Stille winkelstraten door het coronavirus.
Volledig scherm
PREMIUM
Stille winkelstraten door het coronavirus. © ANP

Steeds meer winkels dicht: shoppers blijven weg om coronavirus

updateTerwijl het alle hens aan dek is in supermarkten, komen de binnensteden piepend tot stilstand. Steeds meer winkelketens sluiten tijdelijk de deuren of passen hun winkeltijden aan. De brancheorganisatie waarschuwt voor de gevolgen: ,,Ondernemers leven van de omzet en alle lonen moeten ook gewoon worden doorbetaald.”

Uit eigen beweging de deuren sluiten? Voor Brenda Dickhoff, eigenaresse van kledingwinkel Be.So.Different is het zonneklaar: dat gaat ze dus niet doen. ,,Ik ben maar een kleine ondernemer. Mijn magazijn is in mijn winkel, dus ik kan moeilijk thuis gaan werken. Bovendien heb ik vier mensen op de loonlijst staan en lopen alle andere uitgaven ook gewoon door. Elke euro die ik nu verdien is er toch weer één”, reageert de onderneemster. ,,Nee, ik sluit alleen als het kabinet dat oplegt.”

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”