Teruggave te veel betaalde belasting wordt voorgelegd aan rechter
De rechter moet bepalen of gedupeerde spaarders de door hen te veel betaalde belasting op spaargeld terugkrijgen. Het is voor de spaarders de laatste kans om genoegdoening te krijgen. Het kabinet staat achter de rechtszaak.
Het draait allemaal om te veel betaalde belasting over spaartegoeden in de jaren 2017 tot 2021. In een arrest van december vorig jaar bepaalde de Hoge Raad, de hoogste belastingrechter in Nederland, dat spaarders te veel belasting hadden betaald. De rente op spaarrekeningen was vrijwel nul, waardoor de belasting hoger was dan de ontvangen rente op de spaartegoeden. De overheid moest daarom rechtsherstel (een schadevergoeding) bieden aan de gedupeerden.
De uitspraak gold echter alleen voor de 60.000 spaarders die bezwaar hadden gemaakt tegen de uitspraak. Dat betekende dat ruim een miljoen spaarders naar hun compensatie konden fluiten. Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij liet op Prinsjesdag weten dat die compensatie er voor hen ook niet komt. De compensatie kost 4 miljard euro en dat geld heeft het kabinet niet, liet hij weten.
Enorme werkdruk
Iedereen snapt dat het onrechtvaardig is dat de ene groep spaarders wel gecompenseerd wordt en de andere groep niet. Maar is het ook onrechtmatig?
De Bond voor Belastingbetalers (BvB), een van de drijvende krachten achter de rechtszaak, riep gedupeerde burgers op daartegen in verweer te komen. Dat wakkerde de vrees aan dat er mogelijk meer dan een miljoen verzoeken tot vermindering van de belastingaanslag bij de belastingdienst zouden binnenkomen. Dat zou tot een enorme werkdruk leiden. Bovendien kunnen alle klagers naar de rechter stappen, wat tot een stortvloed aan procedures zou kunnen leiden.
Daarom hebben de BvB en de Consumentenbond nu een afspraak gemaakt met Van Rij. Ze willen een of enkele gevallen van gedupeerde spaarders aan de rechter voorleggen. Als de rechter besluit dat die gedupeerden recht hebben op compensatie, dan geldt de uitspraak voor alle gedupeerden. Omgekeerd geldt hetzelfde: als de spaarders verliezen, krijgt niemand compensatie. De deal tussen gedupeerde spaarders en het kabinet betekent dat spaarders nu verder niet meer in actie hoeven te komen.
Kleine kans
Van Rij is ervan overtuigd dat hij gelijk zal krijgen bij de rechter. Het arrest van de Hoge Raad is wat hem betreft helder: alleen mensen die tijdig bezwaar hadden gemaakt tegen de spaartaks hebben recht op compensatie.
Jurgen de Vries, voorzitter van de BvB, is niet gerust op een goede afloop. ,,De kans dat we deze zaak winnen is klein, daar ben ik heel eerlijk in. Iedereen snapt dat het onrechtvaardig is dat de ene groep spaarders wel gecompenseerd wordt en de andere groep niet. Maar is het ook onrechtmatig?’’
Maar niets doen is geen alternatief. ,,Eén ding weet je zeker: als je het niet aankaart win je nooit.’’
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Dr. Braun’ wist al jaren voor de ineenstorting van Wirecard van miljardenfraude, zegt kroongetuige
Wirecard, jarenlang het paradepaardje van de Duitse financiële techsector, zeeg in 2020 door grootschalige fraude ineen. In het strafproces verklaarde een kroongetuige deze week dat ex-topman Markus Braun al voor 2015 op de hoogte was van het bedrog. -
Consumentenbond over spaartaks: ‘Alle Nederlanders die te veel hebben betaald, moeten geld terugkrijgen’
Iedereen die de afgelopen jaren te veel belasting over zijn spaargeld heeft betaald, moet worden gecompenseerd, stelt de Consumentenbond. De organisatie sluit zich daarmee aan bij de Bond voor Belastingbetalers (BvB) en roept gedupeerde spaarders op zich te melden. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Toch hoop voor gedupeerden spaartaks
Spaarders die te veel belasting betaalden over hun spaargeld worden mogelijk toch gecompenseerd. Staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst Marnix van Rij biedt gedupeerde spaarders een juridische mogelijkheid om alsnog compensatie te krijgen. -
Fransen willen massaal de straat op uit protest tegen verhoging pensioenleeftijd
President Emmanuel Macron wil doen wat ruim tien jaar lang onmogelijk leek in Frankrijk: de pensioenleeftijd verhogen. De Franse vakbonden hebben al acties aangekondigd.
-
Aantal faillissementen stijgt, maar blijft historisch laag
Het aantal faillissementen neemt toe. Maar er gaan nog steeds historisch weinig bedrijven bankroet blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.