Shell trekt zich terug uit Rusland vanwege oorlog Oekraïne, ‘Chinese bedrijven zullen in gat springen’
UPDATEOlie- en gasconcern Shell trekt zich terug uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Daarmee volgt Shell het voorbeeld van het Britse BP en het Noorse Equinor, die ook al aankondigden afscheid te nemen van samenwerkingen met Russische staatsbedrijven. Alleen de ongeveer 400 tankstations die Shell in Rusland heeft, stoot het bedrijf niet af.
In een verklaring laat Shell weten van plan te zijn al zijn samenwerkingsverbanden met staatsgasbedrijf Gazprom te beëindigen. ,,We zijn geschokt door het verlies van levens in Oekraïne door een zinloze daad van militaire agressie die de Europese veiligheid bedreigt”, stelt topman Ben van Beurden. ,,Onze beslissing om te vertrekken is er een die we met overtuiging nemen. We kunnen – en zullen – niet toekijken.”
Al die aandelen in samenwerkingsverbanden stonden eind vorig jaar voor ongeveer 3 miljard dollar bij Shell in de boeken. Omgerekend is dat zo’n 2,7 miljard euro. Het olie- en gasconcern denkt dat de verkoop minder oplevert dan de boekwaarde en dat het dus een verlies erop lijdt.
Gaspijplijn
Shell telt meer dan vijfhonderd medewerkers in Rusland en is betrokken bij verschillende projecten. Zo heeft het concern een belang van 27,5 procent in een groot project voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in het oosten van Rusland, genaamd Sakhalin-II. Dat project is eigendom van Gazprom. Andere aandeelhouders zijn de Japanse handelshuizen Mitsui en Mitsubishi. Vorig jaar verdiende Shell aan dit project alleen al 700 miljoen dollar, of circa 625 miljoen euro.
Daarnaast werkt Shell aan projecten in het westen en noordwesten van Siberië, eveneens via belangen. Ook is Shell geldschieter van de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2 die loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee.
Kennisverlies voor Russen
Door het vertrek van Westerse bedrijven als Shell en BP verliest Rusland vooral de toegang tot de technologische kennis van die bedrijven, stelt energie-analist en voormalig Shell-medewerker Jilles van den Beukel. ,,De Russen zijn bijvoorbeeld niet zo sterk in lng-technologie, zoals in het Sakhalin II-project. Dus dat doet ze wel zeer.”
Aan de andere kant geeft het Westen nu ook steeds meer van positie in Rusland prijs. ,,Rusland schuift in zijn olie- en energiebeleid al een tijd op richting China en Azië, dat zal nu in een stroomversnelling komen. Deze deelnemingen die Shell en anderen gaan verkopen, zullen voor relatief laag bedrag worden overgekocht door Chinese en Aziatische bedrijven", denkt Van den Beukel.
Shell was al voor de Russische Revolutie van 1917 actief in Rusland. Ten tijde van het communistische bewind werden de bezittingen van Shell door de staat genationaliseerd. Pas in 1983 keerde de onderneming terug met een kantoor om de belangen van het bedrijf te vertegenwoordigen. In 1992, na de val van de Sovjet-Unie, begon Shell er weer met echt fysiek werk door een smeermiddelentak op te zetten in het land.
Strategische mislukking
De Britse minister van Economische Zaken Kwasi Kwarteng liet weten de beslissing van Shell te verwelkomen. ,,Shell heeft de juiste beslissing genomen om zijn belangen in Rusland te verkopen. Er is nu een sterke morele plicht voor Britse bedrijven om Rusland te isoleren”, aldus Kwarteng. ,,Deze invasie moet een strategische mislukking worden voor Poetin.”
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TERUGLEZEN | Kiev en Charkov opnieuw onder vuur, VS: 12 spionerende Russen bij VN moeten land uit
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
Consumentenbond: basisboodschappen in half jaar 15 procent duurder
De prijzen voor basisboodschappen als rijst, groenten en brood zijn in een half jaar tijd met 15 procent gestegen. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een inventarisatie bij veertien supermarktketens. Wel merkt de Consumentenbond dat de prijsstijging afvlakt. -
Inflatie nog niet voorbij: met vertraging worden ook kleding en brood nu duurder
De inflatie is met 6,1 procent lang niet zo hoog als afgelopen najaar, maar de prijzen zijn in mei wel weer harder gestegen dan in de maanden ervoor. En wie z'n kassabonnetjes van nu vergelijkt met die van een jaar geleden, valt direct op dat heel gewone dingen, zoals brood en kleding, hardnekkig in prijs blijven stijgen. Een inflatie-effect in slow motion, verklaren economen. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
-
-
PREMIUM
Niet aansprakelijk voor chaos door drukte? Top van Schiphol moet zich bij de rechtbank melden
Topmanagers van Schiphol moeten zich volgende maand verantwoorden bij de rechtbank in Haarlem over hun rol bij de druktechaos op de luchthaven vorig jaar. Een groep luchtvaartmaatschappijen wil zo de miljoenenschade die ze hebben geleden, alsnog vergoed krijgen. Schiphol wijst tot nu toe alle aansprakelijkheid af.Luchthaven Schiphol, Amsterdam -
PREMIUM
Hoe Poetin zich vergiste in het Westen: Zweden levert wapens en Finland kogelvrije vesten
Heeft Poetin zich vergist in het Westen? Zelfs het neutrale Zweden gaat nu wapens leveren aan Oekraïne.