Volledig scherm
© Videostill

Twee op de drie spaarders pikken boete op sparen niet

De geruchten over een mogelijke invoering van een negatieve spaarrente (lees: een boete op sparen) jaagt spaarzaam Nederland behoorlijk de gordijnen in. Tachtig procent zegt zich grote zorgen te maken over de gevolgen. Tegelijkertijd zegt de meerderheid niet lijdzaam toe te zullen kijken maar zijn centen van de bank te halen.

Als het tot een negatieve spaarrente komt, waarbij de bank geld rekent aan zijn klant voor het stallen van spaargeld, hebben de meeste spaarders een duidelijk plan voor ogen, zo valt op te maken uit een onderzoek dat het MKB-kredietplatform October liet uitvoeren onder ruim 1000 mensen met een spaartegoed van 2500 euro en meer. 

In dat onderzoek zegt 39 procent zijn spaargeld thuis te willen bewaren, 32 procent wil zijn kapitaal steken in dingen die lastenverlaging opleveren, zoals  aflossing op de hypotheek of het aanbrengen van isolatie- en/of zonnepanelen. Een kwart van de ondervraagden gaat bij een negatieve spaarrente meer (spaar)geld beleggen in aandelen.

Daarbij geldt wel: hoe kleiner de spaarpot, des te groter de kans dat het geld wordt opgenomen. 71 procent van de ondervraagden met maximaal 10.000 euro spaargeld zegt dat van de bank te halen als er een negatieve spaarrente wordt ingevoerd. Onder de groep met meer dan 50.000 euro spaargeld bedraagt dit 52 procent.

Overheidsingrijpen

Verder blijkt dat het leeuwendeel van de spaarders overheidsingrijpen toejuicht. Als mogelijke eerste stap zou de overheid een duidelijke grens kunnen stellen waaronder geen negatieve rente aan de consument in rekening mag worden gebracht, reageert Luuc Mannaerts, directeur van October Nederland. België kent al zo'n verbod op negatieve rente, bij onze oosterburen wordt die mogelijkheid onderzocht. 

Mannaerts: ,,Uit ons onderzoek blijkt dat de meeste Nederlandse spaarders goed op de hoogte zijn van de eventuele gevolgen van een negatieve spaarrente. Om rendement op je spaargeld te realiseren, is het daarom ook belangrijk om te weten welke alternatieven er zijn. Blijf jezelf daarbij goed bewust van de risico’s.”

De financiële vergelijkingssite Geld.nl denkt dat het nog even zal duren voordat kleine particuliere spaarders last gaan hebben van negatieve rentes, na de verdere verlaging van de depositorente door de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft gisteren besloten de depositorente naar min 0,5 procent te verlagen, waardoor banken die geld stallen bij de centrale bank dus meer moeten betalen

Doorberekenen 

Het lijkt vrijwel onvermijdelijk dat banken de rente op termijn gaan doorberekenen aan hun klanten. In sommige landen gebeurt dat overigens al. Zo wil de Deense Jyske Bank vanaf december een negatieve spaarrente hanteren voor spaarders die meer dan 1 miljoen euro op hun spaarrekening hebben. In Nederland moeten bedrijven soms ook al betalen. 

Grootbanken hebben de stap naar een boete op sparen voor de kleine spaarder nog niet gezet, maar ze sluiten zo'n stap ook niet uit. ABN Amro en ING bieden nog maar 0,02 procent rente op een spaarrekening en Rabobank zit op 0,03 procent. Van Lanschot Kempen hanteert al een negatieve rente voor vermogende spaarders met meer dan 2,5 miljoen euro. Ook bij Hof-Hoorneman Bankiers is er negatieve rente voor vermogende klanten. 

Kijk het fragment uit De Ochtend Show to go over sparen:

  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’