Staatsschuld eurolanden flink gegroeid in coronajaar
De gemiddelde staatsschuld van de eurolanden is vorig jaar gegroeid naar 98 procent van het bruto binnenlands product (bbp), meldt het Europees statistiekbureau Eurostat. Overheden gaven aanzienlijk meer uit om hun economie overeind te houden tijdens de coronacrisis en staken zich daar ook verder voor in de schulden.
Een jaar eerder was de gemiddelde staatsschuld nog iets minder dan 84 procent van het bbp. Daarbij speelt niet alleen mee dat de staatsschuld groeide, maar ook dat de omvang van de economie afnam in het coronajaar. Voor de hele Europese Unie steeg de gemiddelde staatsschuld naar 90,7 procent.
Vorig jaar bedroeg de totale waarde van de economie van de eurozone 11,3 biljoen euro, dat is lager dan in de twee jaar ervoor. De totale overheidsschulden kwamen tot 11,1 biljoen euro. De staatsschuld van Griekenland is relatief het hoogst en ruim twee keer zo groot als het bbp. Ook Italië heeft een forse staatsschuld van 1,5 keer de omvang van de economie. Estland heeft de kleinste staatsschuld. Die bedraagt slechts 18,2 procent van het bbp.
Begrotingstekort
Alle lidstaten van de Europese Unie hadden vorig jaar een begrotingstekort. Alleen Denemarken bleef met 1,1 procent binnen de grens van 3 procent die de Europese landen onderling hebben afgesproken als maximum. Spanje had met 11 procent het grootste gat tussen inkomsten en uitgaven.
De Nederlandse staatsschuld groeide vorig jaar naar 54,5 procent van het bbp, waar dat in 2019 nog 48,7 procent was. Het begrotingstekort van Nederland bedroeg 4,3 procent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video's
Ryanair-topman Michael O'Leary voorspelt chaos: ‘Zomer vol geschrapte vluchten’
-
Inspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen uitstoot
Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn.Luchthaven Schiphol -
Wilde staking uitgebroken bij autofabriek Nedcar
Bij autofabriek VDL Nedcar in Born is dinsdagochtend een wilde staking uitgebroken. De werknemers hebben het werk neergelegd en staan buiten. Dat heeft vakbond FNV bevestigd.Born -
PREMIUMColumn
Sandra (56) zag haar droom uiteenspatten: juf word je blijkbaar niet zomaar...
Sandra (56) wil juf worden, maar echt alles zit tegen. Ze zoekt hulp bij Anne-Marije Buckens (34) die ruim tien jaar een bedrijf heeft waarmee ze 50 plussers aan werk helpt. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
-
-
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
Winkeliers zetten ruim 5 procent meer om in april, vooral door hogere prijzen
Winkeliers hebben in april 5,3 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De groei komt vooral door de hogere prijzen, aangezien het totale verkoopvolume met 4,8 procent daalde. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.