Toezichthouder AFM tikt accountants op de vingers
Een aantal middelgrote accountantsorganisaties laat nog altijd steken vallen bij het controleren van de boeken van organisaties als banken, verzekeraars en beursgenoteerde bedrijven. Die kritische noot kraakt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een nieuw rapport. Twaalf van de veertien onderzochte wettelijke controles kregen een onvoldoende.
Delen per e-mail
,,De accountants hadden de betreffende jaarrekeningen op deze manier nooit mogen goedkeuren”, luidt de conclusie van de AFM. De toezichthouder nam vijf middelgrote accountantsorganisaties BT, Accon, BDO, Mazars en Grant Thornton onder de loep en keek of zij hun cultuur en organisatie op orde hebben. In het vorige AFM-onderzoek van twee jaar geleden scoorden zij ook al een onvoldoende.
De AFM constateert dat de accountants bij het nalopen van jaarcijfers van organisaties van openbaar belang (OBB), zoals financiële instellingen, nog steeds niet goed onderbouwen waarom ze hun goedkeuring geven aan posten als de omzet en bepaalde afschrijvingen. Volgens een AFM-woordvoerster kunnen de tekortkomingen tot handhavingsmaatregelen leiden maar is daar nog geen definitief besluit over genomen.
Verbeteringen
De toezichthouder merkt in zijn rapport wel op dat de accountants bezig zijn met verbeteringen. De AFM zegt positief te zijn over de kwaliteitsslag bij BDO en licht positief over Mazars. De meeste zorgen zijn er over de kwaliteitsslag bij BT en in mindere mate over Accon.
Over Grant Thornton kon de toezichthouder minder zeggen. Dit accountantskantoor trok zich eind vorig jaar terug uit de zogeheten oob-markt waardoor het geen controles meer mag uitvoeren bij partijen als banken en verzekeraars. De onderneming richt zich nu op mkb-bedrijven en daarvoor gelden minder strenge eisen en regels. Inmiddels hebben ook Accon en Baker Tilly zich teruggetrokken.
BT benadrukt in een reactie dat de bevindingen van de toezichthouder betrekking hebben op de situatie in 2018. Ook zou sprake zijn van een incompleet beeld. ,,Onze drang om te verbeteren is groot en wij betreuren het dan ook dat de AFM weinig aandacht besteedt aan de bereikte resultaten en positieve ontwikkelingen.”
Brancheorganisatie NBA vindt het vooral belangrijk dat de AFM vaststelt dat verbeterslagen zichtbaar beginnen te worden. Over de cultuur en kwaliteitswaarborgen bij accountants is al jaren veel te doen. De vier grootste accountants, Deloitte, PwC, KPMG en EY, zijn dit keer niet in het onderzoek betrokken. Over die partijen brengt de AFM volgend jaar weer een rapport uit.
Verder in het nieuws
-
Hoe de grootste beursgang ooit een enorme flop werd
De beursgang van de Saoedische oliemaatschappij Saudi Aramco (SA) leverde 25,8 miljard op. Dat bedrag bleef ver verwijderd van de 100 miljard dollar die SA in eerste instantie dacht op te halen. -
Rabo sluit geen automaten om plofkraken
Rabobank is vooralsnog niet van plan om geldautomaten weg te halen uit dorpen en steden na twee plofkraakpogingen in de nacht van zondag op maandag. De bank kondigde in 2017 al aan om maatregelen te nemen om geldautomaten beter te beschermen en criminelen te ontmoedigen. -
PREMIUM
De week van Phlippen Neutraal in tijden van vergroening
Sandra Phlippen is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics. -
PREMIUM
Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland. -
‘ING schikt ook in Italië voor miljoenen in zaak witwaspraktijken’
ING heeft een voorlopige schikking bereikt met de Italiaanse autoriteiten in een onderzoek rond witwassen. Om een punt te zetten achter de kwestie betaalt ING 30 miljoen euro, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.
-
‘Plannen Shell, BP en rest oliesector leveren evenveel uitstoot op als 1200 nieuwe kolencentrales’
De geplande investeringen van de fossiele sector maken het onmogelijk de klimaatdoelen van Parijs nog te halen. Dat concluderen Milieudefensie en zestien internationale milieuorganisaties vandaag in een rapport. De komende vijf jaar pompen oliebedrijven als Shell, BP en Gazprom opgeteld nog 1,4 biljoen dollar in nieuwe olie- en gaswinning. -
PREMIUM
Amazon en Bol.com hijgen in de nek van Wehkamp
2020 wordt het jaar van de waarheid voor Wehkamp. Het online warenhuis kan een frontale aanval van Amazon en Bol.com verwachten, denken experts. En: het kan wel eens buigen of barsten worden. -
Topman vliegmaatschappij Garuda ontslagen na smokkel van dure Harley Davidsons
De topman van het Indonesische Garuda Indonesia is afgezet, omdat de luchtvaartmaatschappij motorfietsen het land in zou hebben gesmokkeld. Daar zat ook een Harley Davidson voor hemzelf bij. De rest van de directie zal worden doorgelicht.