‘Vakantiegeld valt dit jaar lager uit’
Voor veel Nederlanders valt het vakantiegeld dit jaar lager uit dan vorig jaar. Dat meldt salarisverwerker ADP, die wijst naar een hoger belastingtarief op vakantiegeld. Dat geldt voor inkomens van boven de 34.000 euro per jaar.
Voor veel Nederlanders valt de schade wel mee. Werknemers met een modaal salaris, zo’n 36.000 euro per jaar, zijn 3 euro meer kwijt aan belastingen. Bij een inkomen van anderhalf keer modaal is dat 5 euro. Als je tussen de 68.500 euro en 98.000 euro verdient, gaat het ineens harder door een hoger belastingtarief. Werknemers die twee keer modaal verdienen, betalen daarom 117 euro meer belasting over hun vakantiegeld.
Voor werknemers met een minimumloon en mensen die meer dan 98.000 euro verdienen, valt de belastingwijziging positief uit. Zij krijgen meer vakantiegeld omdat ze minder hoeven af te dragen aan de fiscus.
Waarom extra belasting?
De extra belasting op vakantiegeld is het gevolg van de versnelde afbouw van de arbeidskorting. Daar staat tegenover dat de loonbelasting omlaag is gegaan, waardoor vrijwel alle werkende Nederlanders minder belasting betalen over hun reguliere salaris.
Poll
Wat ga jij doen met je vakantiegeld?
-
Op vakantie (33%)
-
Een auto kopen (3%)
-
Sparen (30%)
-
Je huis opknappen (11%)
-
Korte uitstapjes (4%)
-
Anders (20%)
Kijk hier wat je het beste kunt doen met je vakantiegeld:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMzeven vragen
‘Hoeveel geld uiteindelijk in jouw pensioenpot komt, zie je pas bij overgang naar nieuwe stelsel’
-
Video
Dit is hoe je het beste je vakantiegeld kunt besteden
De meeste werknemers ontvangen deze week hun vakantiegeld. Weet jij al wat je ermee gaat doen? Experts geven advies en leggen uit waarom je het beter kunt besteden aan een vakantie, dan het op de bank te zetten. -
PREMIUM
KLM: Schiphol moet sneller verbouwen om nieuwe problemen rondom drukte te voorkomen
Een goede generale in de meivakantie en een blik op de zomervakantie stemt tevreden. Volgens KLM zijn de drukteproblemen op Schiphol definitief verleden tijd. Nu moet de luchthaven volgens haar grootste gebruiker aan de slag om achterstallig onderhoud, vooral in de bagagekelders, op te lossen.Amsterdam -
Nederlanders blijven goede doelen steunen, maar geven minder gul
Ondanks alle prijsstijgingen blijven Nederlanders volop geld doneren aan goede doelen. Wel zijn ze iets minder gul geworden ten opzichte van een jaar geleden. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
-
-
4
Horeca stuk duurder, maar doet nog altijd goede zaken: de vraag is hoe lang dat zo blijft
Consumenten blijven de horeca ondanks de stijgende prijzen trouw. Maar hoe lang nog? De ING voorspelt een ommekeer. -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?