Bij autofabriek VDL Nedcar in Born is dinsdagochtend een wilde staking uitgebroken. De werknemers hebben het werk neergelegd en staan buiten. Dat heeft vakbond FNV bevestigd.Born -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Consumentenbond: basisboodschappen in half jaar 15 procent duurder
De prijzen voor basisboodschappen als rijst, groenten en brood zijn in een half jaar tijd met 15 procent gestegen. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een inventarisatie bij veertien supermarktketens. Wel merkt de Consumentenbond dat de prijsstijging afvlakt.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
1
Tienduizenden ondernemers hebben nog geen cent van hun coronaschuld afgelost
Nog steeds hebben 60.000 ondernemers niets van de coronaschuld afbetaald aan de Belastingdienst. Dat schrijft staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer. De totale schuld van alle ondernemers, onder wie de ondernemers die hun schuld deels hebben afgelost, bedroeg eind april 16,5 miljard euro.