Volledig scherm
FNV’ers demonstreerden vorige week tegen het reorganisatieplan. © Joost Hoving

Vakbond FNV trekt eigen reorganisatieplan in na protesten van eigen leden

Het bestuur van FNV heeft de plannen voor een reorganisatie bij de vakbond ingetrokken. Leden van FNV demonstreerden vorige week nog tegen de eigen bond, omdat ze het niet eens waren met het voorstel om 250 van de 1650 banen te schrappen. De vakbond laat nu weten het reorganisatieplan voorlopig in te trekken. 

Er wordt een pas op de plaats gemaakt, bevestigt een woordvoerder van FNV na berichtgeving door de Volkskrant. Volgens hem zal het bestuur komende tijd eerst met de achterban, die vorige week nog dreigde met acties en stakingen, in gesprek gaan voor er nieuwe beslissingen worden genomen.

De financiële situatie van FNV is al langer een heikel punt. Doordat het ledental al jaren afneemt, lopen de inkomsten van de bond terug, terwijl FNV wel veel geld kwijt is aan bijvoorbeeld het organiseren van acties, stakingen en manifestaties. Vandaar dat de bond wilde snijden in het eigen personeel bij ondersteunende en facilitaire diensten.

De urgentie om te bezuinigen is niet verdwenen, benadrukt de zegsman. Het is nu de bedoeling dat er “met elkaar” gewerkt wordt aan een aangepast plan “dat grondig langs de lat van ons FNV-beleid wordt gelegd en dat op meer draagvlak kan rekenen”.

Zodra het plan gereed is, zal algemeen directeur Herman Geerdink dit eerst met de ondernemingsraad van de bond bespreken en vervolgens ter toetsing voorleggen aan interne vakbond FNV Personeel.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’