Vattenfall en Eneco zagen afgelopen jaar 10 tot 30 procent meer mensen met betalingsachterstanden
De grote energieleveranciers Vattenfall en Eneco hebben het aantal klanten met betalingsproblemen het afgelopen jaar flink zien toenemen. Over heel 2022 kwam het aantal mensen met betalingsachterstanden bij Vattenfall 20 tot 30 procent hoger uit.
Eneco zag ongeveer 10 procent meer klanten in de problemen komen. De afgelopen maanden leek het aantal betalingsproblemen wel enigszins te stabiliseren, mogelijk door de overheidscompensaties.
Bij Vattenfall was de grootste stijging in het aantal betalingsregelingen meteen aan het begin van het jaar. De prijzen van energie stegen toen snel, zeker sinds de start van de oorlog in Oekraïne in februari. ,,In het tweede kwartaal was er weer een daling in de aantallen betalingsregelingen, in het vierde kwartaal zagen we een stijging in de hoogte van de achterstand door de stijging van de termijnbedragen”, meldt een zegsman.
Problemen
Anders dan bij Vattenfall liepen de betalingsproblemen bij Eneco pas later in het jaar op. ,,Na de zomer begon het aantal betalingsachterstanden langzaam omhoog te kruipen, maar nu blijft het beeld hetzelfde als een paar weken geleden”, aldus een woordvoerder. In totaal kreeg een paar procent van de klanten met betalingsproblemen te maken. ,,Dat laat zien hoeveel mensen wel in staat zijn hun rekening te betalen.”
Essent zag het aantal betalingsachterstanden afgelopen jaar juist lager uitvallen dan in 2021, toen de tarieven en inflatie nog veel lager waren. De leverancier weet nog niet hoe dat kan. In december nam het aantal betalingsachterstanden wel licht toe. Het gemiddelde bedrag van een betalingsregeling bleef wel stabiel, ondanks hogere tarieven. ,,Daarentegen zien we een positieve stijging in het betaalgedrag van klanten”, waarbij een woordvoerster wel verwijst naar de mogelijke invloed van de energiecompensatie.
Prijsplafondtarieven
Sinds 1 januari is de manier waarop de overheid huishoudens ondersteunt voor de hoge energieprijzen veranderd. Zo betalen huishoudens bij alle leveranciers nu lagere prijsplafondtarieven, in plaats van de normale tarieven voor gas en elektriciteit die de energiebedrijven hanteren. Pas als je meer verbruikt dan 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom betaal je je eigenlijke tarief. Welke invloed dit door de overheid ingestelde prijsplafond heeft, is nog lastig te zeggen. Essent en Vattenfall kunnen dat pas later zeggen, geven ze aan. Bij Eneco veranderde het beeld volgens de woordvoerder tot nu toe nog niet door het prijsplafond.
Leveranciers proberen samen met de overheid zoveel mogelijk te voorkomen dat huishoudens met grote schulden komen te zitten. Hier zijn verschillende maatregelen voor, zoals een noodfonds om mensen tijdelijk te helpen met betalingen. Door een overheidsmaatregel worden huishoudens tot in elk geval april minder snel afgesloten van het gas. Zolang klanten met hun leverancier in contact blijven, gebeurt dat zelfs helemaal niet.
Bekijk hier onze video’s over de energiecrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ineens steekt angst voor nieuwe kredietcrisis de kop op
Bankaandelen zijn wereldwijd onderuit gegaan. Er is angst voor een nieuwe kredietcrisis nadat de Amerikaanse Silicon Valley Bank in financiële problemen raakte. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Toblerone is niet het eerste merk dat wordt teruggefloten
Toblerone moet vanwege een verhuizing naar het buitenland de afbeelding van de Matterhorn op de chocoladereep verwijderen. Bij Chocoprins pakte een aanpassing van de verpakking slecht uit. Wacht Toblerone hetzelfde lot? -
Met video
Premies voor verzekeringen gaan fors omhoog
Consumenten moeten rekening houden met flink hogere verzekeringspremies. Met name de autoverzekeringen en woonpakketten gaan uitzonderlijk hard omhoog, signaleert vergelijker Independer. -
Vissers roepen ‘noodtoestand’ uit met brief aan koning: ‘We worden kapotgemaakt’
Een groep vissers heeft maandagochtend een ‘brandbrief’ aangeboden aan koning Willem-Alexander. Voor de poort van Paleis Noordeinde in Den Haag stonden zo’n twintig vissers namens een breder initiatief om hun ongenoegen duidelijk te maken over de ‘noodtoestand’ in de sector. Ze zeggen onder meer dat de vele regels vanuit de overheid ‘direct tegen de grondwet ingaan’.
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
Leids bedrijf Pharming kan weer bij geld na ingrijpen Amerikaanse overheid op failliet Sillicon Valley Bank
De Amerikaanse overheid gaat rekeninghouders bij de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) vanaf maandag toegang geven tot al hun tegoeden. Dat geldt ook voor het Leidse biotechbedrijf Pharming, dat tientallen miljoenen bij SVB had gestald. Pharming kan ook bij zijn geld dat het had gestald bij de Britse tak van SVB.Leiden -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.