Een Airbus A330 van Garuda Indonesia.
Volledig scherm
Een Airbus A330 van Garuda Indonesia. © REUTERS

Topman vliegmaatschappij Garuda ontslagen na smokkel van dure Harley Davidsons

De topman van het Indonesische Garuda Indonesia is afgezet, omdat de luchtvaartmaatschappij motorfietsen het land in zou hebben gesmokkeld. Daar zat ook een Harley Davidson voor hemzelf bij. De rest van de directie zal worden doorgelicht.

Dat werd door het ministerie van Staatsdeelnemingen bekendgemaakt. Indonesië is grootaandeelhouder van Garuda met een stevig meerderheidsbelang. De douane in het land vond recent in Jakarta ongeregistreerde pakketten in het ruim van een vliegtuig dat was opgestegen in het Franse Toulouse.

In het splinternieuwe toestel - een Airbus A330-900neo die afgelopen maand werd geleverd - zaten onder meer uit elkaar gehaalde Harley Davidsons, waaronder een prijzige Harley Shovelhead die bestuursvoorzitter Ari Askhara had besteld. Die had zijn financiële manager in Amsterdam voor hem betaald.

Eerder deze week verklaarde Garuda nog dat de lading wel aangegeven was bij de douane, maar de regering spreekt dat dus tegen. Volgens het vluchtmanifest had de Airbus geen vracht aan boord. Daardoor is de Indonesische staatskas omgerekend zo'n 34.000 euro aan invoerrechten misgelopen, aldus het ministerie.